Nya ryska attacken – anklagar ESC för röstfusk

När Rumänien skulle dela ut jurygruppens röster dök plötsligt en representant för Eurovision Song Contest upp i rutan i stället för den tilltänka Eda Marcus. Senare visade det sig att sex länders jurygrupper diskvalificerats för röstfusk. Men vilka länder det gäller är i dagsläget inte uttalat.
Ukraina fick tolv poäng av Rumänien – som enligt den ryska sajten RIA Novosti egentligen skulle ha gått till Moldavien.

Ukraina fick folkets stöd och tog hem segern i Eurovision Song Contest.

Nu skriver den ryska sajten RIA Novosti att Rumäniens röster blivit manipulerade av organisatörerna.

Av den rumänska jurygruppen fick Ukraina tolv poäng.

I lördags natt fick Ukraina majoriteten av folkets röster och tog hem den stora segern i Eurovision Song Contest.

Av ländernas alla jurygrupper tilldelades Ukraina låga såväl som höga poäng under sändningen.

Nu skriver ryska sajten RIA Novosti att Rumäniens tolv poäng skulle ha gått till Moldavien, men att de i stället tilldelades Ukraina.

Yuliana Marchuk, ansvarig för Rumäniens delegation, menar i ett uttalande till den rumänska tv-kanalen TVR att deras utdelade poäng blivit utbytta av organisatörerna.

”Vi är förvånade över att poängen från den rumänska juryn inte räknades med i den slutgiltiga omröstningen, organisatörerna visade i stället andra poängsiffror från Rumäniens jury”.

När Rumänien skulle dela ut sina poäng var det plötsligt en representant för Eurovision Song Contest som syntes i tv-rutan, i stället för den tilltänkta Eda Marcus som skulle representerat Rumäniens jurygrupp.

Av Rumänien fick Ukraina tolv poäng, och Moldavien fick inga alls.

Tidigare anklagelser och EBU:s svar

Mitt under den pågående finalen kom beskedet att sex länders jurygrupper hade diskvalificerats på grund av röstningsfusk. I stället slumpades dessa länders poäng fram och delades ut i finalen. 

Vilka länder det gäller är fortfarande oklart.

Under söndagen kom den ryska anklagelsen om att Ukraina bröt mot reglerna i Eurovision efter att ha bett om hjälp från scen.

EBU skriver i en kommentar att man inte ser stödet till Ukraina som politiskt utan humanitärt. Samtidigt rapporterade Reuters också om att pro-ryska hackergrupper försökte sabotera musiktävlingen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.