Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya regler för retuscherade bilder – så drabbas influencers

En ny lag kräver att företag och kända personer informerar sina följare om en bild är manipulerad eller inte.
Retuscherade bilder hör till vanligheten i sociala medier.
Foto: Shutterstock
Snart måste retuscherade reklambilder ha en speciell märkning i Norge.
Foto: Shutterstock

Influencers som tjänar pengar med hjälp av retuscherade bilder kan snart vara ett minne blott i Norge.

En ny lag kräver att företag och kända personer informerar sina följare om en bild är manipulerad eller inte.

Manipulerade och retuscherade bilder är inte ovanligt i sociala medier som Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat och Twitter.

Nu ska en ny lag i Norge göra det olagligt att marknadsföra produkter med retuscherade bilder utan att tydligt informera om att bilderna faktiskt är manipulerade. Företag och influencers blir nu tvingade att använda sig av en av staten särskilt framtagen markering som indikerar att bilder har manipulerats.

Lagen, som lades fram av Norges barn- och familjeminister Kjell Ingolf Ropstad, röstades igenom i juni men har ännu inte trätt i kraft.

Syftet med lagen är att motverka att orealistiska kroppsnormer sprids i sociala medier.

Lagen gäller så kallade sponsrade inlägg, där avsändaren får betalt för innehållet, och gäller till exempel fall där läppar och muskler har förstorats eller midjan har förminskats. Enligt Vice krävs markeringen även i fall där ett filter har använts på bilden. 

”Årets influencer” välkomnar lagen

Den nya lagen har stort stöd bland norska influencers, skriver tidningen Verdens Gang.

Youtubern Agnete ”Agnetesh” Husebye, som prisades som ”Årets influencer” 2019 och har deltagit i ”Let's dance” i Norge, är en av dem.

– Unga människor i dag växer upp med fullständigt orealistiska skönhetsideal. Jag känner att den här nya lagen bara kan hjälpa dem att förstå att det inte är så här man ser ut, att det har redigerats, säger hon till Verdens Gang.

https://www.instagram.com/p/CQHDjONnz8b/?utm_source=ig_embed

Den svenska influencern Misslisibell  är också positiv till den nya lagen. Hon har över 500 000 följare på Instagram och förstår problematiken.

– För många redigerar och det blir väldigt problematiskt, för då växer unga upp och tänker ”ja när jag blir stor kommer min rumpa att bli större”, men har man inte de generna blir det inte så, säger hon till Sveriges radio.

Misslisibell vill se samma lag i Sverige

Misslisibell, vars riktiga namn är Lisa Jonsson, säger till Sveriges radio att hon själv har påverkats mycket av sociala medier genom åren. Samtidigt menar Misslisibell att det ska bli intressant att se hur lagen fungerar i praktiken, då dagens redigeringsappar gör det väldigt svårt att se huruvida en bild är manipulerad eller inte. 

Hon välkomnar en liknande lag i Sverige.

– Det blir mindre hets kring det. Jag tror att unga kommer att lugna ner sig litegrann, för unga ser upp till alla influencers, och vill se ut som dem, men inser man att influencers inte ser ut så kan man nog börja älska sig själv, säger Misslisibell till Sveriges radio.

Victoria Silvstedts livsändring – efter åren i USA

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.