Nya ministerns roll i SVT:s ”Gift vid första ögonkastet”

Nya regeringen - så blir den.
Khashayar Farmanbar i ”Gift vid första ögonkastet”.
Foto: SVT
Khashayar Farmanbar under regeringsförklaringen på tisdagen.
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sveriges nya energi- och digitaliseringsminister heter Khashayar Farmanbar (S) och har en bakgrund som socialdemokratisk lokalpolitiker i Nacka.

Men han har också varit med i SVT-succén ”Gift vid första ögonkastet”, där han 2019 och 2021 agerade vigselförrättare.

– Det är ju så att det här är min frus absoluta favoritprogram, jag skulle nog inte bli förlåten om jag tackade nej, sa han till Nacka Värmdö Posten 2019.

Under tisdagsförmiddagen höll nya statsministern Magdalena Andersson (S) sin regeringsförklaring.

I den stod det klart att nio nya ministrar kommer att ta plats i hennes regering, och en av dem är Khashayar Farmanbar, 45, oppositionsråd i Nacka kommun.

Utöver sin gedigna bakgrund inom den socialdemokratiska rörelsen, där han gick med i ungdomsförbundet SSU i 15-årsåldern, har han hunnit med en hel del annat.

Bland annat att agera vigselförrättare i SVT:s ”Gift vid första ögonkastet”, något han berättat om i Nacka Värmdö Posten.

– Jag fick ett meddelande på Facebook, där det stod något i stil med: ”Det här är nog inte den vanligaste förfrågan du fått, men vi har sett att du är vigselförrättare och undrar om du skulle vara intresserad av att vara med i programmet.” Jag trodde först att det var någon som drev med mig. Men jag kollade upp personen som skickat, och hon var ju producenten, sa Khashayar Farmanbar till tidningen 2019.

”Min frus absoluta favoritprogram”

Privat är han gift med Tora Hansjons, 38, och paret bor i Nacka. Det var också hon som fick honom att vara med i programmet för två år sedan.

– Det är ju så att det här är min frus absoluta favoritprogram, jag skulle nog inte bli förlåten om jag tackade nej. Men till en handlade ju förfrågan om att träffas och se om jag kunde passa.

I intervjun med Nacka Värmdö Posten berättade han också att rollen som vigselförrättare är något han är bekväm med.

– Jag viger par på veckobasis, några par per vecka. Det blir kanske 80-100 par per år.

Expressen har sökt Khashayar Farmanbar.

Tillträdande landsbygdsministern om sina lik i garderoben.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.