Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här färdigställs nya ”Hamilton” – efter allvarliga skadan

Jakob Oftebro och Katia Winter har roller i nya serien om Carl Hamilton.Foto: © Johan Paulin 2019
Nya serien om ”Hamilton” spelades in i DN-skrapan under måndagen.Foto: Moa Lindstedt / Expressen.
Skådespelaren Jakob Oftebro spelar Carl Hamilton i C More och TV4:s nya satsning. Foto: Mariam Butt / NTB
Regissören Erik Leijonborg.Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / -

Nästa år har tv-serien om Carl Hamiltons liv som ung premiär.

Ifjol avbröts inspelningarna abrupt då huvudrollsinnehavaren Jakob Oftebro skadades allvarligt i en scen. 

Nu är han åter i full färd att tolka Jan Guillous litterära karaktär.

– Det är skönt att vara tillbaka, säger Jakob Oftebro.

Författaren Jan Guillous succékaraktär – den hemliga agenten Carl Hamiltons liv blir tv-serie på TV4 och C More under 2020.

Norska skådespelaren Jakob Oftebro, 33, har fått uppdraget att axla rollen, som tidigare spelats av bland annat Mikael Persbrandt och Stellan Skarsgård.

Skillnaden denna gång är att manuset utspelar sig i nutid – och kretsar kring en ung nyutexaminerad Carl Hamilton.

Inför rollen har Jakob Oftebro tränat stenhårt med allt från militärträning till att lära sig nya språk. Men det svåraste har varit att hitta en balans mellan personen Carl Hamilton och den hemliga agenten, berättar Jakob Oftebro.

– När får han visa känslor och inte? Hur kan man hitta Hamilton som person och inte bara som hemlig agent, och hur är man som hemlig agent i Sverige i dag?

Jan Guillous välsignelse: ”Viktigt” 

I maj började inspelningarna i Litauen, och i september väntas de avslutas i Marocko. Under måndagen spelade teamet in en scen i DN-skrapan, varpå Expressen var på plats.

Detta är andra försöket till att få färdigt serien. I fjol avbröts inspelningarna då Jakob Oftebro skadades allvarligt i en scen – vilket resulterade i att skådespelaren fick andra gradens brännskador i ansiktet.

I dag mår han bra – och är glad över att åter få ta sig an rollen.

– Verkligen. Det är skönt att vara tillbaka, säger Jakob Oftebro.

I samband med att inspelningarna lades på is tog regissören Erik Leijonborg över rollen som huvudregissör. Han har nu i fyra månaders tid, utifrån Petter S Rosenlunds manus, mejslat fram en ung Carl Hamilton för tittarna.

– Vi vill vara tydliga med att vi gör vår tolkning av Hamilton om han hade funnits i dag och vilka behov det skulle kunna finnas av den typen av agent eller specialutbildad militär i dag, förklarar Erik Leijonborg.

Regissören fortsätter med att berätta att Jan Guillou inte har närvarat under inspelningarna – men ändå lagt sin hand över filmen.

– Han har gett sin välsignelse till projektet, säger Erik Leijonborg och fortsätter:

– Det är viktigt för oss att han kommer tycka om vår tolkning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.