Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya ”Godzilla”-filmen: ”Besynnerligt krystad”

Foto: © 2017 WARNER BROS. ENTERTAINMENT INC., LEGENDARY
Foto: © 2017 WARNER BROS. ENTERTAINMENT INC., LEGENDARY

En sak är klar: Hollywood ska inte lösa klimatkrisen. I den här röran har någon dåre nämligen lekt med tanken att jättemonster ska skapa balans på moder jord, och bota ”infektionen”, även känd som mänskligheten. En idé som blir besynnerligt krystad till och med på film.

Handlingen drar igång några år efter katastrofen i förra ”Godzilla” (2014). Mark (Chandler) och Emma (Farmiga) har förlorat en son, och lever nu åtskilda. Dottern (Millie Bobby Brown, från ”Stranger things” i sin långfilmsdebut) bor med mamma, och hänger med på hennes storslagna forskningsprojekt: Med hjälp av bioakustik har Emma utvecklat en maskin med vilken man kan tala med monstren. Något som framstår som ett fint fredsprojekt tills den dag en ekoterrorist (spelad av Charles Dance) kommer in i bilden.

Skådespelarna är ofta av det karismatiska slaget, vilket kan låta bra, men snarare skär sig mot resten av filmens ibland skrattretande nivå. Här finns alldeles för många otympligt högtidliga monologer, samt vändningar man inte riktigt köper.

Inte ens de vackra monstren blir riktigt tillfredsställande eftersom de tenderar att upplösas i en mörk, suddig och oaptitlig cgi-gröt. Av de lovande dragen av melankolisk apokalyps som fanns i trailern, finns här inte ett spår. Istället dominerar mastodontplanerna på att skapa ett eget filmiskt universum, inte av superhjältar, utan av aggressiva titaner. Något som känns mer kommersiellt kalkylerat än kul.

”GODZILLA II KING OF THE MONSTERS”

Action

USA. Av Michael Dougherty. Med Kyle Chandler, Vera Farmiga, Millie Bobby Brown, Sally Hawkins, Charles Dance, Thomas Middleditch.