Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya Disneyfilmen censurerad i Ryssland

Foto: PIXAR ANIMATION STUDIOS / AP TT NYHETSBYRÅN

I helgen hade den nya Disneyfilmen ”Framåt” premiär i Sverige.

Men inför premiären i Ryssland kom rapporter om att en del i filmen censurerats, skriver Teen vogue.

I den nya Disneyfilmen ”Framåt” möter tittaren bröderna Ian och Balder och får följa med på ett äventyr bland älvor, troll och enhörningar.

Filmen har inför sin premiär blivit mycket omtalad och beskrivs som historiskt eftersom den är den första från Disney med en animerad HBTQ-karaktär.

Men bara dagar innan filmen hade premiär i Ryssland kom uppgifter om att den del av filmen som innehåller HBTQ-karaktären klippts bort, rapporterar Teen vogue.

Ska ha ändrat i manus

I filmen ska skådespelaren Lena Waithes karaktär, polisen Specter, i en scen säga att hon har en flickvän. 

Men enligt filmsidan Cinemablend menade personer som sett en förhandsvisning av filmen i Ryssland att just den meningen saknades i den ryska versionen av filmen.

Enligt Moscow Times ska ordet ”flickvän” i stället ha ändrats till ordet ”partner”.

Det är inte första gången som Ryssland har censurerat filmer. Inför premiären av filmen ”Rocketman” om Elton John censurerades en scen där två män hade sex. I en dubbad version av Avengers: Endgame ska även en dialog ha ändrats då en karaktär pratade om att ha en pojkvän.

Teen vogue skriver att de har sökt Disney för en kommentar gällande den rapporterade ändringen.

Enligt sajten Deadline ska filmen även ha förbjudits från att visas i flera länder. Kuwait, Oman, Qatar och Saudiarabien kommer inte att visa filmen.

Banbrytande Disney-serien – på grund av en puss

Den här Disney-serien råkade precis vara banbrytande - på grund av en liten puss.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.