Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya detaljerna 10 år efter Jacksons död – polisen vittnar

Wade Robson och James Safechuck berättar i dokumentärfilm.
Foto: REED SAXON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: FAME PICTURES / STELLA PICTURES FAME PICTURES
Foto: PLANET PHOTOS / STELLA PICTURES PLANET PHOTOS

10 år efter Michael Jacksons tragiska bortgång avslöjar tre av de poliser som höll i utredningen flera, tidigare okända, detaljer kring popikonens död.

Trion berättar bland annat att sångarens mamma Katherine blev väldigt upprörd när rubriceringen mot Conrad Murray blev vållande till annans död. 

– Jag vill inte säga att det var den lata vägen, men det var ett åtal som skulle stöta på minsta möjliga motstånd. Vi ansåg att bevisen var så starka att han borde ha åtalats för dråp, säger Dan Myers i dokumentären ”Killing Michael Jackson”.

Slumpen avgjorde.

En flaska propofol landade under ett nattduksbord på hjul i det sovrum där Michael Jackson dog den 25 juni 2009. 

När flaskan hittades av Orlando Martinez, som utredde artistens död, frågade han sin läkargranne vad man använder narkosmedlet till.

Svaret gjorde att Martinez och hans poliskollegor Dan Myers och Scott Smith började misstänka att Jacksons privatläkare Conrad Murray inte berättade sanningen.

I den nya dokumentären ”Killing Michael Jackson” berättar Martinez, Myers och Smith om utredningen och avslöjar samtidigt flera tidigare okända detaljer om popikonens sista tid i livet och om hans bortgång. 

Mystiska lapparna i Jacksons sovrum

De minns bland annat när de kom in det rum där Jackson hittades död. På sängen låg en bärbar dator och en docka medan det runt om i rummet fanns vad som beskrivs som ”reklambilder på bebisar”. 

– Det satt även post-it-lappar och pappersbitar med slogans eller fraser på speglarna och dörrarna i rummet, säger Orlando Martinez och fortsätter:

– Jag vet inte om det var låttexter eller tankar. Vissa av dem verkade vara poesi. Sovrummet var… det var stökigt och i en enda röra. 

I ”Killing Michael Jackson” hävdas att popikonen upptäckte bedövningsmedlet propofol i samband med en tandoperation. Jackson ska sedan ha försökt få flera läkare att skriva ut och injicera läkemedelssubstans för att han lättare skulle kunna somna. 

Alla utom en vägrade. 

Läkaren röjde undan bevisen

I ”Killing Michael Jackson” påstås att sångarens privatläkare Conrad Murray kom hem till artisten tolv timmar innan Michael Jackson hittades död av ambulanspersonal. 

Men Murray ska ha tagit sin tid att ringa larmnumret. 

Då utredarna gick igenom hans telefon upptäckte de att Murray skickat mejl och pratat i telefon i stället för att hålla sångaren under uppsikt. När Murray sedan upptäckte att Jackson inte andades ska han enligt polisen först ha städat undan, sedan kallat på säkerhetsvakter för att säga till dem att ringa 911 och först därefter börjat vad som beskrivs som en undermålig första hjälpen-behandling.

Martinez, Myers och Smith säger också att Murray, som bland annat kallas ”arrogant”, inledningsvis försökte dölja vad han egentligen gett Michael Jackson för mediciner och narkotikaklassade preparat.

Släpptes fri efter två år

Bevisen som presenteras i ”Killing Michael Jackson” visar att Murray under en kortare period skrivit ut närmare 20 liter propofol som levererats hem till hans flickvän. En av rättsläkarna i dokumentären kallar Murrays metoder för ”galenskap”. 

Bland polisens bevis finns även en bild på ett slags kateter som Michael Jackson ska ha använt sig av - på grund av de starka medel som Murray injicerade hade sångaren inte kraft nog att vakna för att gå på toaletten när han behövde. 

Conrad Murray dömdes till fyra års fängelse för vållande till annans död 2011. Enligt domen var det han som gav Jackson den dos av narkosmedlet propofol som orsakade sångarens död. 

Murray släpptes fri efter två år på grund av gott uppförande. 

I ”Killing Michael Jackson” framgår att Martinez, Myers och Smith ville att Conrad Murray skulle åtalas för dråp. De säger att familjen Jackson, framför allt Michaels mamma Katherine, ska ha blivit väldigt upprörd när rubriceringen mot Murray landade på vållande till annans död. 

– Jag vill inte säga att det var den lata vägen, men det var ett åtal som skulle stöta på minsta möjliga motstånd. Vi ansåg att bevisen var så starka att han borde ha åtalats för dråp, säger Dan Myers.

KILLING MICHAEL JACKSON”

• Ny dokumentär om Michael Jacksons sista tid och död. Sänds den 25 juni i Kanal 5 och blir samma dag tillgänglig på Dplay. 


• I ”Killing Michael Jackson” medverkar bland andra Orlando Martinez, Dan Myers och Scott Smith, som ledde utredning kring popstjärnans död 2009.


• I presstexten från Kanal 5 går följande att läsa om dokumentären: ”Tio år efter megastjärnan Michael Jacksons död öppnas hans journaler igen för att sätta ljuset på hur the king of pop dog. Med hjälp av intervjuer med utredare, poliser och rättsläkare som arbetade med det omskrivna dödsfallet tittar vi närmare på fakta i fallet och på den rättegång där popstjärnans private läkare Dr Conrad Murray ställdes inför rätta.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.