”Kalle Anka” på SVT är en självklarhet bland de flesta svenska julfirare på julafton.
Men efter programmet, där Kalle Anka, Musse Pigg, Långben och andra tecknade Disneykaraktärer dyker upp i olika klipp så lade uppmärksamma tv-tittare märke till att det det snabbt dök upp en informationsskylt.
Så här lyder texten:
”Det här programmet innehåller negativa skildringar och/eller oacceptabel behandling av människor eller kulturer. Stereotyper som dessa var fel då, och är fel nu. I stället för att ta bort innehållet vill vi erkänna att det har skadliga effekter, lära oss av det och och att inspirera till samtal så att vi skapar en mer inkluderande framtid tillsammans. Disney strävar efter att skapa inspirerande och aspirerande berättelser som visar människans rika mångfald världen över. The Walt Disney Company”.
Budskapet tycks gälla Tomtens verkstad
SVT bekräftar att det är första gången som skylten används efter Kalle Anka och hans vänner, men att det är Walt Disneys initiativ att visa den.
”Det här är en skylt som Disney använder i samband med några av sina äldre filmer och klipp på Disney+ i dag, och den följer med Tomtens verkstad. Det är alltså inte på vårt initiativ men vi har förståelse för beslutet”, säger Eva Beckman, programdirektör på SVT, i en skriftlig kommentar.
Hanna Dowling, chef för företagskommunikation på SVT, säger att de inte vet specifikt vilka karaktärer eller negativa skildringar som åsyftas i meddelandet.
– Nej, men den hör till Tomtens verkstad, skylten. Det vet jag, säger Hanna Dowling.
Samma skylt finns också i samband med Tomtens Verkstad på Disney+, uppger SVT.
Disney: ”För hela filmen”
I klippet från Tomtens verkstad har det tidigare avlägsnats kränkande material, men inte heller Disney vill utveckla kring vad i Tomtens Verkstad som anses som oacceptabel.
Vad är det för material som fortfarande finns kvar och kan uppfattas som kränkande?
– Det är en skylt som följer med hela kortfilmen, säger Aurora Stark, presskontakt för Walt Disney i Norden.
På sajten Stories Matter utvecklar Disney sina resonemang kring frågor om kränkande skildringar och stereotyper i äldre material.
– I stället för att ta bort sådana här filmer vill vi hellre uppmuntra till samtal och dialog. Exakt varför vi har satt skylten på vissa filmer kan man läsa mer om på vår hemsida. Där kan man också läsa om att vi samarbetar med utomstående rådgivande organ som består av en mängd olika organisationer, som i sin tur representerar olika delar av världen och olika samhällen. Och tillsammans med dem beslutar vi som bolag om vilka filmer som får den här skylten, säger Aurora Stark.