Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Före detta Dramaten-chefen slår tillbaka mot uppgifterna

Mikael Persbrandt vid Guldbaggegalan 2014. Foto: OLLE SPORRONG
Mikael Persbrandts självbiografi. Foto: / BONNIERS
Kungliga Dramaten i Stockholm. Foto: ROLF CHRISTENSEN / SCANPIX / ROLF CHRISTENSEN SCANPIX SWEDEN

Samtidigt som Dramaten internutreder sexuella övergrepp och kvinnliga skådespelare larmar om våldtäkt och trakasserier:

Mikael Persbrandt hävdar att en Dramatenchef köpte ut honom och två skådespelare ur en "knipa" – och betalade för två "brudar" efter ett besök på en klubb i Hongkong.

Enligt Persbrandt låg notan på runt 17 000 kronor.

Den före detta Dramaten-chefen slår tillbaka mot uppgifterna. 

– Det var Mikael Persbrandt själv som betalade notan, säger Staffan Rydén, före detta vice vd. 

Kungliga Dramaten har inlett en internutredning mot en av sina medarbetare. Personen misstänks för övergrepp. Samtidigt har Dramaten tagit in psykologer och jurister för att stötta de kvinnliga medarbetare som larmat om situationen på teatern. I ett stort upprop har 584 kvinnliga skådespelare berättat om våldtäkter och sexuella övergrepp i branschen.

Mitt i det berättar skådespelaren Mikael Persbrandt, 54, i sin självbiografi "Så som jag minns det" att Dramaten köpte ut honom och två andra manliga skådespelare ur en "knipa" i Hongkong 2002.

 

LÄS MER: Mikael Persbrandts påhopp på "Beck"-kollegan

 

Persbrandt: Vi skulle betala för tjejerna också

Persbrandt berättar att han och de två kollegerna, som var i Hongkong på turné med Dramatens uppsättning av "Don Juan", gick ut på en "skum nattklubb". Enligt Persbrandt drevs den av maffian i Hongkong.

"Mina kollegor hade varsin brud i knät som de satt och tog på brösten medan de drack whiskey. För övrigt var vi i princip ensamma i lokalen. Plötsligt kom det in en nota på sjuttontusen spänn för våra drinkar och en av mina kollegor började ifrågasätta den. Det var en ful grej, typiskt mafioso, vi skulle ju betala för tjejerna också menade de", berättar Persbrandt i boken "Så som jag minns det".

För att komma ur "knipan", som skådespelaren kallar det i boken, fick Dramaten köpa ut dem, hävdar han.

 

LÄS MER: Dramaten utreder medarbetare internt – misstänks för övergrepp 

 

Persbrandt: Dramatenchef fick köpa oss ur knipan

Det slutade med att en Dramatenchef "fick köpa oss ur knipan", menar Persbrandt:

"Det var ett jävla liv, maffian var där och snuten kom, och det tog lång stund att lugna ner stämningen", står det vidare i boken.

"Senare i Stockholm fick vi allvarliga reprimander, och mina kollegor skyllde naturligtvis alltsammans på mig; jag hade lurat dit dem, de var oskyldiga. Jag ryckte bara på axlarna. Skit samma att det inte var sant. Jag var ju skurk i normala fall, så varför inte nu också? Och i ärlighetens namn hade jag brudar och fest på hotellrummet i Hongkong samma natt."

Dramatenchefen: ”Faller på sin egen orimlighet”

Expressen har talat med Staffan Rydén, dåvarande vice vd på Dramaten och den chef som var med under den påstådda incidenten. Staffan Rydén minns hur han blev uppringd på sitt hotellrum av receptionen och mötte Mikael Persbrandt och fyra poliser. Rydén berättar att Persbrandt riskerade att frihetsberövas för den uppkomna situationen. 

– Jo, han hade vägrat betala. Till mig sa han att han inte hade några pengar. Då sa jag att eftersom han skulle häktas, i stället för att spela teater får jag betala den här notan privat. När jag hade sagt det, så sa han "nej, jag kan betala själv"

Så det var Persbrandt som betalade notan? 

– Ja, han har nog glömt det, säger Rydén och fortsätter: 

– Det faller på sin egen orimlighet att jag skulle kunna lägga in en nota på en sådan kostnad. Det stod sprit på notan, jag såg den. Jag sa till Mikael: ”Vi kan inte betala med skattemedel”. Det är väl Mikael Persbrandts uppfattning som är en smula världsfrånvänd.

När ensemblen checkade ut från hotellet i Hongkong dök ett nytt problem med obetalda notor upp. Staffan Rydén mottog mängder av barnotor signerade ”Mr Brown” som hotellet hävdade att ensemblem skulle betala. 

– Då sa jag: Tror ni att alla heter ”Mr Brown”, så får ni ta ansvar för dem. Det fick hotellet stå för. Dramaten betalade ingenting vare sig av barnotorna på hotellet eller Persbrandts nota.  

Staffan Rydén delar däremot Persbrandts minnesbild om efterspelet hemma i Stockholm. 

– Det hölls ett disciplinsamtal efteråt med Mikael Persbrandt och en annan skådespelare, säger han.  

Kollegan: "Det hade hänt något"

Expressen har varit i kontakt med flera personer ur "Don Juan"-ensemblen som minns att det var stökigt.

– Jag kommer ihåg den där turnén, och jag kommer ihåg att det var ett bråk där. Men jag har inget att säga om det där. Har han skrivit om det i en bok? Ah, det får han dras med, jag har inget att säga om det, säger en av de medverkande.

Dramaten i Stockholm. Foto: ROLF CHRISTENSEN / SCANPIX / ROLF CHRISTENSEN SCANPIX SWEDEN

– Det var ju några som var med i ensemblen som var ute och stökade. Men det där känns dammigt och unket.

Niklas Ek, 74, var också med i ensemblen. Han minns att det "hände något":

– Ja, det fick man reda på efteråt, att det hade hänt något. Men jag var inte med, jag kan inte säga något om den här incidenten. Jag spelade mot Mikael och det var en spännande upplevelse, säger Niklas Ek.

Regissören: Kommer inte ihåg incidenten

– Jag har ett minne av något av en sådan händelse, men jag var inte involverad och kan inga detaljer om det hela alls, säger Ek vidare.

Han känner inte igen uppgifter om att Dramaten ska ha köpt ut skådespelarna.

– Jag har inget minne alls av det.

Niklas Eks lillebror Mats Ek, 72, regisserade "Don Juan". Han känner inte till händelsen Mikael Persbrandt berättar om.

– Jag har inte läst boken. Jag var inte heller med vid alla turnésammanhangen. Och jag kommer inte ihåg den incidenten, jag har inga kommentarer, tyvärr, säger Mats Ek.

 

LÄS MER: Mikael Persbrandts dubbelliv – lögnerna före kraschen 

 

Tidigare Dramatenchefen: Tror inte på det

Ingrid Dahlberg var chef på Dramaten då händelsen ska ha utspelat sig. Och hon har svårt att tro på Persbrandts berättelse.

– Det här kan jag inte ... att en chef på Dramaten skulle ha klarat ur dem ur knipan, det tror inte jag om den chefen.

Ingrid Dahlberg var chef på Dramaten då händelsen ska ha utspelat sig. Foto: OLLE SPORRONG

Ingrid Dahlberg säger att hon inte känner igen någon del av berättelsen, och inte heller att det ska ha pratats om det i Stockholm

– Det här var precis i skarven när jag skulle sluta på Dramaten, om jag hade varit engagerad i det hade jag säkert kommit ihåg det, eftersom det verkar vara en sådan där grej man blir arg för. Men nej, jag kan inte komma ihåg det, säger Ingrid Dahlberg.

 

LÄS MER: Mikael Persbrandts svartsjuka – fick utbrott på Skavlan 

 

"Jag har inte läst Persbrandts memoarer"

– Hade jag kommit ihåg någonting så hade jag naturligtvis sagt det, men jag kommer inte riktigt ihåg det. Och jag har inte läst Persbrandts memoarer, tyvärr, säger Dramatens tidigare chef avslutningsvis.

Mikael Persbrandt sparkades från Dramaten 2007. Dramaten är Sveriges nationalscen och finansieras med skattemedel.

Mimmi Fristorp, presschef på Dramaten, skriver i ett sms:

"Det är fredag kväll, det här är inte ett akut ärende. Vi får ta det på måndag."

Sen ringer Christina Bjerkander, PR- och marknadschef på Dramaten, upp:

– Det är sent en fredagskväll, det är ett påstående, det är 15 år gammalt, vi har inte möjlighet att ta reda på vad det handlar om, jag har inte läst boken. Jag kommer inte kunna ge er en kommentar, säger hon.

Dramaten: Inte ett prioriterat ärende hos oss

Christina Bjerkander fortsätter:

– Man ska ha i minnet det är en människas påstående om en händelse, vi har inte några faktauppgifter och vi har lite andra saker att jobba med just nu på Dramaten.

Kommer ni titta på det i veckan som kommer?

– Vi har väldigt stora interna personalsysslor just nu, som vi ägnar oss åt, så detta är inte en prioritet för oss just nu, nej, att bemöta ett uttalande i en bok. Det är inte ett prioriterat ärende hos oss.

Expressen har talat med den chef som innehade titeln som används i Persbrandts bok. Chefen meddelar att hon inte var med på resan och att hon absolut inte betalat Hongkong-notan. Chefen har varken sett eller hört något som talar för att Dramaten som institution skulle ha betalat notan. Chefen meddelar vidare att man kommer undersöka bokföringen i början på veckan och ber om att få återkomma.