Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya avslöjandet efter ”Störst av allt” – beskedet om framtiden

Malin Persson Giolito.
Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Ur tv-serien ”Störst av allt”
Foto: JOHAN PAULIN / NETFLIX
Ur tv-serien ”Störst av allt”
Foto: JOHAN PAULIN / NETFLIX
Ur tv-serien ”Störst av allt”
Foto: JOHAN PAULIN / NETFLIX
Ur tv-serien ”Störst av allt”
Foto: JOHAN PAULIN / NETFLIX
Ur tv-serien ”Störst av allt”
Foto: JOHAN PAULIN / NETFLIX

Netflix-versionen av hennes roman ”Störst av allt” gör succé.

Nu berättar Malin Persson Giolito om pengarna bakom storsatsningen – och de hemliga planerna på fler säsonger.

– Det gäller ju att det blir minst lika bra, helst bättre, säger författaren till Expressen.

”Störst av allt” är Netflix första svenska produktion och serien med Hanna Ardéhn och Felix Sandman, som hade premiär på strömningstjänsten den 5 april, har redan väckt stor uppmärksamhet.

Men det var nära att det inte blev något alls.

Malin Persson Giolito, som har skrivit succéromanen ”Störst av allt”, var länge tveksam till att låta filmatisera den.

– För jag tror att det är en väldigt svår bok att omvandla till rörliga bilder, det finns många fällor man kan gå i. Man kan låta sig förföras av att det finns många bildmässigt häftiga saker att göra eftersom det är sådana lyxiga miljöer och unga, rika och vackra människor. Men boken handlar ju egentligen om något helt annat och jag var rädd att det skulle försvinna helt, säger hon.

Varför ändrade du dig?

– Netflix, haha. Nej, men det var en mängd saker. Dels var det så att FLX (produktionsbolaget, reds anm) kom med de mest seriösa förslagen och de erbjöd mest pengar. Vi förstod också ganska tidigt att det var FLX som hade störst chans att ro i land det här Netflix-projektet. Hela branschen visste ju att Netflix letade efter en svensk produktion och det gick en massa rykten om att det var min bok de ville göra.

”Klart att pengarna spelar in”

Att FLX, som drivs av Felix Herngren, var beredda att satsa ordentligt var viktigt.

– Det är klart att pengarna spelar in. Man kommer in och de lägger en offert på bordet, då ser man om de tar det på allvar eller inte, säger Malin Persson Giolito.

– I Sverige har vi ju knappt sett högkvalitativa produktioner där det bara är ungdomar i huvudrollerna. Nu efter ”Skam” vill alla göra lågbudget så det finns ju många sådana produktioner men den här – de drar ju på.

Malin Persson Giolito var också involverad i processen som exekutiv producent och hon valde att vara aktiv och ställa krav.

– Historien var tvungen att ta slut, det var ett krav från min sida. Att de inte fick gå in och ändra i slutet och göra någon cliffhanger. Historien skulle berättas som den är i boken, det var väldigt viktig för mig. Att berätta halva boken och sedan göra en säsong två där hon sitter och väntar på domen, det var det inte tal om, säger hon.

”Får inte riktigt prata om det”

Hon har själv aldrig funderat på att skriva någon uppföljare till ”Störst av allt” men avslöjar att det kan komma att bli en fortsättning på serien.

– Netflix har option på att göra fler säsonger, det var givet att det skulle vara så. Men det är ingenting som är bestämt, säger Malin Persson Giolito. 

Vad en ny säsong skulle kunna handla om är hemligt – men det finns idéer.

– För mig är ju Majas historia färdigberättad. Det gör att det kommer att bli en utmaning om det blir en fortsättning, säger Malin Persson Giolito.

Men du har tankar kring vad det skulle kunna handla om?

– Jag får väl inte riktigt prata om det. Men det är klart att jag har. Det är omöjligt för mig att inte tänka på sådant. Så absolut, jag har tankar om det.

Om Netflix beslutar sig för att göra fler säsonger tror Malin Persson Giolito att hon kommer att vara ännu mer inblandad i arbetet.

– Jag hoppas få vara med ännu mer om det skulle fortsätta. Eller rättare sagt, vi får väl se. Om det blir en fortsättning beror det också på hur den skulle ut. Jag kanske vill vända och springa så fort jag kan bort från alltsammans. Men det är en diskussion som inte ens pågår, den har inte inletts. Jag tror att Netflix nu inväntar hur serien går, säger hon.

Fakta: "Störst av allt"

I september 2017 berättade Netflix att Malin Persson Giolitos roman skulle bli tv-serie. Beställning var streamingtjänstens första svenska originalserie. FLX producerar serien, medan Camilla Ahlgren (”Bron”, ”Gåsmamman”) är dess huvudmanusförfattare. 

”Störst av allt” hade premiär 5 april 2019 på Netflix. Hanna Ardéhn spelar seriens huvudroll som Maja, medan Felix Sandman, David Dencik, Reuben Sallmander, William Spetz, Anna Björk, Christopher Wollter, Evin Ahmad, Maria Sundbom, Rebecka Hemse, Helena af Sandeberg, Shanti Roney och Ella Rappich finns på rollistan. 

”Störst av allt” regisseras av Per-Olav Sørensen och Lisa Farzaneh.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.