Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny trend - börja din hårtvätt med balsam

Vägen till perfekt hårkvalitet kanske kan vara en omvänd ordning i hårtvättsproceduren? Börja med en produkt som passar ditt hår och testa dig fram. Funkar det eller inte?
Schampo för torrt, törstigt hår från Joico 216 kronor, 300 ml.
Balsam för torrt hår från Joico, 232 kronor/300 ml.
Prescious Oil Schampo från Pureology, 280 kronor, 250 ml.
Schampo, som ska förebygga håravfall genom att tillföra näring och syre till hårsäckarna, från Cicamed, 350 kronor, 300 ml.Foto: Elin Strömberg
Balsam för dig som har tunt hår och/eller tappar hår, Cicamed, 250 kronor, 300 ml.Foto: Elin Strömberg

Kan håret verkligen bli glansigare om man börjar med balsam och avslutar med schampo när man tvättar håret?

Ja, det ska i alla fall fungera för dig med tunt, fint hår som behöver glans och volym, enligt designern och skribenten Alison Freer som fick tipset av en läsare.

Efter år av daglig schamponering och andra försök att få bukt med sin feta hårbotten och sina torra toppar är det denna "omvända" hårtvätt som fått fröken Freers hår att se bättre ut än någonsin, skriver Daily Mail.

Blöt och schamponera håret, skölj ur. Upprepa schamponeringen eller gå direkt på balsam, massera in i håret, låt verka någon minut och skölj sedan ur. Tänk nu tvärtom - ta först balsam, låt det verka en stund, skölj ur. Därefter tvättar du håret med schampo, skölj ur, klart!

Den omvända hårtvättsproceduren ska enligt den amerikanska designern och skribenten Alison Freer, som driver bloggen XOJane, göra håret skinande blank och välmående.

Freer är inte den första som testat den omvända hårtvätten. En bloggare på No More Dirty Looks fick tipset att börja med en produkt som tillför håret och hårbotten olja för att därefter väta håret, tillföra balsam, skölja ur och avsluta med att tvätta det rent.

Enligt TrueBeauty.com fungerar den här bak- och framvända hårtvätten enbart på vissa hårtyper. Har du tjock eller torrt hår är den klassiska schampo följt av balsam-tvätten att rekommendera, skriver Daily Mail vidare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.