Ny motgång för läraren Johnny i "Klass 9A"

Publicerad
Uppdaterad
I förra avsnittet av "Klass 9A" fick Johnny Petterson Bilir höra att han måste skippa machostilen.
I måndagens program kommer ytterligare ett bakslag - ingen i hans matteklass får godkänt på Stavros kunskapsprov.
- Det är värre än jag trodde, säger Stavros.
Johnny Pettersson Bilir kände att han blev kränkt i första avsnittet av SVT:s "Klass 9A". Pedagogen Gunilla Hammar Säfström sa till läraren att lämna sitt machokör utanför skolan.
- När hon kastade det i mitt ansikte så kändes det inte alls bra, sa han till Expressen efter att första avsnittet sänts.

"Måste lyssna"

I måndagens avsnitt av "Klass 9A" jobbar han tillsammans med Stavros Louca. Och både Johnny och eleverna verkar trivas med Stavros i klassrummet.
- Han kan förklara på ett sätt som inte Johnny kan och då lär man sig, säger eleven Johanna i programmet.
Johnny tycker att han och Stavros jobbar bra som ett team.
- Jag känner att det kommer att gå riktigt bra, Det känns som att vi kan komplettera varandra, säger han.
Även superpedagogen själv tycker att samarbetet fungerar.
- Johnny har börjat inse att han måste lyssna och ta efter. Han ser att jag är 57 år och att jag har mycket mer erfarenhet än var han har. Det kommer att gå mycket bättre än vad jag trodde, säger Stavros.

"Kan inte slänga in Zlatan"

Men när Stavros ger eleverna ett kunskapstest för att bedöma vad de behöver lära sig får han en negativ överraskning.
- Ett ord. Katastrof. Det är värre än vad jag trodde, säger han.
Ingen av eleverna som går i Jonnys matteklass klarade provet.
- Man måste ha 14 av 18 rätt för att få godkänt. Det finns ingen av eleverna som hade det, säger Stavros.
Stavros tycker att det är en katastrof, men Johnny har ett annat sätt att se på situationen.
- Det är som fotboll. Du kan inte slänga in Zlatan i landslaget om han inte tränat på tre månader. Då platsar han inte, säger Johnny.

"Ge järnet"

Han tror att eleverna behöver lägga minst en timme om dagen, utöver skolan, på matematik för att klara kursen.
- Jag måste ge järnet på lektionerna. Jag måste vara engagerad. Men de måste sitta på tåget för att vi ska nå dit, säger han.
Se programmet på måndagar klockan 20 i SVT1.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag