Ny kvinna träder fram – slog larm om Kronérs SMS

Kvinnan beskriver hur hon kände sig både utsatt och obekväm efter Kronérs sms.
Foto: / SVT
SVT-kvinnan larmade om Lasse Kronérs sms – vilket ledde till att SVT gav programledaren en tillsägelse redan 2012.
Foto: Privat
Lasse Kronér i "Smartare än en femteklassare".
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

En ny SVT-kvinna träder nu fram om Lasse Kronér och berättar hur programledaren tog olämpliga kontakter med henne.

SVT bekräftar att man tvingades ge programledaren en tillsägelse – efter oönskade sms.

Under måndagen sitter SVT-ansvariga i samtal för att fatta beslut om "Doobidoo" ska sändas på fredag eller tas bort ur tablån.

– Att lyfta ett program ur tablån, det gör man på två minuter, säger SVT:s presschef Camilla Hagert.

I fredags kunde Expressen avslöja att en polisanmälan upprättats mot Lasse Kronér samma kväll. Det efter att en kvinna som arbetat som praktikant 2013 vittnat om hur hon utsattes för sexuella trakasserier i samband med sitt arbete med ”Doobidoo” på SVT.

Fick en formell varning av företaget

Lasse Kronér slog tillbaka mot alla anklagelser och menade att detta var ett enskilt missförstånd. Han medgav dock att han kallats in till chefsmöte och hur han fått en formell varning. Under lördagen hävdade Lasse Kronér i en intervju med Aftonbladet att han är oskyldig till det han är polisanmäld för – sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

– Jag har aldrig gjort någon illa. Jag har fan stannat för myror på gatan för att ingen ska bli sårad eller tycka illa om. Jag har aldrig någonsin tidigare varit inblandad i något sådant här, sa han till tidningen.

På SVT tar man polisanmälningen på stort allvar. De senaste dagarna har flera medieföretag vidtagit åtgärder mot medarbetare som anklagats för sexuella övertramp. Martin Timell togs ur tjänst på TV4, en profil på Aftonbladet har tagit timeout och en högt uppsatt chef på SVT har sagt upp sig med omedelbar verkan.

Men huruvida Kronér kommer att synas i tv-rutan på fredag när "Doobidoo" har sändningstid 20.00 har SVT ännu inte fattat beslut om.

Under måndagen sitter ansvariga i samtal om "olika scenarier".

– Vi avvaktar fortfarande polisens utredning. Samtidigt kommer vi självklart prata om det under dagen, så får vi se vad som kommer ut av det, säger Camilla Hagert, presschef på SVT och uppger vidare:

– Vi pratar om olika scenarier, bland annat beroende på vad polisen kommer fram till.

Det kräver ingen jättelik framförhållning att ta bort ett program ur sändningstablån enligt presschefen, som tror att beslut i frågan tas först senare under veckan.

– Att lyfta ett program ur tablån, det gör man på två minuter. Och det finns annat att stoppa in, så för vår del känner vi inte att vi är stressade över just det beslutet i dag.


Ännu en SVT-kvinna slår larm om programledaren

Men nu kan Expressen dessutom avslöja att Lasse Kronér inte bara fått en varning – utan även en tillsägelse – av SVT. Redan året före skedde chefssamtalet där han fick en tillsägelse.

Lasse Kronér.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Larmade en projektledare på SVT

En dåvarande 22-årig SVT-kvinna som jobbade tillsammans med programledaren under produktionen "Smartare än en femteklassare" berättar om sms-konversationerna som hon beskriver som obehagliga.

Hon larmade en projektledare på SVT i ett internt mejl om sms:en Lars Kronér har skickat till hennes privata mobilnummer.

"Det slutade tvärt då jag till slut tyckte att han absolut gått över gränsen och jag då sa det till honom", skrev hon i mejlet till projektledaren som i sitt svar bekräftade att "det här låter inte bra".

"Jag skall också prata med projektledaren som har ansvar för Doobidoo", lovade han.

– Jag kände mig jätteutsatt, stressad och obekväm, säger SVT-kvinnan till Expressen.

SVT-kvinnan larmade om Lasse Kronérs sms – vilket ledde till att SVT gav programledaren en tillsägelse redan 2012.
Foto: Privat

"Han missbrukade sin makt"

Kvinnan, som nu är 28 år, förklarar att Lasse Kronér tog hennes privata nummer i samband med att hon började på produktionen. Hon berättar att programledaren började skicka sms till henne på kvällstid.

– Han skulle alltid prata om helt andra saker än sådant som var professionellt kopplat. Jag försökte hela tiden styra av det, säger hon.

– Jag var tydlig med att skriva ”den här relationen har jag inte med mina kolleger”.

– Hur vass jag än var i tonen skojade han bort det.

SVT-kvinnan upplevde att Lasse Kronér förlöjligade henne inför deltagare i programmet.

– Han kunde säga ”Här är NN, hon är min ’kollega’” på ett sätt som insinuerade att vi var mer än kolleger. Han missbrukade sin makt på ett fult sätt.

Konfronterade Lasse Kronér

Lasse Kronér ska enligt SVT-kvinnan ha "lockat henne" med andra jobb och ska ha velat träffa henne ensam utanför arbetstid.

– Jag sa att vi behöver ta ett snack. Vi sågs på redaktionen och då kunde jag få ur mig muntligt att ”du måste lämna mig i fred, vi är kolleger, det här är inte okej”. Då skulle han bara skoja bort det och säga ”gud vad arg och känslig du är”. Han förlöjligade verkligen mig, säger hon.

Kvinnan menar att kontakten tog slut efter konfrontationen. Sedan mejlade hon projektledaren där hon berättade vad hon varit med om.

– Jag skrev att det var illa, det får inte gå till så här.

Lasse Kronér.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

När Expressen kontaktar Lasse Kronér minns han händelsen, men har inte uppfattat det som en tillsägelse.

– Han kommer till mig och säger att jag inte ska sms:a henne på hennes privata telefon. Jag hade hälsat henne välkommen. Det gjorde jag på ett ganska stort sätt, precis som jag är.

På vilket sätt då?

– Så som jag är. Du ska vara välkommen, och som jag minns det fick jag ett svar tillbaka som var: "Åh, vad roligt det är så kul att var här”.

– Sen skickade jag, jag vet inte, tre eller fyra sms.

– Sen säger NN (projektledaren) att hon inte vill att jag sms:ar henne på hennes privata telefon.

– Då gick jag fram till henne direkt på redaktionen och bad om ursäkt. Jag sa att jag inte visste att hon inte ville bli sms:ad på sin privata telefon. Då sa hon att det var okej, så jag förstår inte vart det här kommer i från nu.

SVT: "Han fick en tillsägelse"

SVT vägrar inledningsvis kommentera för Expressen om man har vidtagit några åtgärder givet händelsen – och hänvisar till den pågående polisutredningen i det andra fallet. 

Men efter att ha varit i kontakt med projektledaren som mottog larmet från den kvinnliga SVT-medarbetaren bekräftar presschefen Camilla Hagert att projektledaren agerade mot Lasse Kronér i samband.

– Enligt honom hade han kontakt med sin chef och även ett samtal med Lasse om de här sms:en, säger Hagert.

Vad sa han till Lasse Kronér?

– Att hon hade tagit illa vid sig. Han ska ha pratat med Lasse om att det inte är okej att skicka den typen av sms.

Fick Lasse en varning?

– Han fick inte en varning, de hade ett samtal om det, säger Camilla Hagert.

– De hade ett samtal och han fick en tillsägelse.

Borde ni ha vidtagit andra åtgärder?

– Det vill jag inte uttala mig om, jag har för lite kunskap om vad som skedde.

Borde ni ha agerat hårdare mot Lasse Kronér?

– Det uttalar inte jag mig om.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.