Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Parterna överens – efter bråket om TV4

Nya förhandlingar mellan Tele 2 och Telia om TV4-konflikten har ägt rum under fredagen.
TV4:s vd Casten Almqvist: ”Vi kommer att återkomma med mer information så snart överenskommelsen är färdig”.Foto: OLLE SPORRONG
Bråket kring TV4 kan ha fått en lösning.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Tele 2, som äger Comhem ska enligt Dagens media ha suttit i förhandlingar med Telia under fredagen. Foto: TT NYHETSBYRÅN
1,6 miljoner Comhem- och Boxer-kunder är just nu utan TV4-kanalerna. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Telia, nu mer ägare av TV4.Foto: Epa / COMPIC

Nya förhandlingar mellan Tele 2 och Telia om TV4-konflikten har ägt rum under dagen – och parterna har nu kommit överens om en muntlig överenskommelse, meddelar man i ett pressmeddelande. 

Alla Comhem- och Boxer-kunder får tillbaka TV4-kanalerna under helgen. 

– Det har varit tuffa men konstruktiva förhandlingar under eftermiddagen och kvällen. Det är med stor glädje jag nu kan berätta att tittarna får tillbaka TV4 och C More, uppger TV4:s vd Casten Almqvist i ett uttalande på kanalens hemsida.

Tv-konflikten kring sändningsrättigheterna för TV4-kanalerna ser ut att lida mot sitt slut. Runt 1,6 miljoner Comhem- och Boxer-kunder har sedan nedsläckningen natten mot onsdagen 11 december varit utan kanalerna.

Huvudorsaken har varit så kallade OTT-rättigheterna, det vill säga rättigheter att visa TV-kanalerna på digitala plattformar.

I ett pressmeddelande uppger nu Comhem att man nått en muntlig överenskommelse med TV4.

”Jag är oerhört glad över att vi äntligen har nått en muntlig överenskommelse med TV4. Jag förstår att våra kunder är besvikna över hur de har drabbats av detta, och vi kommer fortsätta jobba dag och natt för att få det nya grundavtalet på plats. Det är tydligt att många av våra kunder saknar TV4 och oroar sig inför julens tv-tittande. Därför känns det väldigt skönt att vi kan återuppta sändningen med några få dagar kvar till jul,” uppger Anders Nilsson, vd på Tele2-koncernen.

Casten Almqvist: ”Stor glädje”

Även TV4:s vd Casten Almqvist kommer med ett uttalande på kanalens hemsida:

– Det har varit tuffa men konstruktiva förhandlingar under eftermiddagen och kvällen. Det är med stor glädje jag nu kan berätta att tittarna får tillbaka TV4 och C More.

Ett av de mer klassiska julprogrammet som under konflikten har hotats är måndagens uppesittarkväll med ”Bingolotto”. Något som Almqvist nu också uppmärksammar.

– Det är också ett välkommet besked för föreningslivet runt om i Sverige att Bingolottos uppesittarkväll ser ut att kunna sändas som planerat. Vi kommer att återkomma med mer information så snart överenskommelsen är färdig, säger Casten Almqvist,  VD TV4.

På fredagsmorgonen uppgav  Dagens Media att Tele2-ägda Comhem och Telia-ägda TV4 satt i förhandlingar på torsdagskvällen. Dessa ska ha brutit samman.

– Det stämmer att förhandlingarna har strandat, sa Louise Ekman, presschef på Tele2, till Dagens Media på fredagsmorgonen. 

Vändning efter dystra prognosen

Men senare på fredagen skrev Dagens industri att parterna under fredagen möttes för ett nytt försök. Enligt Di:s första uppgifterna misslyckades även den förhandlingen och källor till tidningen menade då att ”ser väldigt, väldigt mörkt ut” och att det med ”99 procents sannolikhet” skulle bli en jul utan TV4 för Comhems kunder.

Men samtidigt kom uppgifter till Expressen om att förhandlingarna fortfarande pågick och på fredagskvällen annonserade båda Comhem och TV4 att parterna nått ett avtal.

Och på kvällen kom Comhem med ett pressmeddelande om att parterna nått en muntlig överenskommelse. 

Comhem uppger också att en mer detaljerad kring det exakta kanalutbudet kommer när avtalet är sammanställt. Avtalet uppges också vara en grund till de fortsatta förhandlingar som väntar kring det totala avtalet för sändningsrättigheterna.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.