Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

R Kelly tvingas dyka upp i rätten – sitter häktad i annan stat

R Kelly i tårar – bryter ihop i första intervjun efter åtalet
En bänkorder har utfärdats för R Kelly efter att artisten inte dykt upp under en domstolsförhandling.
Foto: TANNEN MAURY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Rättegångsdatumet i Illinois är satt till 27 april 2020.
Foto: M. SPENCER GREEN / AP TT NYHETSBYRÅN

En bänkorder har utfärdats för R Kelly efter att artisten inte dykt upp under en domstolsförhandling, rapporterar CNN

Bänkordern gör det tvingande för Robert Sylvester Kelly, som är artistens riktiga namn, att dyka upp i rätten. 

Samtidigt säger delstatsåklagaren i Illinois, där Kelly nu sitter häktad, att man inte kommer göra artisten tillgänglig. 

Den sexbrottsanklagade artisten hade kallats till en förhör i domstolen i Hennepin i den amerikanska delstaten Minnesota på torsdagen – men dök aldrig upp.

Domstolen har därför beslutat att utfärda en bänkorder som gör det obligatoriskt för R Kelly att delta vid nästa planerade förhandling. 

Detta trots att Kelly just nu sitter häktad i Chicago, Illinois, misstänkt för flera fall av sexbrott. 

Betalades för att dansa för artisten

R Kelly misstänks för att vid två tillfällen ha köpt sex av en minderårig i Minnesota skriver CNN. 

I en polisrapport står om händelse som inträffade 2001 efter att en minderårig bett artisten om en autograf. Kelly gav flickan, som då var 17 år, en autograf och hans telefonnummer skriver CNN. 

När hon sedan ringde upp blev hon ombedd att komma till ett hotell där hon möttes av en person den målsägande själv beskriver som ”en man ur hans personal”. 

När hon sedan fick träffa artisten erbjöd han henne 200 dollar för att dansa för honom. När den 17-åriga unga kvinnan gick med på hans förslag tog han av hennes kläder och rörde vid henne ”sexuellt” medan hon dansade står det i polisrapporten enligt CNN. 

Sitter häktad

Efter händelsen ska artisten ha gett 17-åringen VIP-biljetter till hans konsert. Något som gjorde det möjligt för henne att gå på en konsert där du i vanliga fall måste vara 18 år för att närvara. 

Kelly står också åklagad misstänkt för brott i Illinois och New York. Enligt CNN ska Illinois delstatsåklagare nu gjort klart att man inte kommer att göra Kelly tillgänglig för Hennpin förrän fallet i Illinois är avslutat. 

Kelly hålls nu häktad i Chicago, Illinois, i väntan på rättegång efter flera anklagelser om sexualbrott.

Rättegångsdatumet i Illinois är satt till 27 april 2020. 

Rättelse: Expressen skrev först att Kelly fått en arresteringsorder riktad mot sig av domstolen i Hennepin. Rätt är att han fått en bänkorder vilket innebär att det inte längre är frivilligt för artisten att dyka upp i rätten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.