Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nunstedt: Vem ska kunna toppa Nano?

Nano Omar
Nano och Ace Wilder
Foto: / SVEN LINDWALL

GÖTEBORG. Håll i er.

"Hold on" är schlagervinterns första stora vinnare.

Nanos succédebut i Göteborg väcker många frågor.

Framför allt: vem ska kunna toppa det här?

Nunoterat

(Glad geting) Finalisterna

Rätt låtar vann, och så måste det få vara ibland. När Ace Wilder och Nano äntligen klev in i handlingen efter ungefär halva premiäravsnittet fick de övriga deltagare att framstå som glada entusiaster från Moldavien.

(Likgiltig geting) Programledarna

Det var ingen succékväll för den nykomponerade programledartrion. Det brast i tajming, manus och kemi. Men Clara Henry är en blivande stjärna och läder-Hasse skänkte lite välkommen energi till mellanakterna.

(Sur geting) De Vet Du

Hå hå ja ja. Så måste vi dras med spralliga bajskorven ännu en vecka. Jag vet att jag varnade för ett avancemang, men jag vet samtidigt att det brukar vara lönlöst att vädja till den goda smaken. Detta är verkligen en ding ding tävling, ibland.

Det finns debutanter och så finns det debutanter.

Man behöver inte vara någon schlagerhistoriker för att se den mest uppenbara parallellen.

Vi bevittnade ju något väldigt liknande i fjol, när Frans välte omkull hela svenska folket med "If I were sorry" i en hockeylada i Gävle.

Det var inte svårt att räkna ut vad som skulle hända sen.

Men frågan är om Nanos melloentré inte är snäppet häftigare.

Han kom ju från precis ingenstans och slog undan benen på tv-publiken. Förvisso topptippad både här och där, men det finns lördagar då sådant inte betyder ett smack.

Precis som det finns meriter som kan tynga ner en gammal (nåja) stjärna fullständigt.

Men Charlotte Perrellis flopp - att se en dubbel vinnare sluta sist i ett ganska svagt startfält smärtar - berodde varken på skyhöga förväntningar eller favorittryck. Det berodde på en svag låt och ett lågmält uttryck som hon hade svårt att bottna i. Frågan är hur hon resonerade.


LÄS MER: Nano och Ace Wilder till final


Om man höjer blicken från resultatlistan så finns där ännu en tydlig parallell mellan Frans och Nano.

Både "If I were sorry" och "Hold on" är hyfsat moderna låtar som faktiskt har något med samtiden att göra. Medan den musikstil som Perrelli tog sig an är obefintlig på Spotify och i hitradion påminner Nanos effektiva låtbygge väldigt mycket om väldigt många.

Om Hozier, om Sam Smith, om R Kelly, om Emeli Sandé, om Seinabo Sey till exempel.

Han är givetvis inte där än, 30-åringen från Södertälje, men den här kvällen var han tillräckligt nära.

Tittarna har tröttnat på Perrelli

Även den andra finalisten, Ace Wilder, hamnar på 2017-kontot. I en annan produktion hade hennes "Wild child" kunnat vara en singel med exempelvis Icona Pop eller Rebecca & Fiona.

Att tv-tittarna valde Nano och Ace framför exempelvis Perrelli och Boris René är ett litet sundhetstecken inför fortsättningen. Melodifestivalen är en genre för sig, men hamnar den ännu längre från dagens hitlistor än den redan befinner sig kommer tittarna till slut att tröttna.


LÄS MER: Nano om sin kriminella bakgrund


Framtiden för Nano då?

Kan han bli ett fenomen som håller hela vintern?

Det är ju över en månad kvar till avgörandet. Om en knapp vecka sitter vi och analyserar nya vinnare. Det är alltså ett annat läge än Frans hade i fjol (han gjorde entré under vecka fyra).

Men det som talar för Nano är genomslaget. Melodifestivalen satte nytt röstningsrekord. Siffrorna blir officiella först efter finalen, men det kändes som att han tog en jordskredsseger.

Dessutom är "Hold on" en, i mina öron, redan en häftigare, modernare och bättre låt än "If i were sorry".

Inte heller varje dag sådant betyder något, men det är en bra början.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.