Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nunstedt: Bossen är tillbaka på allvar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rekordroligt, Bruce! Bruce Springsteen är på kalashumör och E Street Band är i kalasform. De spelar i en egen liga - med full inlevelse ända in i mål. Foto: ANDERS YLANDER
Foto: Anders Ylander

GÖTEBORG. Om någon råkat missa det:

Bruce Springsteen och E Street Band är tillbaka. På allvar.

Med ett nytt publikrekord, en ny uppvisning i glad galenskap - och en euforisk repris av Ulleviklassikern "Twist and shout".

Det roligaste med den pågående Springsteen-turnén är att ingen konsert är den andra lik. Jag har sett fyra hittills, och ser redan fram emot den femte.

Den kommer sannolikt att bli en helt ny upplevelse.

Men för att ta den här showen från början: Bruce Springsteen är på kalashumör. E Street Band är i kalasform.

I går slog de till med en sällsynt kalasstart.

Trycket, stämningen och glädjen som ramade in de tre inledande låtarna i går hör till de häftigaste rivstarter jag sett det här gänget göra.

Det var som att de redan spelat en hel konsert med varandra, backstage, för att sedan kliva upp på scenen med den energi som normalt brukar dyka upp kring extranumren.

Men det finns inget som är normalt med det här ärrade rockgänget. De spelar i en egen liga. Med full inlevelse, full koncentration och fullt ös ändå in i mål.


Gårdagens konsert på Ullevi pågick under tre makalösa timmar och 42 ljuvliga minuter. En inte perfekt men ändå hisnande bergochdalbana, med några helt briljanta skruvar mot slutet. Det underbara slutet.

Det är inte första gången Springsteen gör det gamla James Brown-tricket och lägger sig ner på scengolvet och spelar död under extranumren, men gårdagens show måste vara en av de roligaste teaterföreställningarna från 62-åringen. Som frustar och gastar och ser ut som en galen boxare innan han, spelat vimmelkantig, lyckas kravla sig upp för att genomföra en helt magnifik, och samtidigt hjärteskärande vacker, version av "Tenth avenue freeze-out".


Det är så sanslöst underhållande man efteråt känner sig ungefär lika utpumpad och snurrig som Bossen precis låtsats vara.

Och hur svarar rock'n'roll-dåren på det?

Med en ännu galnare avslutning. Med att lyckligt skrika sig igenom "Twist and shout" - extranumret amerikanen refererar till som "The stadium wrecker" - bara för att bli överrastad av den lika lyckliga storpubliken.

Inte rekordbra om man ska vara helt ärlig, men definitivt rekordroligt.

Och i kväll? I kväll är de tillbaka.

Bruce Springsteen

Ullevi, Göteborg

Publik: 66 018 (utsålt).

Vem: Bruce Springsteen, 62, har bossat på scenen ända sedan lp-debuten, 1973. Sitt smeknamn fick han ännu tidigare. Bruce var den som delade ut konsertgaget till de övriga bandmedlemmarna - som började kalla honom The Boss.

Vad: Den artonde mars inleddes världsturnén, döpt efter albumet "Wrecking ball" som kom veckan innan. Expressen har gett showen fyra, fyra, fyra och tre getingar (Atlanta, Sevilla, Roskilde och Bergen). I kväll spelar Springsteen på Ullevi igen.

Bäst: Den euforiska, kungliga avslutningen som kröns med "The stadium wrecker" - "Twist and shout".

Sämst: Det där partiet som pågår mellan "Youngstown" och "Waiting on a sunny day" går att jobba en del med.

Fråga: Tre timmar och 42 minuter - kör han längre i kväll?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.