Katarina Wigander och Rebecka Larzén, etta och två i årets Fröken Sverige, viker ut sig i herrmagasinet Moore - något som före detta vinnare reagerar starkt på.
Katarina Wigander och Rebecka Larzén, etta och två i årets Fröken Sverige, viker ut sig i herrmagasinet Moore - något som före detta vinnare reagerar starkt på.

Nu viker Fröken Sverige ut sig

Publicerad
Uppdaterad
Inför Miss Universum-finalen viker ettan och tvåan i Fröken Sverige ut sig i herrmagasinet Moore.
Något som före detta vinnare i tävlingen reagerar starkt på.
- Det gäller att tänka på vilken bild man vill förmedla av sig själv, säger Valerie Aflalo, Fröken Sverige 2000.
Tidningen Moore med Fröken Sverige-tvåan Rebecka Larzén på omslaget.
Redan under Fröken Sverige-tävlingen i våras höjdes en rad kritiska röster. Herrtidningen Moore, med tjejfotografen Bingo Rimér i spetsen, har tagit över arrangemanget och lade större vikt än någonsin tidigare vid deltagarnas utseende. Sveriges senaste Miss Universum-vinnare - 1984 - Yvonne Ryding skrädde inte orden: - Jag förstår inte hur de som äger rättigheterna till den internationella tävlingen kan låta en herrtidning stå som värd för det hela. Tävlingen borde läggas ner. Den sänder ut skeva signaler till unga tjejer. Det känns snuskigt, på gränsen till porr.

Utmanande bilder

Nu tar Moore ytterligare ett steg på den inslagna vägen. I nya numret av herrmagasinet poserar Fröken Sverige Katarina Wigander - Sveriges representant i Ecuador i juni - på utmanande bilder. Hon räknas för tillfället till topp-tio-favoriterna i tävlingen. Tvåan Rebecka Larzén går ännu längre och har gjort en toplessplåtning. Hon pryder även Moores omslag. - Det känns helt rätt. Bilderna är vackra. Jag tycker inte att de är ett dugg porriga. Folk får tycka vad de vill, säger hon. Bingo Rimér: - Vi har gjort Fröken Sverige till en verklig skönhetstävling och gett Sverige chans att vinna. Utomlands fungerar det så här. Det är ord som inte faller i god jord hos många av våra exmissar.

Pressad

Valerie Aflalo säger: - Var går gränsen? Jag tror att det gäller att tänka på vilken bild man vill förmedla av sig själv efter tävlingen. Risken finns att du känner dig pressad att ställa upp på vissa bilder, och då är det inte bra. När jag var med styrdes det här med bilder på ett annat sätt, vi fick inte plåtas hur som helst. Katarina Wigander befinner sig just nu på plats i Ecuador och har inte gått att nå för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag