Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu väljer Fares Fares bort gangsterrollerna

Fares Fares som Hakim i "Zero dark thirty".
Foto: Altaf Qadri

Fares Fares har lämnat Sverige på obestämd tid.

Men det satt långt inne.

- Han tackar nej till en massa projekt. Fares gillar inte stereotyper, utan vill ha karaktärer som är riktiga människor, förklarar vännen och kollegan Babak Najafi.

Med andra ord: Roller som galen skurk kan filmproducenterna även fortsättningsvis skicka till Peter Stormare.

Ska Fares Fares ställa sig framför kameran krävs något mer: Som femfaldigt Oscarnominerade "Zero dark thirty".

Fares Fares

Ålder: 39.

Familj: Fem syskon, bland annat lillebror Josef Fares. Kusin med konditorn Roy Fares.

Bakgrund: Kom till Sverige som flykting från Libanon när han var 14 år. Började spela i teatergrupp som 15-åring. Har även efter genombrottet som filmstjärna fortsatt sitt arbete på scenen. Bland annat i "De tre musketörerna" på Stockholms stadsteater. Har även jobbat på Dramaten.

Aktuell: I "Zero dark thirty". Har under hösten spelat in den danska filmen "Kvinden i buret".

Filmer i urval:

" Safe house" (2012), "Snabba cash" (2010), "Bang Bang Orangutang" (2005), "Dag och natt" (2004), "Kopps" (2003), "Leva livet" (2001), "Jalla! Jalla!" (2000).

Zero dark thirty

Handlar om jakten på bin Ladin. Har kritiserats starkt för sina tortyrscener.

Nominerad till fem Oscar, bland annat för bästa film och bästa kvinnliga huvudroll. I klassen bästa ljudredigering är svensken Paul Ottosson nominerad.

Fares spelar den arabiska tolken Hakim som jobbar för CIA.

Regisserad av Kathryn Bigelow som med "The Hurt Locker" (2008) blev den första kvinnan att få en Oscar för bästa regi.

Babak Najafi minns väl hur Fares Fares plötsligt stack i väg till Indien.

- Han försvann bara. Var borta i ett halvår, och kom tillbaka solbränd och glad. Vi tog en öl och sen frågade jag honom: "Hur var det?"

- "Det var kul", svarade han.

"Snabba Cash"-regissören Najafi skrattar lite åt sin fåordige vän. "Kul" - det är ju också ett sätt att beskriva sitt arbete med en av världens mest beundrade regissörer - Oscar- belönade Kathryn Bigelow.

Fares Fares socialiserar inte i onödan.

- Han har en disciplin när det gäller arbetet och är bra på att lägga kompisrelationer åt sidan. Han går in till hundra procent i ett projekt.

Flykting från Libanon

Det räcker att granska torra fakta för att en sällan skådad målmedvetenhet ska uppenbara sig. Fares kom till Sverige som flykting från Libanon. Då var han 14. Bara ett år senare hade han börjat med teater.

Sex gånger kuggades han i provet till scenskolan, utan att ge upp sina skådespelardrömmar.

- Han är främst självlärd, han har lärt sig från livet och har en lång teaterbakgrund, fortsätter Babak Najafi.

Med lillebror Josef Fares första långfilm "Jalla! Jalla!" får Fares sitt genombrott. Men det är först i och med första "Snabba cash"-filmen som den stora vida filmvärlden öppnar sig för honom. Scandinavian noir har blivit ett begrepp och "Snabba cash" blir omtalad i USA. Det slutar med att regissören Daniel Espinosa erbjuds Hollywoodjobb och att han får med sig bland andra Fares Fares till "Safe house" i en liten roll.

- Jänkarna fick upp ögonen för honom, de tyckte att han var bra där och sen har det rullat på.

Fares Fares.
Foto: Foto: Anna-Lena Mattsson
Intresset för Fares Fares var tillräckligt stort för att ge honom en audition för Kathryn Bigelow. Den rollen ville han ha.

Väntade tålmodigt

När många andra skådespelare som Ola Rapace och Michael Nyqvist går skurk- vägen, så hade Fares tålamodet att vänta på en "good guy" och ett intressant manus.

Babak Najafi.
Foto: Foto: Anna-Lena Mattsson
- Som jag har förstått Amerikagrejen så är det kul och lustfyllt. Men det som spelar roll för honom är vilka berättelser det är, fortsätter Najafi.

Och en sådan berättelse sen. "Zero dark thirty" är förmod- ligen årets mest kontroversiella film. Kritikerna har anklagat den för att romantisera tortyr, vilket i sin tur har lett till ilskna bråk i Oscarkretsar och hot om bojkott.

Men skådespelarinsatserna är det svårt att ha några invändningar emot. Jessica Chastain är Oscarnominerad för sin roll, och även Fares Fares har fått fina omnämnanden för sin insats. "Skärpan märks", skrev Expressen Ronnit Hasson i sin recension i torsdags.

Även om Fares inte ligger högst upp på rollistan, så drar han uppmärksamhet till sig. I Dagens Nyheter har Daniel Espinosa berättat om hur Fares blev den naturliga centralpunkten för alla i samband med inspelningarna av "Safe house".

- Det spelar ingen roll om han jobbar med en okänd skådespelerska eller Denzel Washington. Han får folk att känna sig bekväma. Det är en jättefin egenskap, säger Najafi och fortsätter.

- Annars när man jobbar med skådespelare som är kända och har varit med i stora sammanhang, så har de en aura som smittar av sig på de andra och leder till en känsla av artighet och obekvämlighet. Folk blir stressade. Men Fares går in, skämtar med alla och kokar kaffe. Han sprider mycket positiv energi.

I USA på obestämd tid

Det har gjort Fares populär i regissörskretsar. Ändå har klivet till USA inte känts givet för Fares.

I höstas hade han ännu inte bestämt sig. Men nu är han där på obestämd tid. Läser manus och träffar branschfolk.

- Det är lätt att hamna i ett fack för att han har ett visst ursprung. Det har ju nästan gått mode i skurkar från Mellanöstern. Men jag tror inte att det kommer påverka Fares karriär - han är bra på att välja.

- Vissa skådespelar för att de tycker om bekräftelsen de får via yrket, Fares gör det för att han vill berätta något.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.