Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu väcks åtal mot kontroversiell Netflix-film

Filmen har delat tittarna i två eller flera läger.
Foto: Netflix / Netflix

Den franska filmen ”Cuties” skapade rubriker när den släpptes på Netflix under hösten.

Nu väcker en domstol i USA åtal mot filmen.

Filmen ”Cuties”, med den svenska titeln ”Snyggingar”, hade premiär på Netflix i september – och möttes snabbt av kritik. Streamingtjänsten tappade dessutom en betydelsefull andel abonnenter, enligt USA Today.

Kritiker menade att den franska filmen, som vunnit flera priser, ”sexualiserar barn”.

Nu har en domstol i delstaten Texas i USA väckt åtal mot filmen och Netflix, skriver USA Today.

Netflix anses ha marknadsfört, distribuerat och visat material som innebär ”oanständigt uppvisande av genitalier eller könsområden på ett påklätt eller delvis påklätt barn under 18 år”.

”Cuties” hade premiär på Netflix i början av september.
Foto: Netflix

Ändrade filmbeskrivningen

På en av affischerna för Netflix-filmen syns fyra unga tjejer i små shorts och korta toppar, vilket många reagerade på.

”Elvaåriga Amy vill gå med i en dansgrupp där tjejerna twerkar. Men hennes traditionella familj motsätter sig idén, vilket får Amy att börja utforska sin kvinnlighet”, löd beskrivningen av filmen på Netflix, som sedan ändrades till:

”11-åriga Amy gör uppror mot sin traditionella familj när de motsätter sig hennes önskan om att gå med i en frisinnad dansgrupp”. 

Amy, 11, är filmens huvudperson.
Foto: Netflix / Netflix

Regissörens svar

I åtalet menas att filmen inte innehåller något ”litterärt, artistiskt, politiskt eller vetenskapligt värde”, skriver USA Today.

Regissören Maïmouna Doucouré har förklarat att filmen snarare vill belysa problemet med sexualisering av unga flickor och tillvaron för unga i sociala medier.

– I dag, ju sexigare och mer objektifierad en kvinna blir, desto högre värde har hon på sociala medier. Och när du är elva förstår du inte riktigt alla mekanismer, men du tenderar att härma andra för att få samma resultat, säger hon till Cineuropa.

I ett svar på åtalet skriver Netflix, enligt USA Today:

”’Cuties’ är en social reflektion kring sexualiseringen av unga barn. Det här är ett åtal utan värde och vi står bakom filmen”. 

Fem smarta knep för Netflix-älskaren – hitta de bästa Netflix-serierna, undvik att slösa data och lär dig maximera ditt streamande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.