ASAP Rockys advokat: Han är ”otroligt ledsen”

ASAP Rocky i rättssalen. Han fördes in med handbojor och klädd i grön häkteströja.
Foto: Helen Rasmusen
ASAP Rockys mamma, Renee Black, anländer till Stockholms tingsrätt på tisdagsmorgonen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
ASAP Rockys advokat, Slobodan Jovicic, utanför tingsrätten.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Nu ställs ASAP Rocky inför rätta.
Foto: THIBAULT CAMUS / AP TT NYHETSBYRÅN
ASAP Rocky i rättssalen.
Foto: Helen Rasmusen
Slobodan Jovicic.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Det var ett stort antal människor på plats.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
ASAP Rockys mamma, Renee Black, anländer till Stockholms tingsrätt på tisdagsmorgonen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Pressuppbåd utanför rättssalen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Bild på ASAP Rocky från förundersökningsprotokollet, där han misstänks hålla en glasflaska i handen.
Foto: POLISEN / POLISEN
ASAP Rockys mamma, Renee Black, lämnade rättssalen vid lunchtid. ”Det är en mardröm”, säger hon enligt DN.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Donald Trumps gisslanexpert Robert C. O'Brien på plats under förhandlingarna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
19-åringen.
Foto: Helen Rasmusen / Helen Rasmusen
Foto: Helen Rasmusen / Helen Rasmusen
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 18

På tisdagen ställdes ASAP Rocky och två av hans vänner inför rätta misstänkta för misshandel.

I rätten erkänner ASAP Rocky att han slog och trampade på 19-åringen – men menar att det var nödvärn.

– Han är otroligt ledsen över att den är personen inte bara kunde lägga av, säger rapparens försvarare Slobodan Jovicic.

– På sättet de misshandlade mig, med en trasig flaska, kändes det som om de ville döda mig, säger den målsägande 19-åringen i rätten.

Strax efter 10 på tisdagsförmiddagen inleddes sommarens mest uppmärksammade rättegång i Stockholms tingsrätt. Tre personer, varav en är den amerikanska artisten ASAP Rocky, står åtalade misstänkta för misshandel under ett gatubråk i Stockholm den 30 juni.

Målsägande är en 19-årig ensamkommande man från Afghanistan.

Rättegången hölls i Stockholms tingsrätts säkerhetssal. Polis fanns på plats för att hålla ordningen.

Vid 08.30 anlände ASAP Rockys mamma, Renee Black, till för att stötta sin son och strax före klockan 10 fördes ASAP Rocky själv in i rättssalen, iförd handfängsel och gröna kläder från Kronobergshäktet.

Anhöriga ska ha flämtat och dragit djupa andetag när de såg sin brottsmisstänkte familjemedlem, som tittade efter sina nära och kära genom pansarglaset.

ASAP Rocky förnekar brott i rätten

Precis före rapparens ankomst fördes den målsägande 19-åringen in i salen. Han hade på sig en vit skjorta och en dunjacka som han tog av sig innan han slog sig ner bredvid sitt målsägarbiträde.

Han yrkar på 139 700 kronor i skadestånd för ”kränkning, sveda och värk, förlorad inkomst och utseendemässiga skadeföljder”, efter den blodiga sammandrabbningen.

ASAP Rocky förnekade brott under när förhandlingen inleddes. Men:

– Han vidgår att han kastat ner målsägande mot marken, trampat på dennes arm och utdelat ett slag eller knuff mot målsägandes axel, sa hans advokat Slobodan Jovicic. 

ASAP Rocky och de två andra åtalade menar att våldet rörde sig om putativt nödvärn – som handlar om att en person uppfattar att det föreligger en risk mot dennes liv eller hälsa, och försvarar sig själv.

Åklagaren: ”19-åringen tar den inledande kontakten”

Under förhandlingens första timme gick åklagare Daniel Suneson igenom detaljerna i gatubråket. Han sa att 19-åringen och hans kompis strax före gatubråket var påstridiga, och att ASAP Rocky och hans följe blev irriterade.

– Det är 19-åringen som tar den inledande kontakten, sa Suneson.

Åklagaren sa vidare att livvakten då knuffade i väg 19-åringen.

– 19-åringen svarar med visst våld, hans hörlurar används och de går sönder i det här skedet.

Åklagaren visade sedan bilder från Apelbergsgatan, där tumultet ägde rum, och där det har hittats glaskross och blod. En uppförstorad bild på glaskrosset visar en avbruten, taggig flaskhals. 

Vidare visades en film från Instagram, där ASAP Rocky ser ut att hålla i något som sticker ut en bit från hans ärm. Etiketten som syns på föremålet som sticker ut menade åklagaren är densamma som på den krossade flaskan som säkrades på platsen – vilket i sådana fall skulle koppla rapparen till den sönderslagna flaskan som misstänks ha använts som tillhygge i misshandeln.

Rapparen satt tillbakalutad med armarna i kors och följde åklagarens presentation på en storbildsskärm ovanför 19-åringens huvud.

19-åringens skärskador

Därefter visade åklagaren upp bilder på 19-åringens skador efter misshandeln. Bland annat syntes blodiga skärsår på hans armar.

Den rättsmedicinska undersökningen slog fast att skärskadorna verkar ha uppkommit med vasst föremål, med glas som sannolikt vapen. Undersökningen kunde dock inte slå fast om skärskadorna kommer från direkt våld eller från att ha ramlat på glaskross.

Något DNA-spår från någon av de åtalade har inte hittats på flaskan.

Åklagarens filmklipp från gatubråket

Ett av klippen som visades upp i rätten var från en övervakningskamera inne på hamburgerrestaurangen Max, där man ser ASAP Rocky och hans sällskap på gatan utanför. De rör sig sedan mot Olofsgatan och 19-åringen och hans kompis följer efter dem.

Sedan visades en mobilfilm. I den hörs livvakten upprepade gånger uppmana 19-åringen att gå åt andra hållet:

– Ingen vill slåss med dig, gå åt det hållet, säger han i klippet.

19-åringen stannar och pratar om sina hörlurar. I en annan film syns 19-åringen måtta slag mot livvakten. 

– På den här filmen syns inte hur livvakten lyfter 19-åringen i halsen. Det är bortklippt, sa åklagaren. 

Hela tiden uppmanar livvakten och de andra i sällskapet 19-åringen och hans kompis att gå åt andra hållet, men det händer inte. ASAP Rocky talar till kameran och säger att de inte vill ha bråk och att männen följer efter dem. En person hörs säga att 19-åringen tagit en flickvän på rumpan.

– Lyssna, lyssna. Vi vill inte slåss med er. Vi vill inte hamna i fängelse, säger ASAP Rocky till 19-åringens kompis. 

Därefter visade åklagaren en film från nyhetskanalen TMZ, filmad inifrån Max.

Där syns hur ASAP Rocky tar tag i 19-åringen och kastar honom innan han och de andra bildar en klunga runt den liggande mannen och börjar sparka och slå mot honom.

När den påstådda misshandeln visades i rätten valde ASAP Rockys mamma, Renee Black, att inte titta på skärmen. I stället tittade hon på sin son, rapporterar SVT Nyheter.

ASAP Rockys advokat, Slobodan Jovicic, viskade något i rapparens öra, och de båda skrattade kort medan filmer och bilder visades i rätten, skriver DN.

En av de medåtalade i fallet.
Foto: Helen Rasmusen
Den andra medåtalade i fallet.
Foto: Helen Rasmusen

Åklagaren visar upp sms

Åklagare Daniel Suneson visade även upp sms från ASAP Rockys livvakt, där han skriver om bråket och att de ”behövde trycka till” 19-åringen, och att 19-åringen och hans kompis var påtända.

En annan livvakt skriver också om händelsen och uttrycker tacksamhet över att ASAP Rockys assistent filmade vad som hände.

”Han tog en tom flaska från gatan och slog sönder den mot personen”, skriver assistenten i ett sms. Åklagaren påstod att ”han” är Rakim Mayers, alltså ASAP Rocky.

Därefter återgick förhandlingen till att handla om glasflaskan.

Alla tre har tillsammans blivit åtalade för att i samförstånd ha misshandlat 19-åringen, och även för att ha använt glasflaska mot honom.

Efter att dagens förhandling tog lunchpaus berättade ASAP Rockys mamma, Renee Black, om sina känslor för DN:

– Detta är en mardröm, sa hon.

En av Expressens utsända medarbetare, Fredrik Sjöshult, rapporterar att det har skrattats från åhörarplats under förmiddagen.

”Det skrattas och flamsas tyvärr en hel del åt olika saker på åhörarplats. Den delen av rättegången känns ovärdig – sånt hör inte hemma i en rättegång”, skriver Fredrik Sjöshult.

Målsägarbiträdet håller sakframställan

Den andra delen av tisdagens förhandling började med att målsägarbiträdet Magnus Strömberg berättade att 19-åringen totalt har fått sy 13 stygn efter slagsmålet.

Han visade sedan upp en övervakningsbild på livvakten och 19-åringen där hans klient har hörlurarna runt halsen. 

Strömberg visade sedan en bild på där livvakten har lyft 19-åringen i halsen, samt en bild där ASAP Rocky står och måttar ett slag mot den halvliggande 19-åringen. 

– Man ser inget glas på marken, sa Magnus Strömberg och menade alltså att det inte fanns glaskross på marken innan misshandeln som kan ha skadat 19-åringen. 

ASAP Rockys advokat: ”Tvungen att försvara sig”

När skärmarna på nytt spelade upp ASAP Rockys kast med 19-åringen och det efterföljande handgemänget tittade ASAP Rockys mamma bort.

Slobodan Jovicic visade sedan en av övervakningsfilmerna från restaurangen Max. Han menade att man ser hur ASAP Rocky kommer efter och ser vad som händer först efter det inledande gruffet med livvakten. Han ser därför bara hur 19-åringen vevar efter livvakten och slår honom över handen med sina hörlurar så att livvakten börjar blöda. 

Jovicic menade att ASAP Rocky uppfattade det som väldigt hotfullt.

När duon fortsatte att följa efter sällskapet ska ASAP Rocky ha valt att agera eftersom han fruktade en ny attack.

– Han fattar ett eget beslut och kastar den här mannen på marken. Han slänger ner personen på marken, har trampat på hans arm och gett honom ett slag eller en knuff mot överkroppen, sa advokaten.

Slobodan Jovicic, ASAP Rockys försvarsadvokat.
Foto: Helen Rasmusen

Advokaten om den krossade glasflaskan

Jovicic visade sedan bilder på den krossade flaskan och menade att den föll i marken och krossades i samband med kaströrelsen. Advokaten spelade upp en av filmerna där man hör glaskross, samtidigt som ASAP Rocky har händerna runt 19-åringen och är i full färd med att utföra kastet. 

– Det är en krossad flaska och jag påstår att den hamnade i backen, bakom ryggen på Rakim Mayers, sa Jovicic. 

Advokaten visade bilder på hur ASAP Rocky trampar på något med sin högra sko. En annan bild visar tydligt samma sko då rapparen trycker ner 19-åringens arm med den. 

Advokaten menade att glaskross kan ha hamnat under skon och orsakat skador på 19-åringen. 

Expressens reporter om den första rättegångsdagen mot ASAP Rocky.

Slobodan Jovicic visade sedan inspelning på när 19-åringen säger ”Come on, come on” och ”I'm gonna fuck him” till livvakten på gatan.

Jovicic presenterade sedan ett sms från livvakten där denne skriver om slagsmålet och att det var de andra som startade det.

Jämför med Olof Palme och Anna Lindh

Martin Persson, advokat till en annan åtalad, menade att klienten uppfattade glaskrosset som att någon var beväpnad med flaska, och en annan med kniv. När han såg ASAP Rocky kasta 19-åringen trodde han att artisten kunde ha blivit knivhuggen. 

Han sprang fram till 19-åringen för att avvärja det hot som han ansåg att mannen utgjorde, enligt advokaten.  

Martin Persson förklarade att hans klients inblandning i misshandeln pågick i max en sekund. 

Advokaten jämförde därefter ASAP Rockys situation med Olof Palmes och Anna Lindh – att det är därför han har med sig livvakt.

Hör ljudet från rättegången - Martin Persson jämför ASAP Rockys situation med Palme och Lindh.

Advokat Carla Pantzars klient ska ha trott att 19-åringen och hans kompis var beväpnade på grund av att livvakten började blöda efter att ha blivit slagen av hörlurarna.

– Han handlar instinktivt för att 19-åringen och hans kompis ska lämna dem i fred, sa Pantzar under förhandlingen.

19-åringens advokat, Magnus Strömberg, förklarade att dennes engelska är väldigt bristfällig och att han förstår få ord. Livvakten varnade 19-åringen för att få stryk och advokaten menar att 19-åringen då sa: ”I don't understand”.

19-åringen: ”Kände inte till honom”

Därefter förhördes 19-åringen av åklagare Daniel Suneson.

– Jag frågar det här eftersom det tagits upp av den andra sidan, var du påverkad av något? frågade åklagaren. 

– Nej, jag hade inte tagit något, svarade 19-åringen.  

19-åringen berättade i rättssalen att han frågade ASAP Rockys sällskap var hans kompis höll hus, och att livvakten sa till honom att gå därifrån och knuffade honom.

Åklagaren frågade om 19-åringen visste vem artisten var.

– Jag kände inte alls till honom, svarade 19-åringen.

Daniel Suneson frågade varför inte 19-åringen lydde uppmaningen och lämnade sällskapet. 

– Jag stannade kvar där och undrade varför han knuffade mig. 

19-åringen berättade vidare:

– Jag blev chockad efter att han tar greppet runt min hals och lyfter upp mig. Sedan ser jag att de här hörlurarna jag hade hade gått sönder.

19-åringen berättade även att han inte såg några skador på livvakten, men att denna kan ha skadat handen på hörlurarna när han lyfte upp 19-åringen.

Advokaten och målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz om bevisningen i målet.

– Att jag följer efter dem är för att ställa frågan varför han hade gjort så mot mig och agerat så mot mig, sa 19-åringen i rättssalen.

ASAP Rocky såg ut att titta mot 19-åringens håll och följa dennes vittnesmål.

– Jag försöker säga till dem jag är ingen dålig kille. Jag är en bra kille, jag vill bara ha tillbaka mina hörlurar. Och plötsligt när jag talar med dem kommer en av killarna bakifrån och slår mig med en flaska, sa 19-åringen.

Han berättar sedan att han blev kastad av ASAP Rocky. 

– När jag ligger där på marken så är det alla fyra som ger sig på mig och börjar utdela slag och sparkar mot mig. Så har de något glas också, och med det här glaset som de håller i handen får jag skadorna, sa 19-åringen, som även berättade att han trodde att han skulle bli ihjälsparkad.

Åklagaren frågade hur han vet att han blir slagen med en flaska i huvudet.

– Jag vet bara att det var en flaska och när de slår med den så går den sönder, svarade 19-åringen. 

”De tog inte alls mig på allvar”

Han förklarade att en av ASAP Rockys medåtalade höll i en flaska i handen innan det hände. 

– Medan jag låg på marken så slog han mig med glas, sa 19-åringen i rättssalen. 

– Det var två personer som slog mig med flaska. 

Daniel Suneson frågade om han vet hur många slag och sparkar han fick ta emot. 

– Från var och en av dem fick jag ta emot 20-tals sparkar och slag, svarade 19-åringen. 

19-åringen visade på sitt bakhuvud där han menar att flaskan träffade. 

– Läkare och rättsläkare hittar inte så mycket skador på ditt huvud, vad har du för kommentarer till det?, frågade åklagaren.

– De tog inte alls mig på allvar, svarade 19-åringen.

”Anklagelserna är inget han tar lätt på”

Efter rättegångens fösta dag kallade ASAP Rockys försvarare Slobodan Jovicic till presskonferens vid tingsrätten. Då sa han bland annat att han och rapparen är nöjda med hur dagen gick. Om 19-åringen sa Jovicic, apropå motförhöret som ska hållas med honom:

– Vi kommer ge honom en intressant dag på torsdag.

Om sin egen klient sa han:

– Han är tacksam till alla som har engagerat sig.

– Han lever under ett mörkt moln under den här rättegången. Framtiden är ... väldigt okänd, för honom.

– Anklagelserna är inget han tar lätt på, han förstår vad de innebär. Men det enda han kan göra är att komma till rätten, och hoppas att hans version når fram.

Försvararen: ASAP Rocky är ”otroligt ledsen”

Vidare sa Slobodan Jovicic, vid presskonferensen, om ASAP Rockys inställning:

– Det han har uttryckt är att han är otroligt ledsen över att den är personen inte bara kunde lägga av. Han är otroligt ledsen över att den trevliga stunden de skulle ha i Stockholm inte blev av. Han är ledsen över att man vädjade flera gånger, för att inte hamna i den situationen där man sen hamnade.

– Hans upplevelse, att han ryckte in när han ansåg att hans livvakt var under attack ... han står för det. Han anser att det var adekvat då, och han står för det.

En samlad presskår utanför en av ingångarna till Stockholms tingsrätt på tisdagsmorgonen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Press och polis utanför en av ingångarna till Stockholms tingsrätt på tisdagsmorgonen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Polis utanför en av ingångarna till Stockholms tingsrätt på tisdagsmorgonen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Polis utanför en av ingångarna till Stockholms tingsrätt på tisdagsmorgonen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Press och polis utanför en av ingångarna till Stockholms tingsrätt på tisdagsmorgonen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
ASAP Rocky tecknad i rättssalen.
Foto: Helen Rasmusen

MUNTLIG BEVISNING:

  Förhör med ASAP Rocky, de två andra åtalade och målsäganden


 Förhör med målsägandes sällskap


 Förhör med två vittnen som enkligt åklagaren bevisar att flaskor använts som tillhygge, att målsäganden utsatts för slag och sparkar av flera personer och att bråket inte utgjorde självförsvar 

ÅKLAGARENS BEVISNING:

 SMS-konversationer från ASAP Rockys sällskap som uppges bevisa att de utdelade slag och sparkar, att de använde sig av en glasflaska och att de filmat delar av händelsen


 Bilder som jämför flaskan som visades upp på ASAP Rockys Instagram med den flaska som påträffades vid brottsplatsen


 Journalanteckningar och rättsintyg


 Bilder på målsägandes skador


 DNA-analys av flaskhalsen


 Fotografier på målsägandes hörlurar


 Filmer från mobiler och övervakningskameror


 Polisens fotografier


 ASAP Rockys film på Instagram

Bild på den flaska som misstänks ha använts i slagsmålet.
Foto: POLISEN / POLISEN
Bild på den flaska som misstänks ha använts i slagsmålet.
Foto: POLISEN / POLISEN
Bild på den flaska som misstänks ha använts i slagsmålet.
Foto: POLISEN / POLISEN
Bild ur förundersökningsprotokollet.
Foto: POLISEN/HANDOUT/TT / TT NYHETSBYRÅN POLISEN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.