Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu spelas näst sista Wallanderfilmen in

Hur blev det här då? Krister Henriksson tar sig en titt på hur den senaste scenen blev. Foto: Tomas Leprince

GLEMMINGEBRO/YSTAD. Kurt Wallander är ute med sin trotjänare, labradoren Jussi i höstrusket. Han stannar och betraktar några jobbare på brädgården där det finns en mystisk och misstänkt anställd.

Linda kommer förbi med bilen.

Linda och Martinsson spanar in ett par skummisar som slåss.

En kiosk på torget exploderar och brinner.

FAKTA

Det kommer att spelas in 32 Wallanderfilmer med Krister Henriksson i huvudrollen. I denna sista omgång görs sex filmer, nummer 26 till 32 i ordningen. Sedan är det definitivt slut.

Det är företaget Yellowbird som svarar för produktionen. Totalkostnaden för de sex filmerna beräknas till 100 miljoner kronor.

Just nu pågår inspelningen av den näst sista filmen. Titeln bestäms först efter klippningen.

Den första filmen i den här omgången bygger på Mankells sista bok om kommissarie Kurt Wallander, "Den orolige mannen". Men slutet är annorlunda och bäddar för fortsättningen med fem filmer.

"Den orolige mannen" går upp på biograferna i januari. De övriga filmerna sänds i TV4 senare under året.

Henning Mankell har varit delaktig i manusarbetet och lagt en grundhandling till varje film. Sedan har andra författare utarbetat färdiga manus.

Till filmerna används olika regissörer. Den femte filmen regisseras av Charlotte Brändström, som bland Wallanderfilmerna tidigare svarat för regin till Hämnden, biopremiär i januari 2009.

Teamet spelar in en film i taget. Den klipps och färdigredigeras sedan medan nästa film spelas in. Man håller sig i Ystad och på Österlen. Nästan alla scener spelas in där.

Bland de skådespelare som finns med i hela serien märks Krister Henriksson, Charlotte Jonsson, Douglas Johansson, Leonard Terfelt, Mats Bergman, Fredrik Gunnarsson, Malena Engström och Marianne Mörck.

Tio inspelningstimmar är till ända. Sju scener är säkrade. Hur många omtagningar är det ingen som kan säga på rak arm. Kanske har man fyra till fem minuter färdig spelfilm efter klippning och redigering.

- Tjugo inspelningsdagar per Wallanderrulle. Vi håller schemat. Alla är rutinerade, disciplinerade och ruggigt professionella.

Jon Mankell är en av två producenter till denna den absolut sista inspelningsomgången av Wallanderfilmer med Krister Henriksson i huvudrollen. Han är för övrigt son till upphovsmannen bakom allltihop, författaren Henning Mankell.

Det är sex filmer som produceras i Ystad med omnejd. Nummer 26 till 32 i den långa sviten som bygger på Henning Mankells karaktärer i de 12 romaner han skrivit med den begåvade men lätt nedslitne kriminalkommissarie Kurt Wallander i huvudrollen. Då är de engelska versionerna samt de nio filmer där Rolf Lassgård spelade huvudrollen oräknade.

"Hur trevliga som helst"

Kvällsposten följer inspelningen av den femte filmen i serien. Om mordbränder, skuld, fördomar och hämnd i det lilla samhället på den skånska landsbygden.

Det är Glemmingebro knappt två mil norr om Ystad som är skådeplatsen för dramat.

- Självklart har orten ingenting med den påhittade historien att göra. Men den passar bra in i bilden, säger Jon Mankell.

Det är inte precis någon action över inspelningen. Det är egentligen rätt odramatiskt. Statisterna har kallats dit till morgonen, men får slå dank på industritomten och i den öppnade lagerbyggnaden i väntan på deras scen.

- Men det gör inget. Det här är kul och de riktiga skådespelarna är hur trevliga som helst. De behandlar en som kollega. Till och med själva Krister Henriksson, säger Hans-Göran Hansson från Skurup, nybliven pensionär som fick chansen att agera brädgårdsarbetare och samtidigt hösta in 400 kronor per dag i statistarvvode.

- Lunch och kaffe i uppvärmt tält ingår också. Jag hoppas göra så bra ifrån mig att jag får fler uppdrag. Sedan ska det förstås bli spännande att se den färdiga filmen.

"Det ordnar sig alltid"

Skådespelare, instruktörer, kordinatorer, teknisk personal, fotografer, produktionsledare, chaufförer, alla vet vad de ska göra. Och regissören, Charlotte Brändström, är hur lugn och vänlig som helst, fast en hel del knasar. Skurkvolvon får fel på tändningen. Jussi, som är andra generationens Wallander-jussi och egentligen heter Gaston, vägrar lyda order så länge inte förrådet av Snickers fylls på. Redaktör Lars Klint från Kvällsposten har glömt sätta mobilen på ljudlöst, vilket låter sig avslöjas under tagning.

Och så riskerar hela den noggrant planlagda mordbranden av kiosken på torget att gå i stöpet på grund av för hård vind. Alla tillstånd är riggade, lokalbefolkningen varnad, brandkår och polis mobiliserad.

- Det ordnar sig alltid. Om det kör ihop sig riktigt ordentligt går hela teamet samman och hjälps åt. Det blir en kraft som fixar allt, säger Charlotte Brändström.

Wallanderdebutant

Charlotta Jonsson, 38, från Stockholm är debutant i Wallandersammanhang:

- Jag har spelat mycket teater på olika scener och en del film i de mest skiftande miljöer. Men det här slår allt. Jag är fylld av beundran för kollegerna och teamet. Roligt har vi också, säger Charlotta.

Hon har den känsliga och svåra uppgiften att axla rollen som Kurt Wallanders dotter Linda. Linda har varit borta ur handlingen i de 13 senaste filmerna. Hon spelades tidigare av Johanna Sällström, som begick självmord mellan två inspelningsomgångar.

- Nu var det dags att föra in henne i handlingen igen. Inte minst för att ge en dimension åt Kurt Wallander, säger Krister Henriksson, som öser beröm över sin motspelare och hennes prestation i filmerna.

- Det är en mångbottnad roll. Hon har familj numera. Hon gör poliskarriär och hon hanterar relationen till sin allt sjukare pappa. Charlotta manövrerar det mycket skickligt.

"Det här blir bra"

Vid 19-tiden har kiosken brunnit ner. Polisstatisterna har äntligen fått ingripa. Klockan nio nästa morgon samlas man igen. Men då är det scener från en Skånegård där det verkligen pågår olagligheter, fast ingen tror det bakom den stolta fasaden.

- Och så hoppas jag vi hinner med någon tagning i polishuset också. Kurt behöver samla tankarna. Så gott det går, till Lindas och Martinssons stora bekymmer. Det här blir bra, hälsar regissören Charlotte Brändström.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!