Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu ger Per Holknekt
bort sin förmögenhet

Per Holknekt försöker lära sig att tycka om sig själv igen. Något nytt förhållande är inte aktuellt. "Jag är inte riktigt där ännu", säger han i "Värvet".Foto: Anna-Karin Nilsson
"Jag ger bort alldeles för mycket, men jag mår bra av att ge bort. Jag har i situationer i mitt liv bara spenderat på mig själv och inser att jag inte blir lycklig av det", säger Per Holknekt bland annat. Foto: Anna-Karin Nilsson
Lena Philipsson och Per Holknekt skiljde sig 2013.Foto: Robert Eklund

Per Holknekt ger bort sin förmögenhet - och försöker göra sig av med så mycket som möjligt i livet.

Allt för att få börja om igen, berättar han i podcasten Värvet.

- Det känns som det håller på att vända. Det är så vansinnigt häftigt att jag är kvar, och att jag mår bra - det är nästan obegripligt, säger Holknekt.

PER HOLKNEKT

Ålder: 54.

Bor: Lägenhet på Östermalm i Stockholm.

Familj: Dottern Julia

Bakgrund: Under 80-talet i Los Angeles blir Pers tillvaro allt mer präglad av droger och våld, har han beskrivit i sin bok. Han faller djupare i missbruk, och finansierar det till slut med sitt företag som han har med sin bror. I "Big brother" är han nykter, och efter deltagandet börjar han bygga ett imperium.

Tidigare skateboardproffs, grundare av varumärken som Svea och Odd Molly, Big brother-deltagare, chefredaktör för en nu nerlagd tidning, textförfattare, föreläsare, formgivare. Entreprenör som blivit mångmiljonär genom åren.

I september 2009 träffar han Lena Philipsson. Men ett år senare, i januari 2010 tar han beslutet som till slut ska leda till skilsmässa. I Los Angeles tar han ett glas vin med Lena, och återfallet är ett faktum. De gifter sig sommaren 2010, men sommaren 2012 kommer uppbrottet efter att Holknekt varit otrogen.

Den 18 juni skrev de båda under skilsmässoansökan. I januari 2013 går den igenom.

Per Holknekt, 54, är veckans gäst i podcasten Värvet med Kristoffer Triumf.

Det blir ett samtal om hans svåra tid i livet, om återfall, sveket mot exfrun Lena Philipsson. Dagar efter skilsmässobeskedet mötte han då Expressen:

- Jag har gjort fel, jag har förstört mitt eget liv, sa Holknekt.

Då berättade han också hur han isolerade sig efter skilsmässan som blev vida uppmärksammad. Samtidigt gick tankarna långt, och Triumf frågar i podden om han tänkte på att ta livet av sig.

- Ja, det tänker vi väl ofta till mans. Men det är långt till att göra det. Det är klart att tanken fanns, absolut. Men jag har ganska långt ifrån tanken till att verkställa en sådan sak, säger Holknekt i podcasten.

Två nya företag på gång

Nu har entreprenören Holknekt, som tidigare drev företaget Odd Molly som vid ett tillfälle värderades runt en miljard kronor, två nya företag på gång och han jobbar för att göra sig av med mycket i sitt liv. Allt för att kunna bygga upp det igen.

- Jag ger bort alldeles för mycket, men jag mår bra av att ge bort. Jag har i situationer i mitt liv bara spenderat på mig själv och inser att jag inte blir lycklig av det. Jag har hjälpt vänner i olika situationer och har kanske medverkat påbörjat en resa för att ta bort det jag har för att motivera mig att börja om. Nu försöker jag göra mig av med alla mina ägodelar för att börja om, säger Holknekt och beskriver sin biografi som en början på vägen tillbaka till toppen.

"Vansinnigt häftigt"

Han försöker lära sig att tycka om sig själv, säger han. Bland annat genom att sitta själv i tysthet i sin soffa, eller på sin innergård på Östermalm där han bor. Något nytt förhållande är inte aktuellt.

- Om jag händelsevis skulle rusa in i en ny relation så känner jag att jag ska fan vara någon att ha också. Jag måste känna att jag kan med gott samvete ge bort mig själv i present till en kvinna. Jag är inte riktigt där ännu, säger Per Holknekt i "Värvet".

Men han är på väg.

- Det känns som det håller på att vända. Det är så vansinnigt häftigt att jag är kvar, och att jag mår bra - det är nästan obegripligt. Men jag tror inte jag pallar resa mig en gång till.