Skådespelaren Lia Boysen. Foto: ANN JONASSONSkådespelaren Lia Boysen. Foto: ANN JONASSON
Skådespelaren Lia Boysen.  Foto: ANN JONASSON

Nu berättar Lia Boysen om dödliga sjukdomen

Publicerad

Hjärtklappningarna och stressen visade sig vara en dödlig sjukdom.

I "Malou efter tio" berättar skådespelaren Lia Boysen om när hon drabbades av giftstruma. 

– När jag var förtvivlad sade jag till en vän: "hur ska jag kunna skådespela nu?", säger hon i programmet. 

Skådespelaren Lia Boysen genomgick en skilsmässa strax efter att hennes styvpappa gått bort under 2013. 

Samtidigt arbetade hon mycket och stressen och hjärtklappningarna härledde hon till omständigheterna. 

Men så var inte fallet. 

I stället visade det sig att Lia Boysen drabbats av giftstruma som orsakas när sköldkörteln producerar för mycket hormoner. 


LÄS MER: Lia Boysen kränktes av mäktig man i svensk film

Lia Boysen berättar om dödliga sjukdomen

I "Malou efter tio" i TV4 berättar skådespelaren om den svåra sjukdomen som gjorde sig synlig i ena ögat – och hur hon förberedde sig för en helt ny karriärbana. 

– När jag var förtvivlad sade jag till en vän: "hur ska jag kunna skådespela nu? Jag räknade inte med att skådespela igen, säger hon i programmet. 

Under ett års tid hade skådespelaren hjärtklappningar samtidigt som hon rasade i vikt. 

– Då tänker man att det är typiskt sorg eller stress, därför fanns det ingen tanke hos mig att det skulle vara en sjukdom. Det var min mamma som tjatade på mig att jag skulle gå till läkaren. Jag hade aldrig hört talas om giftstruma, säger Lia Boysen i programmet. 

 

Vad är giftstruma?

Giftstruma är ett annat namn för hypertyreos. 

Orsaken är att sköldkörteln, som sitter på halsens framsida, tillverkar för mycket hormoner. Då ökar ämnesomsättningen och kroppen går på högvarv. 

 

Hypertyreos kan ge många olika symtom, men kan vara svåra att härleda till giftstruma. 

Symtomen är bland andra svettningar och värmekänsla, trötthet och dålig sömn, mensrubbningar, hjärtklappningar, ökad puls, darrningar, aptitlöshet, lös mage, viktnedgång, muskelsvaghet och irritation och ilska. 

 

Sjukdomen behandlas med läkemedel, radioaktivt jod eller med operation. 

 

Källa: Vårdguiden

 

När Expressen når Lia Boysen berättar hon att hon var sjukskriven i ett års tid. Hon hade även långt gångna planer på att lämna skådespelarbranschen och hade börjat på en utbildning till företagsledare. 

– Jag räknade inte med att jag skulle kunna återvända. Men jag gjorde ändå två långfilmer med det här storögat när de flesta kanske hade stängt in sig. I efterhand kan man tänka att jag kanske borde gjort det. Men man ska väl kunna få jobba ändå? Jag blev lite anti. 

Vad tänkte du när du fick sjukdomsbeskedet?

– Jag blev väldigt väldigt chockad, men det var ingenting jag gick ner mig i. Jag väljer ofta att inte gå in och känna efter så mycket i saker när de gäller sjukdomar, smärta och sorg. Det var så mycket att fixa, det var skilsmässa, praktiska saker, jobb.


LÄS MER: Lia Boysen stöttades efter "Stjärnorna på slottet"

Läkaren: Då kommer du inte överleva

Lia Boysen var först tveksam till att ta medicin mot sjukdomen – då sade läkaren att hon inte kommer överleva. 

Skådespelaren berättar att barnen såg stora personlighetsförändringar hos mamman. I dag mår hon dock mycket bättre och är tacksam till vården hon fick. 

Lia Boysen blev friskförklarad för drygt två år sedan I programmet blir hon gråtmild när hon tänker på den behandling som hon fått av vården och för Expressen vidareutvecklar hon: 

– Jag är så oändligt, oändligt tacksam. Det har varit viktigt att jag inte fick någon extra fin behandling för att jag har det yrke som jag har. Det var skönt att veta att det inte är så, säger hon. 

I "Malou efter tio" berättar hon också om sin tacksamhet för specialister som inte har privatiserats. 

– Det är jag också väldigt tacksam för. Då hade jag varit totalruinerad. 

Hittills har Lia Boysen genomgått fem ögonoperationer och eventuellt blir det en sjätte i framtiden.

– Det är en väldigt liten ögonlocksgrej för att kunna stänga ögat bättre. När de är inne och pillar så mycket i ögon så är det muskler som drar ihop sig och ärrbildningar som man inte riktigt vet hur de läks. Det är mycket krångel, säger hon. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag