Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tareq Taylors känslo- kollaps efter frågan

Starka känslorna när han fick frågan: ”Jag höll på att köra av vägen”.
Tareq Taylor blir årets julvärd.
Foto: SVT / SVT
Tareq Taylor.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Nu avslöjas vem som får den ärorika rollen som SVT:s julvärd 2021.

Den som tänder ljuset på julafton är Tareq Taylor.

– Jag var tvungen att köra in till sidan, sen bröt jag samman, säger tv-kocken på presskonferensen.

Med knappt två månader kvar till dopparedagen är det dags att tillkännage årets julvärd.

Den som tänder ljuset på julafton är tv-kocken Tareq Taylor, 52.

– Jag satt i bilen när jag fick frågan och jag höll på att köra av vägen. Jag var tvungen att köra in till sidan, sen bröt jag samman, berättar den folkkära krögaren på pressträffen.

– Jag tycker att det här är ett sånt stort hedersuppdrag och tårarna bara... Ja de kom, det var som att trycka på en knapp.

Höll det hemligt

Uppdraget har han hållit hemligt för sina nära och kära. I hans kalender har det stått ett mystiskt ”JV” inringat den 24:e, berättar han. 

– Det kanske är många som blir förvånade som känner mig väldigt väl.

Fokuset ska vara att ha kul på julafton i tv-huset – och att vara ett sällskap för de som sitter själva hemma, säger han. 

– Jag kanske kan vara ett sällskap som på något sätt kan berika kvällen. Det hoppas jag i alla fall.

Firar stort dagen efter

Tareq Taylor berättar hur jularna annars brukar se ut för honom.

– Normalt sett brukar vi fira jul den 24:e, och då är det en liten jul, då är det den lilla julen. På annandagen samlas alla, och det är en gammal tradition från mormor och morfar, vi firar normalt sett den 25:e. Kalkon, christmas pudding och då var det engelsk jul som gällde. Och det har alltid varit den stora julen för mig.

Mycket är ännu i planeringsstadiet kring, men redan nu är Tareq Taylor på det klara med hur han ska lägga sin personliga touch på sändningen. Det var ska vara en givmild jul, säger han. Men också en jul ”fylld med glädje”.

– Det är inte så att det kommer bli spex och humor hela tiden för det är inte bara det julen handlar om så klart. Men en jul som inte blir för tung.

Taylor om skilsmässan: ”Rätt stor betydelse”

Nyligen gick tv-profilen ut med att han och hustrun Kristina Taylor skiljer sig – något som i sig också innebär en förändring under julen.

– Det har ju rätt stor betydelse för min del. Julen har alltid varit familjen och sen den stora familjen. Och nu så sitter jag själv. Och det här kom ju lite grann nästan som en välsignelse, för nu kan jag faktiskt vara med även om jag inte är med. Vi kan ändå vara tillsammans genom rutan i så fall.

Dotterns uppmaning

Vad sa din dotter om du ska vara borta på julafton? 

– Vi har haft de här diskussionerna under ganska lång tid. Där andra har skämtat att ”Tareq du kommer bli årets julvärd i år”. Då har min dotter sagt att skulle du få frågan får du aldrig säga nej.  Det kändes inte som förhandling behövdes i detta läget. Däremot har vi pratat en hel del om vad som ska ske framåt, så vi är jättelugna med varandra.

Tidigare julvärdar

Sedan 1959 har tittare bänkat sig framför tv:n klockan 15 på julafton, och en rad stora namn har under årens lopp fått uppdraget. Senast i raden var konstnären Lars Lerin.

– Jag var tveksam, det kändes nästan lite bisarrt, men jag blev ändå glad att jag fick det här förtroendet av SVT, sa han inför sändningen förra året.

Lars Lerin var julvärd 2020.
Foto: ULRIKA MALM / SVT

Dessförinnan har bland andra Kattis Ahlström, Sanna Nielsen, Gina Dirawi och Kalle Moraeus fått tända det berömda ljuset på julafton. I 30 år – mellan 1972 och 2002 – var det Arne Weise som, med få undantag, hälsade en god jul i rutan.

Som vanligt har avslöjandet föregåtts av spekulationer, inte minst på bettingsajter. På många av de stora spelsajterna låg den folkkära profilen Tareq Taylor i topp – en gissning som visade sig stämma.

Även namn som David Sundin, Babben Larsson och Fredrik Skavlan var med i toppstriden.

Julvärdar genom åren

1959–1971: Bengt Feldreich

1972–2002 Arne Weise (utom 1979, 1988, 1989 och 1990)

2003: Lotta Bromé

2004: Ernst Kirchsteiger

2005: Blossom Tainton

2006: Ingvar Oldsberg

2007: Anne Lundberg

2008: Lasse Kronér

2009: Lisbeth Åkerman

2010: André Pops

2011: Kalle Moraeus

2012: Sarah Dawn Finer

2013: Petra Mede

2014: Henrik Dorsin

2015: Gina Dirawi

2016: Sanna Nielsen

2017: Lotta Lundgren och Erik Haag

2018: Kattis Ahlström

2019: Marianne Mörck

2020: Lars Lerin

Se också:

Få koll på nya premiärerna på tv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.