Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu är det högtryck för sommarplågorna

”Det var självklart att det skulle bli Luis Fonsis "Despacito"–remix – långt innan pollensäsongen ens slog till” Foto: LYNNE SLADKY / AP TT NYHETSBYRÅN

"Bailando", "Lambada", "Macarena", "La copa de la vida", "Vamos a la playa", Las Ketchup - och "Despacito".

Habla sommarplåga, si?

I fjol var valet att utse årets sommarplåga världens lättaste jobb.

Det var självklart att det skulle bli Luis Fonsis "Despacito"–remix – långt innan pollensäsongen ens slog till.

"Despacito" hade alla nödvändiga ingredienser, samt några till. Den var trallvänlig, dansant, lagom hiphop–producerad, hade ett stort namn på gästlistan (Justin Bieber), kändes studentflakskompatibel, genreöverskridande och somrigt positiv. Dessutom var den på spanska. Som så många sommarplågor under de senaste decennierna.

Det borde innebära att årets sommarhit heter något i stil med "Machika", "La Cintura", "Fuego", "Dinero" eller "Dónde estas", no?

Inte helt osannolikt.

Den här säsongen vimlar det av kandidater.

Problemet, eller charmen om man så vill, är att ganska få sticker ut.

Det finns ingen "Despacito". Ingen låt som kommer nå över en miljard spelningar på Spotify eller över fem miljarder visningar på Youtube.

Eller - det kanske det gör. Men i så fall är den inte utgiven ännu.

Är det något som är gemensamt för de senaste säsongernas sommarplågor är det dock att de getts ut under våren, eller till och med under vintern. Det senaste undantaget är Zara Larssons "Lush life", som kom i juni 2015. Det var förvisso inte den sommarens mest spelade låt (det var "Lean on" med Major Lazer) men det var sommarens stora svenska hit.

Så – hur ska vi ha det framöver?

Spotify har matat in en massa statistik i sina superdatorer, och via unika algoritmer, analyser av användardata och andra hjälpmedel kommit fram till att årets sommarhit heter "I like it" och framförs av Cardi B tillsammans med Bad Bunny och J Balvin.

Kan hända.

I utnämningen ligger ju dessutom ett dolt löfte om att låten kommer att placeras i åtskilliga spellistor – en liten detalj som blivit så vital för en låts framgångar i dag.

Inte heller mig emot. Cardi B är den coolaste hiphopkatten som kommit fram sedan Missy Elliott.

Det är för det mesta enklare att utse sommarens största hits i september än i början av juni. Men så dags är det ingen sport. Dessutom kan ett visst fotbollsmästerskap exempelvis kullkasta alla skrivbordteorier och superdatorer. Och en viss J Balvin.

Som Ricky Martin så träffande uttryckte saken en solig VM-sommar för tjugo år sedan:

"Olé, olé, olé."

 

3 sommarhits 2018 enligt Nunstedt

1. Raphiten

Cardi B gästas av J Balvin på "I like it", men det är den colombianska sångarens egen latinosmocka "Machika" som känns hetast

 

2. Pophiten

Clean Bandits och Demi Lovatos fiffiga häftplåster "Solo" plockar hem det i hård kamp med Calvin Harris och Dua Lipa ("One kiss").

 

3.  Svenskhiten

Mollys "Större" eller Felix och Benjis "Tror du att han bryr sig" vore kul, men det mesta talar för Norlie & KKV ("Mer för varandra").

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!