Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nour El Refai om svåra tiden – blev tvångsinlagd

I SVT:s serie ”Landet lyckopiller” berättar komikern Nour El Refai om sitt förflutna. Foto: SVT
”Det var en situation i skolan när jag fick en jätteångestattack”, säger hon. Foto: SVT

Komikern och skådespelaren Nour El Refai har länge varit öppen med sin psykiska ohälsa. 

I sin SVT-serie ”Landet lyckopiller” undersöker komikern varför en miljon svenskar äter antidepressiva mediciner – och berättar själv om när hon blev tvångsinlagd på psyket.

– När jag vaknade fick jag inte åka hem, och blev så jävla förbannad. Jag ville bara slita mig loss, säger Nour El Refai i programmet. 

En miljon svenskar hämtar ut antidepressiv medicin varje år, med depression och ångestsyndrom som främsta anledningar. En av personerna i den miljonen är komikern och skådespelaren Nour El Refai, 32.

El Refai har länge varit öppen med hur hon är diagnostiserad med kronisk depression, och lider av psykisk ohälsa. I sin populära föreställning ”En komisk depression” skämtar hon om sina problem med sjukdomen.

I nya SVT-serien ”Landet lyckopiller”, som har premiär på onsdagskvällen, undersöker profilen varför det är så många svenskar som äter antidepressiv medicin. Hon berättar också om sin egen uppväxt med ångestproblem.

Redan i tonåren började Nour El Refai äta medicin mot sin ångest.

– Det var en situation i skolan när jag fick en jätteångestattack. Då visste jag inte vad det var, så jag blev ju jätterädd. Då kom det ambulans och hämtade mig, och när jag vaknade upp därifrån så satt det en ganska ung kvinnlig läkare som sa: ”Det finns medicin, och jag tycker du ska ta det”, berättar komikern i ”Landet lyckopiller”.

Nour El Refai kraschade 

Efter att ha gått ut gymnasiet hemma i Lund flyttade Nour El Refai till Stockholm, där hon började må allt sämre. Till slut var det en vän som fick henne att åka in till sjukhuset för att få hjälp.

– Jag minns typ ingenting från det. Jag hade inte tagit någon medicin eller så, men jag var typ helt i upplösningstillstånd, jag bara grät och grät och grät och mådde skit, säger Nour El Refai i SVT-serien.

Komikern fick stanna på sjukhuset över natten, och hennes mamma kom upp från Skåne.

– När jag vaknade fick jag inte åka hem, och blev så jävla förbannad. Jag ville bara slita mig loss, och de sa liksom ”sätt dig ner”, berättar Nour El Refai.

Läkarens besked till mamman

När Nour El Refais mamma kom till sjukhuset hade personalen tagit bort allt som hon kunde skada sig med från rummet och läkaren berättade för mamman att hennes dotters mående var kritiskt.

– Där var jag i en månad ungefär, tvångsinlagd, berättar hon i serien.

I en intervju med Dagens Nyheter konstaterar Nour El Refai att hon inte planerar att sluta äta antidepressiva medel.

– Jag har ingen ambition att sluta äta medicin, jag har ju gjort det så länge, men tanken på att göra det har ändå funnits där ibland.

Expressen har sökt Nour El Refai för en kommentar.

”Landet lyckopiller” sänds onsdagar 21.30 på SVT1.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.