Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nour dömdes för brott 2007 – mannen berättar sin version

Nour El-Refai berättade om händelsen 2018.
Cecilia Forss och Nour El Refai höll i programmet ”Raj raj”.
Foto: FOTO: ANDREAS LUNDBERG/TV4 / TV4
Nour El Refai är ihop med Henrik Schyffert och tillsammans har de podcasten ”Nours poddelipodd. Och Henrik”.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Nour El Refai har tidigare dömts för sexuellt ofredande – en dom hon tycker är orättvis.
Foto: YLWA YNGVESSON
Här är komikern som ”Bitterfittan” i ”Ballar av stål”.
Foto: OKÄND

När Nour El Refai var 18 år tog hon med sig ett dolt kamerateam och visade brösten för män i en park – men det som skulle vara ett humoristiskt inslag i ett tv-program slutade med en dom om sexuellt ofredande. 

Nu berättar komikern i sin podcast ”Nours poddelipodd. Och Henrik” att hon fortfarande tycker att domen är orättvis – något som mannen som utsattes för brottet inte håller med om. 

– Jag kan förstå att man kan ha andra uppfattningar, men rätten har ändå prövat det, och det är två rättegångar så samhället har gjort sitt, säger han. 

Nour El Refai, 32, har visat sitt underliv för förbipassande i Kungsträdgården i Stockholm som en del av karaktären ”Bitterfittan” i programmet ”Ballar av stål” – men hon har också visat sina bröst för män i Humlegården som en del i humorprogrammet ”Raj Raj” – ett inslag som slutade i en dom om sexuellt ofredande 2007. 

Nu talar komikern ut om händelsen i sin podcast ”Nours poddelipodd. Och Henrik” – och det var en händelse på Östermalm i Stockholm som inspirerade inslaget till programmet. 

 – Jag gör ett dolda kameran-program. Det har precis varit en blottning i Humlegården, där det ser ut som det alltid gör, att det är någon äldre man som hoppar fram och visar sin penis för folk som inte vill och går i gång på att man blir äcklad. Att det är det de gillar, säger Nour El Refai i podcasten och fortsätter. 

– Allt bygger på skräck och äckel, som de tänder på. 

Programmet gjorde komikern tillsammans med Cecilia Forss, 35, och Nour El Refai tänkte att det kunde vara roligt att göra ett dolda kameran-inslag med en kvinnlig blottare. 

– För det har man aldrig stött på. En ung sexig blottare. Hur skulle folk reagera på det?

Så Nour El Refai begav sig ut i Stockholm för att ta reda på det.  

– Mina offer var äldre män, det byggde på att de kollade in mig för jag hade en röd kort kappa och benen var nakna under. Jag hade en väldigt kort kjol och när de väl hade börjat spana in mig då gick jag långsamt fram och så hoppade jag bara fram och skrek och visade pattarna. 

”Alla blev rädda och sen började de skratta”

Komikern berättar att männen blev rädda men att reaktionen snabbt förändrades. 

– Man såg deras reaktioner och vi hann göra det på tre män. Alla blev rädda och sen började de skratta. De blev glada. Det var väldigt roliga reaktioner, berättar Nour El Refai. 

Men det var inte alla som kunde se det roliga i Nour El Refais blottning. 

– Men den här mannen, han blev inte glad. Han blev jättejättearg. Han reagerar upprört, förklarar hon i podcasten. 

Nour El Refai, som då var 18 år gammal, berättar att hon förklarar för mannen att hon gör ett program, hon ber om ursäkt och berättar att tanken var att det skulle vara roligt, säger hon i podcasten. 

Enligt komikern ber hon om ursäkt flera gånger och berättar för mannen att hon inte visade sina bröst i ett sexuellt syfte – men mannen kan inte se det roliga i situationen och säger att hon har sexuellt ofredat honom, enligt Nour El Refai. 

– Jag går inte med på att han har upplevt att det är en hotfull situation, ”tänk om det var tvärtom säger han hela tiden”. Ja, men nu är det inte tvärtom, det är en jävligt stor skillnad på om det skulle vara du som kom och visade dig, fortsätter Nour El Refai. 

Men enligt mannen i Humlegården gick det till på ett helt annat sätt. I domslutet går det att läsa att det är han som går fram till kamerateamet när han förstått att en filminspelning pågår – för att försäkra sig om att inslaget inte ska sändas. 

”Det uppstod då en diskussion mellan dem. Han kände att han inte fick någon kontakt med dem och han upplevde hela situationen som väldigt kränkande. De var helt oförstående för hans känslor och mående. Han tillkallade därför polis till platsen”, står det i domslutet. 

Mannen: ”Har aldrig fått en ursäkt”

När vi pratar med mannen säger han också att det var polisen som rubricerade händelsen som sexuellt ofredande, inte han. Inte heller har han fått någon ursäkt av Nour El Refai, säger han. 

– Det är inte så att någon har bett mig om ursäkt trots att det påstås i medier att vederbörande har bett om ursäkt, jag har aldrig fått någon ursäkt, inte en enda gång. 

När polisen kommer till platsen erkänner Nour El Refai för polisen att hon har blottat sig – men att hon inte håller med om mannens upplevelse, säger hon i podcasten. 

– Men det kan ju inte jag bestämma, men mina motiv var inte att jag ville våldta honom eller så, förklarar hon för polisen, enligt henne själv. 

Nour El Refai säger att hon gladeligen hade kunnat ta en dom om ofredande men inte sexuellt ofredande – eftersom syftet med handlingen aldrig var sexuellt. Om man döms för det sistnämnda kan man till exempel inte jobba med barn eller resa in i USA. 

– Jävligt orättvist. Men jag blev dömd för sexuellt ofredande, säger hon i podcasten. 

Det står i domen

När Nour El Refai blir fälld har hon hunnit bli 19 år. Hon döms till 10 800 kronor i dagsböter. Men fallet är inte slut där – fallet överklagas till Svea hovrätt, där domen fastställs, och sen även till Högsta domstolen som hänvisar till Svea hovrätts dom. 

Domen slår fast att Nour El Refai och mannen är överens om att Nour El Refai har visat brösten. 

”I detta fall har dessutom den som handlingen riktats mot upplevt blottningen som obehaglig och kränkande. Nour El Refai skall därför dömas för sexuellt ofredande i enlighet med gärningsbeskrivningen”, går det att läsa i domslutet. 

Vad tycker du om att Nour El Refai säger att domen är orättvis? 

– Både tingsrätten och hovrätten har ju dömt henne för sexuellt ofredande och ärendet lyftes till Högsta domstolen och de hänvisade till hovrätten och det är ju det som är sagt. Rättsystemet har varit klart och tydlig med hur de bedömde ärendet, säger mannen som utsattes för brottet.

Han fortsätter: 

– Jag kan förstå att man kan ha andra uppfattningar, men rätten har ändå prövat det, och det är två rättegångar så samhället har gjort sitt. 

Har du lagt den här händelsen bakom dig? 

– Nej, när du ringer mig så det klart att det väcks igen, även om det är ordentligt prövat och det finns två domar så kvarstår det som ett slags eko även om det är många år sedan. 

Nour El Refais pojkvän Henrik Schyffert, 52, undrar i podcasten om Nour El Refai har lärt sig en läxa. 

– Det har jag gjort, säger hon. 

Expressen har sökt Nour El Refai. 

Parets fina kärlek verkar röra stora delar av kändissverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.