Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norska ”Paradise hotel” ändrar efter vittnesmål

Efter Expressens avslöjande: Paradise Hotel-deltagaren Toby Johnson kastas ut
Deltagarna i årets ”Paradise hotel” Norge.
Foto: Viaplay

”Paradise hotel” i Norge har genomfört en rad förändringar i programmet.

Till exempel visas inget naket längre.

Två norska realityprofiler hävdar nu att det har med händelserna i svenska ”Paradise hotel” att göra – och de är kritiska mot beslutet, rapporterar norska TV2.

Efter att svenska ”Paradise hotel” valt att stoppa årets säsong ställdes även ”Ex on the beach” in.

Expressens avslöjande om misstänkta sexuella övergrepp under inspelningen av ”Paradise hotel” fick även Arbetsmiljöverket att inleda en utredning av produktionsbolaget Mastiff. 

Produktionen anmälde först inte händelserna, varav en som i juridisk mening kan klassas som våldtäkt. I stället kom vittnesmålen till ytan i en uppmärksammad intervju med Expressens Ellinor Svensson ett halvår senare och först efter det gjordes en polisanmälan

Förändringar i programmet

I Norge har man nu genomfört stora förändringar kring upplägget i den norska versionen av succén ”Paradise hotel”.

Under årets säsong har programmet inte visat något naket överhuvudtaget. Bröst och könsorgan har täckts över med särskild grafik – och sexscenerna har försvunnit helt.

Enligt Nent var det ett medvetet drag.

Man ville flytta fokus till själva tävlingen – spelet – i programmet.

– Vi visar innehåll som är relevant för att förstå deltagarnas ömsesidiga relationer och spelet på hotellet. I år är vi särskilt fokuserade på spelet, och därför finns det naturligtvis mer uppmärksamhet kring det, säger Kristine Holm Marcher, PR-chef för Nent i Danmark och Norge, till norska TV2.

– Vi tittar kontinuerligt på hur vi kan förbättra ”Paradise hotel” och ser till att det både är relevant och intressant att titta på och delta i, fortsätter hon.

Kritiserar beslutet

De norska realityprofilerna Erik Sæter och Johannes Magnussen – som båda har deltagit i ”Paradise hotel” – är kritiska till förändringen.

De nämner även Sverige i sin kritik.

– Jag tycker att det är väldigt intressant hur de tar metoo-grejen i Sverige till att handla om kroppen i Norge. Det faktum att vi ser bröst eller guppande lakan har inget med övergrepp att göra, menar Erik Sæter till TV2 och fortsätter:

– De har blivit så rädda på Nent. Och det är synd eftersom vi skriver kontrakt på att de kan visa våra snoppar och visa videoklipp på vad de vill.

Han hävdar vidare att ”13-åringar som ser programmet gärna vill se bröst”, skriver TV2.

– Det minns jag själv att jag ville. Det är spännande, säger Erik Sæter till tv-kanalen.

”De sa att vi måste vara snälla mot varandra”

Erik Sæter klev in i årets ”Paradise hotel” i Norge igen, och gjorde därmed comeback, som en slags joker.

Enligt Erik Sæter agerade norska Nent först efter Expressens avslöjande om de övergrepp som skett i huset – men som aldrig anmäldes.

– Vi drog dit i början av mars och jag tror inte att fallet hade blivit känt i Sverige vid den tiden. Men så småningom kom produktionen in och sa att vi var tvungna att vara snälla mot varandra och att vi var tvungna att säga till om det fanns något som vi inte var bekväma med, säger han till TV2.

Larmet: Produktionen har mörkat övergrepp i flera år

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.