Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norsk modell avslöjar lögnen om sin ålder

Ada Martini kände att hon inte hade något val när konkurrenterna var 20-24 år gamla.Foto: https://www.instagram.com/adamartini/
I dag är Ada Martini 30 år gammal.Foto: https://www.instagram.com/adamartini/

Hon säger att karriären som modell kan stå på spel.

Men trots det väljer norskan Ada Martini att avslöja att hon under tio års tid har ljugit om sin ålder.

Nu hyllas hon för sitt beslut.

Ada Martini är en norsk modell som har jobbat världen över.

Men karriären har delvis varit byggd på en lögn.

– Jag känner att jag berättar min största hemlighet och sätter hela min karriär på spel. Men, jag har ljugit om min ålder, säger Ada Martini i en intervju med norska Verdens Gang.

På frågan om varför hon ljög svarar norskan:

– Det föll bara naturligt för mig att ljuga om åldern eftersom jag har fått höra att jag borde göra det. Men också att det är bättre ju yngre du är.

Därför ljög hon

Det var i början av december 2019 som Ada Martini för allra första gången berättade om sin hemlighet – och varför hon bestämt sig för att sluta ljuga.

”Jag är färdig med att ljuga om min ålder! Någon frågade mig tidigare i år om jag planerade att INTE fira min födelsedag i år eftersom att det skulle skada min karriär som modell om folk fick reda på hur gammal jag egentligen är”, skrev hon i ett inlägg på Instagram där hon har drygt 20 000 följare.

”Jag har bestämt mig för att sluta spela åldersspelet, eftersom de göder en ohälsosam illusion om ålder och kvinnlig skönhet”, fortsatte Ada Martini.

Ada Martini säger att hon har ljugit om sin ålder i över tio års tid.

Norskan kände att hon inte riktigt hade något val.

– Om alla på castingen är under 24 år, och kunden vet om det, är det mycket osannolikt att de skulle välja mig som är 28 eller 29 år gammal när de kan få någon som är yngre. Enbart på grund av illusionen att ju yngre desto bättre, säger Ada Martini till Verdens Gang.

Skyller på reklamen

I ett inlägg på Instagram i december skrev Ada Martini under hashtagen #WomenGetBetterWithAge – att kvinnor blir bättre med åldern.

Den i dag 30-åriga modellen har bestämt sig för att omfamna sin ålder från och med nu.

Men säger också att hon blir nedstämd av vetskapen om hur branschen har sett ut och än i dag ser ut.

– Jag tycker att det är trist eftersom jag tror att det går att göra något åt det. Jag tror mycket handlar om vad vi är vana vid att få se. Som i reklamer, och det finns givetvis undantag, men det är väldigt ofta tjejer som är 19, 20, 21 och kvinnor som närmar sig 50. Men däremellan är en otroligt vacker period men anses ofta vara något som man borde göra något åt. Som att tiden håller på att rinna ut för oss tjejer, som att vi går en kapplöpning mot tiden. 

https://www.instagram.com/p/B6ivuClBxJ5/

Många kvinnor känner igen sig

Efter att ha öppet berättat om sina problem har hon fått massvis med stöd i sociala medier. 

Samt kommit i kontakt med andra kvinnor som delar samma erfarenheter.

”Jag är överväldigad av alla stöttande och inspirerande berättelser. Jag kan inte längre räkna antalet kvinnor som har delat sina berättelser med mig, där alla uttrycker de förväntningar som finns kopplade till deras ålder och kön och att det har varit en del av deras individuella och yrkesmässiga resa. Jag delade mina upplevelser med förhoppningar om att starta en diskussion om åldersrasism i mode- och modellvärlden”, skriver Ada Martini på Instagram.

Här kan man se Ada Martinis video om ålderslögnen i sin helhet:

https://www.instagram.com/p/B5xc_XyB68w/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.