Norsk komiker tvingades klä av sig

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Komikern Amir Asgharnejad i Baku.
Foto: NRK

NRK:s team stoppades i den azeriska säkerhetskontrollen, där komikern Amir Asgharnejad tvingades klä av sig och stampa på den iranska flaggan.

Efteråt övervägde det norska tv-bolaget att dra tillbaka sitt bidrag från Eurovision-finalen.

Den senaste veckan har ett team från NRK varit i Azerbajdzjan och gjort en rad inslag, där man driver med landet. Den norsk-iranske Amir Asgharnejad har utgett sig för att vara en iransk tv-reporter.

I azeriska medier har norrmännen beskrivits som att de hånar landet.

När teamet skulle lämna Baku på fredagskvällen blev det stoppat av säkerhetskontrollen på flygplatsen. Sedan ska de ha utsatts för kränkande behandling.

– Här blev vårt team, vår reporter, tillbakahållet och utsatt för en helt oacceptabel behandling, bland annat direkta övergrepp, säger NRK:s programdirektör Per Arne Kalbakk till nrk.no.

Tvingades klä av sig

NRK vet inte om behandlingen är kopplad till teamets aktiviteter i landet.

– Men för Amir var det här en mycket obehaglig upplevelse. Han blev tagen till ett förhörsrum, utsatt för hot och tvingades klä av sig.

Amir Asgharnejad ska dessutom ha tvingats trampa på den iranska flaggan.

Har kontaktat UD

NRK anser att händelsen är så allvarlig att man ett tag övervägde att dra tillbaka det norska bidraget från finalen i protest.

– Men vi valde att genomföra. Att dra tillbaka Tooji skulle ha skapat stora problem för arrangören EBU och artisterna, säger Per Arne Kalbakk.

Det norska tv-bolaget kommer att följa upp saken under helgen.

– Vi ser väldigt allvarligt på det. Sådant här ska inte hända på ett EBU-arrangemang.

NRK har kontaktat norska UD och EBU. På lördagskvällen höll tv-bolaget samtal med myndigheterna i Azerbajdzjan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.