Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Norrlänningar utan passion för rocken

STELT. Sångaren Robert Petterssons röst var det verkligen inget fel på. En positiv överraskning att det håller så bra live. Bandets samspel och tillrättalagdhet var dock under all kritik, enligt GT:s recensent Emelie Svensson. Foto: Andreas Carlsson/Rockfoto.Nu

VAR: Trädgår'n.

PUBLIK: 1 000 (slutsålt).

BÄST: Robert Petterssons pipor och publikkören (det lilla man hör) till "You Learn".

SÄMST: Cello-fejkspelandet och det icke existerande samspelet i bandet.

Takida är bandet som skitnödiga kritiker älskar att kasta pil på. Trots det, har de haft flera listettor och senaste albumet "The Burning Heart" sålde guld efter en vecka. Och se - Trädgår'n är fullproppat med fans en söndagskväll trots att det var fem år sedan (!) vi förärades med maraton­singeln "Curly Sue". Men jag ska vara ärlig, jag är inte deras grouipe direkt.

När Takida sparkar i gång med "Haven stay" från senaste skivan, blir jag dock smått chockad av deras råa sound. Jag får det där sköna basslaget i magen och - wow - ljusshowen har de verkligen satsat på!

De flesta kritiker brukar klaga på att Takida-rocken är tråkig och lätt att sjunga med i. Men so what? Enkla melodier och texter verkar ju vara ett framgångsrecept, så varför inte?

Det funkar ju för andra genrer, som för Tomas Ledin?


Publiken kan därmed många av låtarna och sjunger med, särskilt i "Curly Sue" och extranumren.

Nej, det jag stör mig mest på under kvällen är att sångaren Robert Pettersson inte menar ett skit av det han sjunger. Han kan sjunga "I love you" och han kan yttra "hate", men uttrycket är det samma. Ganska blankt. Dessutom finns det inte något som helst samspel i bandet. Jag tror knappt de tittade på varandra under sina slängande luggar en enda gång. Takida har tappat Eye of the tiger som osignade band så ofta har. Lusten, viljan, passionen - kick ass rock! Vad är det för rock om man inte bänder stålsträngarna som om det är det sista man gör?

Nåväl. Sången är jag däremot grymt positivt överraskad över. Jag kan vara orolig över att det inte ska låta lika bra live som i datorn/på skivan, men snubben kan verkligen sjunga. Det är helt sjukt bra.

Nya singeln "You learn" är första extranumret och jag väntar med spänning på hur det ska gå.

Det slutar med skämskudde.

 

Sångaren Robert Pettersson sjunger smäktande och symfoniorkestern i låten som är helt och hållet förinspelad. Inte mycket att göra något åt kanske, men jag skrattar högt åt snubben som sitter och låtsasspelar cello helt ur synk. Publiken kan texten, men släpps inte fram av bandet, så tipset till norrlänningarna är att inte ha allt så tillrättalagt utan också känna in stunden, låta publiken ta ton och vara i nuet.

Hoppas att Takida vågade släppa loss mer på efterfesten, som de enligt egen utsago skulle tillbringa med In Flames.

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!