Foto: Emmalisa Pauly
 Foto: Emmalisa Pauly

Nordman och Brinkenstjärna döms

Publicerad

18 månaders fängelse för grovt bokföringsbrott och bokföringsbrott. Det blev domen för agenten Mikael Brinkenstjärna.

Han beläggs även med näringsförbud.

– Det känns för jävligt rent ut sagt, säger Mikael Brinkenstjärna.

Mikael Brinkenstjärna dömdes till fängelse i ett år och sex månader. Artisten Håkan Hemlin dömdes även han, men slapp fängelse. Straffet blev till villkorlig dom och samhällstjänst för skattebrott.

"Är helt åt helvete"

Expressen.se pratade med agenten Mikael Brinkenstärna efter att den fällande domen avkunnats i Stockholms tingsrätt. Han var djupt besviken över fängelsedomen.

– Jag anser att aktiebolagslagen är helt åt helvete. Nu måste man skärpa de svenska lagarna när det gäller bolagen, och inte bara peka utan en person juridiskt. Jag menar att bolagspartners, som tar del av vinster, samt revisorer och bokförare, ska ta sin del av smällen också. De ska ta sitt ansvar. De har ersättning och betalt för att sköta bokföring. Då tycker jag att det åligger dem att ta ansvar.

Hur kände du när domen kom – blev du förvånad? 

 

– Med tanke på att åklagaren visslat om sex års fängelse från början så är det säkert en besvikelse för honom också. Jag förstår också rättens sätt att agera men samtidigt, för min del, känns det för jävligt rent ut sagt. Jag har varit oerhört godtrogen och jag har varit generös mot alla jag har jobbat med, så detta hade jag definitivt inte förväntat mig att hamna i.

Stöd från Hollywoodfru

Kammaråklagaren Kennert Lundgren på Ekobrottsmyndigheten ansåg i samband med att åtalet lämnades in att stjärnagenten Mikael Brinkenstjärna gjort sig skyldig till bland annat grovt bokföringsbrott och artisten Håkan "Nordman" Hemlin skattebrott, alternativt vårdslös skatteuppgift. När rättegången avslutades kom åklagarens skräckyrkande. Han menade att Mikael Brinkenstjärna borde dömas till 3-3,5 års fängelse. I rättssalen fanns då agentens vän och samarbetspartner – Agnes-Nicole Winter från "Svenska Hollywoodfruar", som stöttning.

Flera kända artister har vittnat under mastodonträttegången – däribland Adam Alsing, Hannah Graaf, Rickard Herrey, Alban "Dr. Alban" Nwapa, Charlotte Perrelli, Niclas Wahlgren och Linda Thelenius.

"Ett misslyckande"

Den 15 september, mitt under den pågående rättegången, fick Expressen.se en pratstund med kändismanagern, som då berörde misstankarna och åtalet mot honom:

Vad ska du har gjort?

– Jag ska ha bokfört kostnader utan att ha inkomster. Men det är inte så konstigt i nöjesbranschen, där kan man satsa på artister i flera år, ha stora utgifter, utan inkomster.

Om utgången av rättegången, sa han:

– Förhoppningsvis blir det någon sorts skattetillägg eller böter, jag hoppas inte på fängelse. Det är ett misstag och ett misslyckande i mitt liv att ha hamnat här, jag har varit alldeles för snäll och generös. Jag har tagit mitt ansvar, men inte vetat hur mycket ansvar jag har. Jag borde ha varit mer uppmärksam på hur saker och ting fungerar i bolag, inte förlitat mig på de andra krafter inom bolaget som jag litat på.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag