Nordiskt innehåll borta från streamingtjänsten HBO

Björnstad är en svensk dramaserie som hade premiär på HBO Nordic 2020.
Foto: NIKLAS MAUPOIX / HBO NORDIC
Björnstad serien bygger på boken med samma namn skriven av Fredrik Backman.
Foto: © 2020 HBO NORDIC AB / FILMLANCE INTERNATIONAL ALL
Sofia Helin och Julia Dufvenius i ”Lust”.
Foto: Johan Paulin / HBO Max
Hedda Stiernstedt är med i ”Beforeigners”.
Foto: OLLE SPORRONG

Serier som ”LUST”, ”Björnstad”, ”Kamikaze”, ”Gösta” och ”Beforeigners” är på torsdagen helt borta från streamingtjänsten HBO Max.

Samtliga är nordiska originalserier och den stora förändringen är kopplad till sammanslagningen av Discovery och Warner Media tidigare i år. 

I april meddelade tv-jättarna Discovery Inc och Warner Media, som ägs av AT&T, att man går samman. Genom att slå samman bolagen siktade man på att kunna konkurrera med bland annat Netflix och Disney plus. 

I det sammanslagna bolaget ingår varumärken som Discovery Channel, Discovery Plus, Warner Bros. Entertainment, CNN, CNN Plus, DC, Eurosport, HBO, HBO Max, HGTV, Food Network, Investigation Discovery och Travel Channel.

Hur svenska tittare skulle påverkas av samgåendet har tidigare inte presenterats.

Nu försvinner bland annat ”Björnstad” baserad på Fredrik Backsmans succébok, och ”Gösta” regisserad av Lukas Moodysson. Men också ”Lust” med och av bland andra Julia Dufvenius och Anja Lundqvist.

”Som förberedelse för den eventuella kombinationen av HBO Max och Discovery+ fortsätter vi att utvärdera båda produkterna och finjustera konsumenterbjudandena. En del av denna process innebär att ett urval av innehållet tas bort”, säger HBO Max i en kommentar till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.