Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nöjesprofil vräks: Anklagas för spridning av vägglöss

Dagens toppnyheter – nöje
Nöjesprofilen, som bor i Stockholm anklagas bland annat för att att ha ställt ut en lussmittad soffa i trapphuset. Arkivbild.Foto: Shutterstock
Vägglössen ska sedan ha spridits till grannar i huset. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT / FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Nöjesprofilen vräks från sin hyresrätt efter 39 år – efter att han anklagats för att ha orsakat störningar och för att ha spridit vägglöss till flera grannar.

Nu har han överklagat hyresnämndens beslut.

– Det finns massor jag vill säga men min advokat vill inte att jag säger något förrän det har varit i hovrätten, säger han.

Nöjesprofilen har hyrt en lägenhet i Stockholm sedan augusti 1980 men kan nu tvingas lämna den efter att hyresvärden yrkat att han ska åläggas att flytta.

I handlingar från hyresnämnden framgår det att det under en längre tid framförts klagomål till hyresvärden om allvarliga störningar kopplade till nöjesprofilen och hans lägenhet. Det ska ha handlat om en ”trafik av besökare som vid olika tidpunkter, dygnets alla timmar, orsakat såväl störning som obehag för de boende”.

Det ska bland annat handla om sönderslagna portrutor, ryckningar i dörrar, cykelstölder, hundbajs i hissen och hotfullt uppträdande. En person ska ha också ha blivit misshandlad av vad som påstås vara en besökare till nöjesprofilen.

”Sju familjer drabbades”

Hyresnämnden konstaterar att störningar förekommit men skriver samtidigt i sitt beslut att vittnen berättat att det ofta är andra hyresgäster som släppt in besökare. Man anser därför inte att hyresvärden lyckats bevisa att nöjesprofilen gjort sig skyldig till störningar som kan leda till att han vräks.

Då är det värre med vägglössen, enligt hyresnämnden. Lössen ska ha upptäckts i fjol och nöjesprofilen anklagas för att ha försvårat saneringen genom att vid flera tillfällen inte ha förberett lägenheten och vid andra tillfällen inte ha varit hemma.

Vid ett tillfälle när lägenheten skulle saneras anklagas han för att ha ställt ut en soffa i trapphuset vilket ska ha gjort att vägglössen spreds till flera andra lägenheter. ”Sammanlagt sju familjer i fastigheten drabbades därmed”, enligt hyresvärden.

”Så felaktiga uppgifter”

Hyresnämnden skriver i sitt beslut att nöjesprofilen ”har åsidosatt sina avtalsenliga förpliktelser i så hög grad att det inte kan anses oskäligt mot honom att hyresavtalet upphör”. Enligt beslutet ska han ha lämnat lägenheten senas den 31 december 2019.

Hyresnämndens beslut har överklagats till hovrätten. Nöjesprofilen vill dock, på inrådan av sin advokat, inte kommentera ärendet närmare förrän det har tagits upp i nästa instans.

– Det är så felaktiga uppgifter så att det måste överklagas helt enkelt, säger nöjesprofilen.

När ärendet tas upp i hovrätten är oklart i nuläget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.