Nöjesbranschen kräver svar från regeringen: ”Det är oerhört kritiskt”

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Jonas Gardell upplever en kultur- och showbransch i kris. Nu kräver han tydligare besked från regeringen.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna Amanda Lind.
Foto: ALI LORESTANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Lina Hedlund kräver också tydligare besked från regeringen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Artist-och kulturbranschen slår larm och kräver tydligare svar från regeringen. 

De upplever läget som oerhört kritiskt och att folk nu gör allt för att överleva. 

– Vi har i princip inga intäkter, säger Otto Drakenberg, vd på Moment group. 

Jonas Gardell kräver svar och tydligare besked från regeringen. 

I en kulturartikel vänder han sig till statsminister Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson och kultur- och demokratiminister Amanda Lind. 

Han ställer sig frågande till varför köpcentrum får vara knökfulla och flygplan fullsatta, medan kultur- och showbranschen står still och upplever en svår kris med inställda föreställningar, frilansare som förlorar hela sin årsinkomst – och stora produktionsbolag som riskerar att gå i konkurs. 

”De behandlar oss som vi inte finns och inget betyder”, skriver Jonas Gardell. 

Storaktören slår larm: ” Inga intäkter”

Otto Drakenberg, vd för Moment group – en av Sveriges största aktörer inom teaterverksamhet, krogshower och event – håller med Jonas Gardell och säger att han är förundrad att man inte hört mer om framtidsplanerna för en bransch som anställer, sysselsätter och avlönar väldigt många människor. 

– Vi behöver både tydliga tidsramar för när restriktionerna kan lätta och tillräckliga stödpaket för att branschen skall kunna klara sig fram till dess.

Otto Drakenberg beskriver läget som oerhört kritiskt och att de gör allt för att överleva. 

– Vi har i princip inga intäkter. Även om vi är på väg att kraftigt minska antalet anställda, vi har permitterat de flesta på en ganska hög nivå, är det fortfarande relativt stora personalkostnader och sedan har vi väldigt höga hyreskostnader. 

Även artisten Lina Hedlund vill se att det finns en tydlig plan och vilja att dra i gång kulturlivet i Sverige. 

– Det känns som att det varit så enkelt att dra in vår bransch på något vis och det drabbar så extremt många. Musik och kultur är medicin för själen, frizonen där man bara får försvinna bort och fylla på sig själv – både som publik, aktiv musikant och artist. 

Amanda Lind: ”Regeringen måste ta ansvar”

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind skriver i ett mejl till Expressen att hon förstår att det är ett svårt läge för många kulturarbetare och att regeringen redan infört flera stöd för företag och arbetsgivare, varav flera riktade till kultursektorn. 

”Jag är mån om att kulturen ska få ett så snabbt besked som möjligt om vad som gäller för hösten. Många aktörer anstränger sig just nu enormt och är kreativa i att hitta nya sätt att nå publiken på ett smittsäkert sätt och det är klart att det vore positivt för både människor, samhälle och kulturliv om det gick att genomföra fler evenemang”, står det i mejlet.  

Hon skriver vidare att både regeringen och Folkhälsomyndigheten bedömer att det är nödvändigt begränsningarna för offentliga tillställningar finns kvar över sommaren. 

”Vi är inte i ett läge där allt kan återgå till det normala. Regeringen måste ta ansvar för att smittspridningen inte tar fart igen”.

Kultur- och demokratiministern om hur coronakrisen påverkar oss.

LÄS MER: Så skyddar sig världens rikaste från att smittas

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.