Noice-stjärnans tårar: ”Jättejobbigt att se”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Peo Thyrén berättar om sina känslor för den nya Noice-musikalen. ´
Foto: Rickard Eriksson
Noice 1980.
Foto: Roger Tillberg/TT
Noice 1981. Ett år senare gick originaluppsättningen skilda vägar.
Foto: WEINE LEXIUS / EXP
I den nya musikalen medverkar bland andra Charlie Gustafsson och Charlie Grönwall.
Foto: Peter Knutson/Pressbild

Noice blev snabbt ett av Sveriges populäraste band på 1970-talet. 

Men bakom framgången fanns också missbruk och tragiska människoöden.

När ”Noice Rockmusikalen” nu sätts upp rör det upp starka känslor i bandets originalbassist Peo Thyrén.

– Det gör ont, det gör det verkligen.

Rock- och punkgruppen Noice bildades 1977 och hann göra fyra skivor innan den ursprungliga banduppsättningen splittrades 1982. Sedan dess har dock Noice levt kvar i olika nya konstellationer.

När bandets historia nu blir rockmusikal på Cirkus fokuserar man på de sex första åren.

– Det känns väldigt surrealistiskt och väldigt roligt. Förhandsvisningen var första gången jag såg musikalen och är fortfarande omtumlad och knockad över hur otroligt bra jag tycker den blev. Jag blir väldigt rörd på flera olika plan av den, säger Peo Thyrén, 59.

”Hur stort som helst”

I musikalen spelas av han av ”Vår tid är nu”-stjärnan Charlie Gustafsson.

– Det är ju hur stort och mäktigt som helst, säger Thyrén.

Vid sidan av Noices framgång fanns också ett mörker, bland annat i form av missbruksproblem. I början av 80-talet försökte dessutom bandets dåvarande medlemmar Hasse Carlsson och Freddie Hansson begå gemensamt självmord, men båda överlevde.

– Det är inte med i musikalen. Och det är väl av utrymmesskäl också. Jag hade väl personligen inte tyckt att det hade varit fel om det varit med, men regissören valde att gestalta den här grejen på ett annat sätt och jag tycker de gjorde det bra. 

Noice-musikalen går just nu att se på Cirkus i Stockholm.
Foto: Peter Knutson/Pressbild

”Börjar ju grina”

Men trots en humoristisk show är mörkret ändå påtagligt här och där.

– Jag tycker att de lyckas kommunicera och adressera den grejen på ett sätt som känns väldigt schyst, balanserat och vettigt. Men det är ju jobbigt för mig att se det, det är det. Man börjar ju grina liksom. Det är jättejobbigt att se.

Tänker du tillbaka ofta på den här tiden?

– Nej det gör jag egentligen inte alls så ofta för det har ju gått så lång tid. Men nu när jag satt och såg förhandsvisningen blir det ju att man får det rakt upp i ansiktet och det är tufft.

Löftet till sig själv

I början av 2000-talet dog både Hasse Carlsson och Freddie Hansson, men Peo Thyrén och originaltrummisen Robert Klasen åker än i dag runt med två nya medlemmar och uppträder som Noice. 

Och mer lär det bli framöver. Han har precis avslutat en tjänst som tillförordnad vd på ett techbolag och efter 20 år med nio till fem-jobb har han nu gett sig själv ett löfte:

– Nu har jag bestämt mig för att i resten av mitt liv inte hålla på med något annat än att spela och hålla på med musik och såna grejer. 

Så bra är ”Den osannolika mördaren”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.