Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nobelpristagaren brand- tal mot kärnvapen

I sommarpratet berättar nobelspristagaren Beatrice Fihn om uppväxten i Angered och om hur hon tidigt mötte konsekvenserna av krig bland de som bosatt sig i nordöstra Göteborg.
Foto: Sveriges Radio

Nobelpristagaren Beatrice Fihn brinner.

Och det gör hennes sommarprat och brandtal mot kärnvapen också.

Beatrice Fihn är chef för ICAN, den globala kampanjorganisationen mot kärnvapen som fick Nobels fredspris förra året. Hon ger en bild av hur de tidigare var okända aktivister som satt utanför möten – nu bjuds hon och ICAN in till påven och minglar med de mest inflytelserika kändisarna i USA.

ICAN-chefen Beatrice Fihn tog emot Nobels fredspris tillsammans med Hiroshima-överlevaren Setsuko Thurlow som också har en viktig del i hennes sommarprat.
Foto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

I sommarpratet berättar Beatrice Fihn om uppväxten i Angered och om hur hon tidigt mötte konsekvenserna av krig bland de som bosatt sig i nordöstra Göteborg. Det blev början på en lång internationell karriär som tagit henne till FN:s generalförsamling där en majoritet av medlemsländerna antog ett förbud mot kärnvapen förra året.

Hennes sommarprat glöder av engagemanget mot kärnvapen som hon kallar ”det bortglömda hotet” och i nästa andetag konstaterar att ”om vi behåller kärnvapen kommer det att användas”.

ICAN:s kampanj har fokuserat på riskerna för civilbefolkningen, berättelserna från Hiroshima men också analyser av vad ett kärnvapenanfall mot Sydkorea från grannen i norr skulle innebära: 760 000 döda och miljoner skadade i Seoul.

Beatrice Fihn ger inga illusioner av att faran är över. Hon var själv med när Donald Trump mötte Kim Jong-Un i Singapore och avfärdar mötet som en ”dokusåpa”.

Fem minuter efter att ICAN jublat över segern i FN fortsatte kampen för att få alla nationer att skriva under avtalet. I sommarpratet bränner det till ordentligt när Beatrice Fihn ondgör sig över att hennes eget hemland Sverige vacklar och utreder frågan fortfarande och Stefan Löfvens agerande avfärdar hon som ”ryggradslöst”.


LÄS MER: Här är årets sommarpratare 2018 – alla namn och datum 


Beatrice Fihn gästade Expressens lounge och CNN Talk under Almedalsveckan.
Foto: ALEX LJUNGDAHL


Så bra var Beatrice Fihns sommarprat

INLEDNINGEN

Mäktig! Beatrice Fihn inleder med en inspelning från när hon i telefon får besked av hon och ICAN tilldelas Nobels fredspris. Vi får höra henne stamma ”wow!” flera gånger och det är onekligen hur stort som helst.


KÄNSLORNA

Inledningen är det mest känslosamma men här finns också känslosamma skildringar av hur atombomberna över Japan drabbade civilbefolkningen.


SKRATTEN

En kampanj mot kärnvapen är ingen skrattfest men man lyssnar med ett leende på läpparna när hon berättar om mötet med den stora världen och de dörrar som öppnats – och hur ICAN bestämt sig för att fira varje delseger mot kärnvapen med fest.


AVSLUTNINGEN

I mitten av sommarpratet går Beatrice Fihn till rasande attack mot Stefan Löfven för att Sverige inte skrivit under förbudet mot kärnvapen och hon slutar med att uppmana folk att engagera sig i höstens val.


MUSIKEN

Engagerad musik, givetvis.


LÅTLISTAN

(You) Got What I Need – Freddie Scott

I’m on Fire – Bruce Springsteen

Public Service Announcment – Jay-Z

Raw – Sigrid

Never let me down – Kanye West

Där Dit Vinden kommer – Lorentz & Duvchi & J J & Jage & Joy

Downtown Train - Tom Waits

Break it Up – Patti Smith

Dance Tonight – Lucy Pearl

Wild horses – The Rolling Stones

Fu-Gee-La – Fugees

Bob Marley’s Redemption Song – John Legend (Nobel Peace Price)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.