Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nittiotalsstjärnans liv efter karriärbytet: ”Helt galet”

Bengt Dalqvist spelade rollfiguren Daniel Toivonen i nittiotalsserien ”Skilda världar”.
På fritiden spelar Bengt Dalqvist som singing dj.Foto: Elisabeth Gustavsson.
Bengt Dalqvist tillsammans med frun Nette Dalqvist.Foto: Privat.
Bengt Dalqvist arbetar i dag på ett företag som säljer IT-konsulter.Foto: Privat.

Bengt Dalqvist gjorde succé som Daniel i ”Skilda världar” – sedan försvann han ur offentligheten abrupt.

Nu öppnar han upp om beslutet att lämna skådespeleriet.

– Om man ska vara en riktigt bra skådespelare blir man ganska självcentrerad. Jag ville vara en bra pappa i stället, säger Bengt Dahlqvist.

Skådespelaren Bengt Dalqvist, 44, slog igenom i nittiotalssuccén ”Skilda världar”. I rollen som Daniel blev han ett känt ansikte för svenska folket.

Men sedan sa det stopp. I och med dramaseriens nedläggning år 2002 la också Bengt Dalqvist skådespeleriet på hyllan. Nu berättar han om orsaken till karriärbytet, och hur han känner inför att än i dag bli igenkänd för sin rollprestation i ”Skilda världar”. 

– Det är helt galet. Jag har blivit igenkänd som Daniel i mer eller mindre 20 år, men det är inget konstigt med det. Jag har levt längre som Daniel, än som Bengt, det blir ju så. Jag var 21 år när vi började spela in ”Skilda världar”, säger Bengt Dalqvist. 

Bengt Dalqvist som Daniel Toivonen.Foto: Privat.

Att bli ihågkommen som Daniel Toivonen är inget han lider av, tvärtom.

– Antingen känner folk igen mig direkt, eller så kan dom inte riktigt placera mig eftersom jag är äldre nu. När dom vet direkt blir jag en plötslig throwback till deras tonårsperiod. Det är väldigt fint att se, säger Bengt Dalqvist.

Bengt Dahlqvist om skådespeleriet: ”Självcentrerad”

Nuförtiden arbetar Bengt Dalqvist på ett företag som säljer IT-konsulter – och stormtrivs. På fritiden sysslar han med musik genom att uppträda som ”singing dj” på diverse event – samt driver ett familjeföretag som säljer hö till kaniner i miljövänliga kartonger.

Det händer också att han skådespelar nu och då – men högst sporadiskt och i form av sommarteater.

Trots att Bengt Dalqvist har varma minnen från tiden med ”Skilda världar” är en comeback i tv-rutan inte på tapeten inom den närmsta tiden.

– Jag har alltid tyckt att skådespeleri är roligt, men jag har alltid velat göra så mycket andra saker också. ”Skilda världar” var en otroligt rolig period som jag lärde mig mycket av, men skådespeleri är inte det viktigaste i världen, säger han.

Bengt Dalqvist är gift med Nette Dalqvist, paret träffades för nästan 25 år sedan och har döttrarna Meja, 18, och Milou, 15, tillsammans. Just familjelivet och papparollen är den största orsaken till att han bytte karriär.

– Om man ska vara en riktigt bra skådespelare blir man ganska självcentrerad. Jag ville vara en bra pappa i stället, jag har aldrig velat vara kändis, säger Bengt Dalqvist.

Bengt Dalqvist tillsammans med frun Nette Dalqvist.Foto: Privat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.