Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nilsson Lindelöf-makarnas nya gemensamma uppdrag

Maja Nilsson Lindelöf på plats i Elle-galan
Victor och Maja Nilsson Lindelöf är nya ambassadörer för Unicef Sverige.Foto: Melker Dahlstrand / Melker Dahlstrand
De hoppas nu kunna nå ut till nya målgrupper.Foto: Melker Dahlstrand / Melker Dahlstrand
”Jag kan inte jättemycket om fotboll och Victor är inte så jätteintresserad av det jag jobbar med, men just det här har vi verkligen gemensamt”, säger Maja Nilsson Lindelöf.Foto: Melker Dahlstrand / Melker Dahlstrand
Unicef Sveriges generalsekreterare Pernilla Baralt.Foto: Melker Dahlstrand / Melker Dahlstrand
Victor Nilsson Lindelöf i svenska landslaget.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Maja Nilsson Lindelöf på Elle-galan 2019.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
1 / 7

Fotbollsstjärnan Victor Nilsson Lindelöf, 25 och influencern Maja Nilsson Lindelöf, 26, är nya ambassadörer för barnrättsorganisationen Unicef i Sverige.

Tillsammans ska de nu försöka lyfta flera av sina viktigaste hjärtefrågor.

– Vi har aldrig jobbat tillsammans på det här sättet. Men det här är en fråga vi båda verkligen brinner för. Jag kan inte jättemycket om fotboll och Victor är inte så jätteintresserad av det jag jobbar med, men just det här har vi verkligen gemensamt, säger Maja Nilsson Lindelöf. 

Det är inför årets Unicefs årliga insamlingsgala ”Världens viktigaste kväll” som i år sänds i TV4 den 4 maj, som organisationen kan berätta att makarna Nilsson Lindelöf nu blir Sveriges första ambassadörspar.

Framöver ska paret uppmärksamma olika barnrättsfrågor och sprida information om Unicefs arbete världen över.

Och båda två tror själva att de genom sina stora egna nätverk har en fördel när det gäller att nå ut till människor – kanske särskilt de som annars inte har full koll på organisationen och dess arbete.

– Det vi hoppas på framför allt är att sprida budskapet till vår generation. Eftersom vi kanske inte kollar på tv och ser de här reklamfilmerna på samma sätt. Eller kollar på galor eller liknande. Vi vill sprida informationen i våra kanaler och nå ut till våra följare på ett nytt sätt, säger Maja Nilsson Lindelöf. 

– Vi kan nå en annan målgrupp med den plattform som både jag och Maja har. Och det är väldigt, väldigt positivt att vi får chansen att göra det tillsammans, menar Victor Nilsson Lindelöf.

”Två otroligt engagerade människor”

Unicefs Sveriges generalsekreterare Pernilla Baralt håller med:

– De är ju två otroligt engagerade personer som når ut till för oss delvis nya målgrupper. Inte minst Victor med hela idrottsrörelsen och alla aktiva som hejar och tittar på fotboll. Och män. Vi är en barnrättsrörelse och det är ganska mycket kvinnor i den. Och Maja har ju ett fantastiskt nätverk själv med många unga mammor och unga kvinnor generellt. 

När Expressen pratar det nyblivna ambassadörsparet pekar Victor Nilsson Lindelöf på två särskilda frågor som de just nu brinner extra mycket för.

– Jag och Maja har bestämt att vi vill jobba mycket med utbildning. Och vi har även pratat om våld och övergrepp som är de punkterna som vi vill fokusera mest på.

 

Förändringen som föräldrar

Engagemanget hos de båda har länge funnits där. 2019 samlade de exempelvis tillsammans in runt två miljoner kronor till Musikhjälpen. När de själva fick sonen Ted Louie blev det än mer påtagligt.

– Jag har alltid brunnit för barn, men speciellt sedan vi själva blev föräldrar. Då växte något nytt i en, berättar Maja.

Närmast väntar Unicef-galan, men på grund av coronakrisen kommer den genomföras utan publik. Makarna Nilsson Lindelöf hoppas kunna medverka digitalt i någon form, men exakt hur är oklart. Precis som det mesta just nu.

”Försöker att inte träffa nya människor”

Paret som till vardags bor i Manchester där Victor spelar för Manchester United befinner sig sedan en tid tillbaka i hemstaden Västerås, där dagarna ser ganska lika ut.

– Det blir inte så mycket. Jag måste ju hålla i gång eftersom man inte vet vad som händer med säsongen, så jag tränar på morgonen, är ute och springer och så. Sen så kommer man hem och spenderar mest tid med varandra och vår son. Och åker till familjen, det är dem som vi träffar under den här perioden. Vi försöker att inte träffa nya människor och så där, säger han.

Nyligen var paret på jobbärenden i Stockholm, något som Maja Nilsson Lindelöf beskrev som ”olustigt” på sin blogg.

– Ja, bara genom att sitta i bilen där såg man ju att livet faktiskt fortsätter i Stockholm. Västerås är en mycket mindre stad. Här håller vi oss hemma och märker inte av det. Vi har inte sett folk eller varit bland folk. Men i Stockholm verkar det som livet var som vanligt. Så jag vart lite chockad faktiskt.

 

Galan väntas vi av som planerat

Och trots att det mesta runt om i världen ställs in kommer TV4:s Unicef-gala med Jenny Strömstedt och Daniel Norberg som programledare, alltså ändå genomföras.

– Det vi kommer sakna är alla underbara människor som sitter i lokalen. Men galan kommer köras. Vi hann göra flera av våra reportageresor innan, säger Pernilla Baralt.

När coronakrisen väl är över hoppas även Victor och Maja Nilsson Lindelöf kunna resa som ambassadörer för Unicef.

– Sådana planer finns det inte på grund av hur världen ser ut, men självklart i framtiden så är det ju något som vi ska göra och verkligen vill göra, säger Victor Nilsson Lindelöf.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.