Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nils Schwartz: "En sorglig berättelse"

Foto: Ylwa Yngvesson

En drömlägenhet på en exklusiv adress i New York med utsikt över Central Park kan en dag förvandlas till en förbannelse.

Den svenska fotomodellen, filmskådespelaren, modefotografen och designern Agneta Eckemyr kom över den där lägenheten redan på 1970-talet och vill i det längsta inte lämna den, när hon i 60-årsåldern har sett karriären dala och ekonomin med den.

I Johanna StMichaels dokumentär "Penthouse North" i SVT:s K special får vi följa denna före detta glamour girls sista förtvivlade kamp för att bo kvar i sin dröm. För att klara hyran måste hon ha inneboende, men när hyresvärden – som vill ha en mera betalningsstark hyresgäst – får vetskap om detta hotar han henne med vräkning. Till råga på allt har den senaste inackorderingen blåst henne på hyran.

Det bär sig inte bättre än att Agneta Eckemyr får gå till socialhjälpen för att hämta ut matkuponger. Ännu har hon gott om vänner, inte minst den svenske massören Pelle som knådar hennes kropp samtidigt som han ömsom smickrar henne, ömsom grälar på henne. Men att hjälpa henne ur den ekonomiska knipan verkar ingen av vännerna beredd att göra.

Det är en närgången dokumentär som fångar varje rynka, varje tårfyllt öga i Eckemyrs åldrade men ännu vackra ansikte. Någon tragedi är väl knappast hennes lägenhetshistoria. Men i eftertexten meddelas att hon efter hemkomsten till Sverige har drabbats av alzheimer. Så lite sorglig är nog ändå denna berättelse om en sliten stjärnas försök att klamra sig fast i en skingrad dröm.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!