Nikolaj Coster-Waldau i rymden och rustning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nikolaj Coster-Waldau, 42, är aktuell i sci-fi-filmen "Oblivion" där han spelar mot bland andra Tom Cruise och Morgan Freeman.
Foto: Jorunn Amcoff
Nikolaj Coster-Waldau var i Stockholm på blixtvisit den 4 april. Här spanar han ut över takåsarna på Södermalm från rummet på Hotell Rival där intervjun hölls.
Foto: Jorunn Amcoff
Morgan Freeman och Nikolaj Coster-Waldau i "Oblivion", biopremiär 10 april.
Nikolaj är också aktuell som jamie Lannister i tredje säsongen av "Game of Thrones" och...
Foto: Hbo
i en dubbelroll i spökhistorien "Mama" där han spelar mot Jessica Chastain.
Foto: Universal pictures
Nikolaj var också gäst hos Fredrik Skavlan i SVT nyligen.
Foto: Robert Eklund
Här syns den danske stjärnan på ett "Game of Thrones"-event.
Foto: Stuart Isett
Nikolaj Coster-Waldau är gärna med i säsong fyra av "Game of Thrones" som nu planeras. Om hans karaktär Jamie Lannister fortfarande finns med i manus vill säga.
Foto: Stuart Isett
1 / 9

Först blev han av med en drömroll i en storfilm.

Sedan fick han chansen att spela skitig riddare i en tv-produktion.

Filmen floppade men tv-serien blev en succé och blev världsstjärna.

Nu är Danmarks hetaste skådespelare trippelaktuell på bioduken och i tv-rutan.

Nikolaj Coster-Waldau, 42, tar emot i takvåningen på hotell Rival i Stockholm. Han är på pr-turné för "Oblivion" där han tufsar till världsstjärnan Tom Cruise. Filmen har premiär 10 april.

Nikolaj är klädd i jeans, blå tröja och har skägg och frisyr som sin riddarkaraktär Jamie Lannister i "Game of Thrones", en roll han kunde tacka ja till sedan han gått miste om en stor filmroll.

- Det var en roll i en jätteproduktion som jag var säker på att jag skulle få, men så fick jag den inte. Den enda lindringen var att den blev en riktig skitfilm, säger Nikolaj och skrattar.

- Tack vare att jag inte fick rollen kunde jag göra "Game of Thrones" som har blivit en succé medan filmen blev en total flopp.

I dagarna blev det klart att det blir en fjärde säsong av fantasyserien men huruvida Jamie finns med i manus vill Nikolaj inte avslöja.

- Men jag skulle gärna vara med, säger han.

Med värme beskriver Nikolaj hur kul det är att jobba med teamet och skådespelarna och sin rollfigur, den mångfacetterade kungamördaren Jamie Lannister.

- För en skådespelare är han en underbar karaktär, han bär på många hemligheter, han har en relation med sin syster, en problematisk relation till sin far, det är många sidor av honom som är intressanta.

Hur är du på inspelningsplatsen?

- Jag är ängeln, säger Nikolaj och ler och fortsätter:

- Vad jag gillar med att jobba med tv- och filminspelning är att det är en laginsats, alla är lika viktiga. För mig är det viktigt att ha kul på inspelningen och tillsammans med människor. Ibland är det scener som är krävande och man kan behöva vara ifred men den mesta tiden försöker jag ha roligt.

Nikolaj Coster-Waldau har medverkat i många olika typer av produktioner men han väljer inte uppdrag efter genre, ett begrepp han förövrigt inte riktigt gillar. Nikolaj tar "Game of Thrones" som exempel där tv-serien hamnat under genren "fantasy" men också innehåller drama, lite komedi och romantik.

- Jag tittar på manus och möjligheterna, så det finns inga preferenser.

Just nu jobbar Nikolaj med egna filmprojekt på sidan om rollerna på tv och vita duken. Manuset som ligger överst kallar han en dramadey.

Kommer du att spela huvudrollen?

- Det sperlar ingen roll, så länge filmen blir producerad så gör jag vad som helst, säger den danske filmstjärnan och skrattar.

Skrattet är aldrig långt borta under intervjun med ytterst trevlige Nikolaj Coster-Waldau som varit verksam som skådespelare i snart 20 år.

Har du några förebilder inom skådespelaryrket?

- Det finns många skådespelare jag beundrar. Joaquin Phoenix är så bra i "The Master". Men sen när man ser honom på filmgalor frågar man sig: Vad f-n gör han där? Han ser så obekväm ut så man undrar: Varför stannade du inte hemma? Men som skådespelare är han suverän.

- En annan ung skådespelare som jag beundrar är Christian Bale, han är briljant. Men de är inte förebilder. När jag var tonåring var De Niro min stora inspirationskälla. Jag gillar filmerna från 70-talet och tidigt 80-tal.

Nikolaj förklarar känsla av identifikation med huvudpersonerna i den pulserande storstaden trots att han var en kille som växt upp i en liten by i Danmark.

- Det var där min dröm om att jobba med film i USA föddes, om man genom skådespeleri och berättelser kan koppla samman människor över gränser. Vad jag beundrade med De Niros skådespeleri var att han kunde knyta an till mig och vilken gåva det skulle vara att ha!

Och framgången med bland annat "Game of Thrones" är väl bevis nog för att dansken också har den.

Nikolaj Coster-Waldau

Nikolaj Coster-Waldau

Född: 27 juli 1970

Bor: Köpenhamn

Familj: Hustrun Nukâka, tillsammans har de två döttrar.

Aktuell: Som riddaren Jamie Lannister i "Game of Thrones" säsong 3 som sänds på HBO. Säsong 2 avslutades precis i SVT.

"Mama" – på bio nu

"Oblivion" – biopremiär 10/4

Senare i år börjar inspelningen av "The Other Woman", där Nikolaj spelar mot Cameron Diaz och Leslie Mann.

Övrigt: 1993 avslutade Nikolaj sina studier vid teaterhögskolan i Köpenhamn.

Fritidsintressen: Då är jag med mina barn, det tar mycket tid. Förutom det spelar jag fotboll med några vänner.

Vilken position har du på fotbollsplanen? Är du målvakt eller back eller...?

- Jag är Zlatan.

Drömregissör du skulle vilja jobba med?

- Det finns så många bra regissörer men nu pratar jag med dig och du är från Sverige och ni har några bra. Tomas Alfredson, han är väldigt bra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.