Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nikki Aminis dåliga samvete – stressen över familjetanken

Nikki Aminis privata ändring inför Idol: "Hade sagt ifrån"
Nikki Amini.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Idol-juryn 2020: Nikki Amini, Alexander Kronlund, Kishti Tomita och Anders Bagge.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nikki Amini och maken Niklas Twetman.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Nikki Amini.Foto: OLLE SPORRONG

”Idol”-hösten är i gång på allvar.

Jurymedlemmen Nikki Amini, 35, är tillbaka från föräldraledigheten och ser fram emot en intensiv period med mycket jobb.

Men där finns också en oro – och en stress över att få mindre tid med dottern.

– Nu när ”Idol” har dragit i gång känner jag att jag inte riktigt hinner med henne, säger hon.

Fredagsfinalerna av TV4:s artisttävling har börjat. En vinnare ska sållas fram bland de 13 deltagarna. Nikki Amini gör sin femte säsong i juryn. Hon beskriver årets startfält som ”bra men ojämnt” och tycker att deltagarna ligger på olika utvecklingsnivåer.

– Det finns några deltagare som har lite försprång. De har en helhet, de har en vision om hur de ser sig som artist, de har en bra sångröst. Deras utveckling i ”Idol” handlar då mer om att finslipa och verkligen ta det till nästa nivå, säger hon.

– Sedan har vi ett annat gäng som är oerfarna och till viss del väldigt vilsna i vad det handlar om att vara med i ”Idol” – att hamna i rampljuset, att vara framför kamerorna på scenen, att möta juryn, tittarna och allt vad det innebär med sociala medier.

Har ingen favorit

Nikki Amini förklarar att hon inte har några personliga favoriter. Men utifrån reaktioner på sociala medier lyfter hon fram Caspar Camitz och Nadja Holm.

– Det är två deltagare som uppskattas av väldigt många. Men utifrån responsen jag får från vänner, familj och folk på stan så är det olika namn som nämns. Jag tror inte att det finns en storfavorit ännu.

Nytt för i år är ”Idolpodden med Alex och Nikki” som hon gör tillsammans med jurykollegan Alexander Kronlund.

– Under livesändningarna finns det inte jättemycket utrymme för att förklara oss och reflektera över vad som händer på scenen och runtomkring. Så podden är för våra tankar om fredagsfinalerna och förväntningar för kommande. Vi vill utveckla resonemangen mer och bemöta kritik, säger hon.

Hur fungerar samarbetet med övriga jurymedlemmar?

– Vi gör vår fjärde säsong tillsammans i den här konstellationen. Jag tycker vi är en bra kvartett. Vi vet var vi har varandra och vad vi tycker och tänker. Tycker vi olika så framför vi det. Under kvalveckan upplevde jag att vi höll med varandra ovanligt mycket. Vi känner alla för de 13 deltagarna och tycker att de har en bra utgångspunkt.

Nikki Amini har nyligen kommit tillbaka från föräldraledigheten. Tillsammans med maken Niklas Twetman har hon dottern Nilofar, som kom till världen förra sommaren.

– Hon är 14 månader nu. Hon börjar bli stor. Jag hinner inte riktigt med i den utvecklingen, säger hon.

”Jag känner en stress”

Hon säger att det är skönt att vara tillbaka och jobba, att hon saknat det eftersom hon gillar att ”ha mycket att göra”. Men hon känner samtidigt att det är svårt att hinna med familjelivet och dottern nu när ”Idol” dragit i gång.

– Jag får dåligt samvete för det. Men jag försöker ge all övrig tid till henne. Jag vill inte missa hennes uppväxt. Jag känner en stress över det.

Du delade din tid mellan ”Idol” och familjen även förra hösten, vad är skillnaden nu?

– Hon är ju äldre nu. Förra hösten hade jag med henne i studion, och min mamma hjälpte till, min man hjälpte till. Det var som ett projekt för hela familjen. Men i år lämnar jag henne hemma.

– Jag är så van vid att vara med henne, så nu när vi skiljs åt, som under kvalveckan när jag var i studion från morgon till kväll, då får jag en stress och en längtan.

Nu är fredagarna i stort sett helt ägnade åt programmet. Resten av veckan kombinerar Nikki Amini med mer arbete med ”Idol” och också annat jobb.

– Jag är inte mammaledig längre, och den omställningen måste jag vänja mig vid.

”Hon är som min lilla svans”

Niklas Twetman är föräldraledig på deltid. Nikki Amini berättar att hon tycker det är fint att se hans och dotterns band utvecklas och stärkas.

– Det blir jag väldigt lycklig av. Men själv så längtar jag efter henne hela tiden. Samtidigt är det kul när man kommer hem, då har jag en helt annan energi.

Nikki Amini beskriver dottern, som kallas Nilo, som ”glad och pigg”. De brukar sjunga och dansa tillsammans – och dottern gillar att härma djur.

– Hon är morgonpigg, precis som sina föräldrar, och gillar att leka, ha kul, och vill vara med. Hon är som min lilla svans som går efter mig runt i huset. Det är mycket ljud. Hon säger lite ord, ”mamma”, ”där” och hon förstår mycket.

Mitt i allt är träningen viktig för balansen i livet.

– Träningen ger mig ett lugn och jag får möjlighet att få ut anspänningar och stress. Jag får mycket bra energi tillbaka. Det kan räcka med en promenad, det behöver inte vara styrketräning eller yoga, men det är skönt att bara komma ut och röra på sig, säger Nikki Amini.

Finns det tankar på fler barn?

– Just nu är jag väldigt nöjd med läget som det är. Att börja jobba igen. Min relation med min man är också väldigt viktig. Det är tid, man måste ha tid för saker och ting. Och ytterligare ett barn tar ju ytterligare tid. Just nu, med den dynamiken vi har i familjen, är vi tre en väldigt bra trio.

Ändringarna i "Idol 2020" – Nikki Amini berättar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.