Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Niclas Wahlgren slår tillbaka – efter kritiserat adhd-utspel

Här är dagens alla toppnyheter.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: TV4.

Niclas Wahlgren påstod att träning är ett alternativ till läkemedel mot funktionsnedsättningen adhd – något som möttes av stark kritik.

Nu slår radioprofilen tillbaka och utvecklar vad han menade med sitt uttalande.

– Jag förstår ju att läkemedelsindustrin blir skitförbannade när jag säger så. För det är en riktig kassako, säger han.

Radioprofilen Niclas Wahlgren, 54, möts av kraftig kritik efter att under måndagen ha påstått i NRJ att träning är ett alternativ till mediciner mot bland annat adhd – och att det till och med kan vara bättre.

– Jag satt och tänkte på det här med alla olika bokstavskombinationer som man delar ut till höger och vänster, till barn och ungdomar och som gärna ska medicineras bort: ”Jaha, du har adh... eller vad det nu kan vara, då ska du ta det här blå pillret, ser du”. Fasen det är väl inget nytt att en del har energi, mer energi som måste ut, än andra, sa Niclas Wahlgren och fortsatte:

– Springa, träna, hoppa, lira fotboll, studsmatta eller vad det nu är man tycker är kul för nånting, i stället för att gynna läkarindustrin och äta ett piller så att allt ska vara bra. Träning, det är det absolut bästa medicinen för bokstäver, depression eller energilöshet. Mycket bättre än nåt jäkla piller.

Wahlgren slår tillbaka: ”Står för det jag säger”

När Expressen pratar med Niclas Wahlgren så står han för sin åsikt – men menar att det han främst vänder sig mot är medicinering av ”lättvindligt utdelade diagnoser”.

– Men låt mig uttryckligen säga att jag står för exakt det jag säger, säger han och fortsätter:

– Det är inte bara adhd i sig jag pratar om, utan även depressioner. De här lättvindiga diagnoserna som du kan få på en kvart och bli utskriven med antidepressiva medel – det är jag emot.

Enligt Niclas Wahlgrens uppfattning ligger det i läkemedelsindustrins ekonomiska intressen att människor gör sig beroende av mediciner.

– Hård fysisk träning kan hjälpa dig ur en depression eller psykisk obalans. Och jag talar ur egen erfarenhet här också, att det hjälper. Du slipper få en diagnos. 

– Jag förstår ju att läkemedelsindustrin blir skitförbannade när jag säger så. För det är en riktig kassako. Fatta vad mycket pengar läkemedelsindustrin tjänar på alla piller de delar ut. 

Radioprofilen menar att svenskar äter mediciner i allt för hög utsträckning, något han tycker borde ifrågasättas mer.

– Allt beror på vem man frågar. Skulle man fråga en naturläkare eller träningsexpert som är utbildad på signalsystem och blodomlopp så skulle man få ett helt annat svar än vad en läkare skulle säga. Det beror på vem man frågar. 

Niclas Wahlgren säger att han välkomnar diskussionen – men poängterar att det finns fall där medicinering är en självklarhet.

– De som är kraftigt diagnostiserade behöver hjälp, det är en självklarhet. Men de lättvindiga diagnoserna tycker jag är häpnadsväckande att folk blir upprörda när man talar om. Kanske har man inte lyssnat på vad jag sa från början, vad andemeningen var. 

Experten: ”Vet inte varför man gör så här?”

Anki Sandberg, ordförande för intresseorganisationen Attention, håller inte med Niclas Wahlgren och menar att hans uttalande är grundat på okunskap.

– Det är jättebra att sova och äta rätt – men det är inte så att det utrotar problemet, säger hon och fortsätter:

– Det som händer är att de som har stora problem, har svårt att få jobb, skola och livet att fungera, känner sig väldigt förminskade. Adhd är diagnosen som folk älskar att hata eller uttala sig om utan någon som helst kunskap. Jag vet inte varför man gör så här? Adhd är en för många, tyvärr, provocerande diagnos trots att det i dag finns diagnoskriterier som finns i hela världen.

NRJ: ”Vi beklagar”

Rickard Keilor som är programchef på NRJ skriver i ett sms att han beklagar om någon känner sig förminskad.

”Niclas bygger sitt resonemang på bland annat Anders Hansens sommarprat som handlar om vikten av fysisk aktivitet och hur det påverkar hjärnan, samt de studier som gör gällande att adhd lidras av motion. Han har inte haft för avsikt att göra någon upprörd och vi beklagar om någon känner så”.

Släkten kommer ursprungligen från Småland.