Niclas Wahlgren: Jag är trygg i mig själv

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Niclas Wahlgren berätar nu om den svåra tiden efter separationen.
Foto: Michaela Hasanovic
Niclas Wahlgren.
Foto: Michaela Hasanovic

Niclas Wahlgren är ute på andra sidan - men hennes namn är fortfarande intatuerat i hans hud.

Här berättar han om separationen från Laila Bagge, att han börjar dejta igen och om sin nya syn på livet.

– Niclas 2.0 tar ansvar för sitt liv. För hur han mår. Jag är trygg i mig själv. Det har varit en livskris, allt ruckades.

Riche strax innan lunch.

Niclas Wahlgren gör entré klädd i T-shirt och mörka jeans.

Runt handleder och hals hänger metervis med lädersmycken. Motorcykelhjälmen fastkilad under armen.

– Jag är ganska vild. Kör bil fort, båt fort, motorcykel fort. Jag stod ju på en stege på altanen och skulle måla ett räcke barfota. Stegen snurrade, jag föll tre och en halv meter ner på ett armeringsjärn som stod rakt upp. Jag tryckte det sex centimeter in i foten. Blodet stod i en stråle. De kom med ambulanshelikopter. Jag har dragit en klyvyxa i foten som drog upp trampdyna och allting.

Han berättar en anekdot om en konsert på Café Opera i slutet av 80-talet som spänner över allt från en konsert med INXS-sångaren Michael Hutchence till Paolo Roberto.LÄS MER: Laila Bagges nya mångmiljonhusJag säger något om att jag vet att Paolo Roberto spöat på David Hellenius på Café Operas toalett ungefär vid samma tidpunkt.

– Jag var inte mycket bättre än Paolo själv, jag är ju uppvuxen i skärgården. Där var det rätt mycket handgemäng. Visst var det det. Det är tuffa killar i skärgården.

Vad då, skärgårdsgäng?

– Inte gäng. Men vi är jävligt raka. Man lär sig vara självständig, använda luftgevär, pilbåge. Var man ute på sjökrogarna, det var ju vårt Café Opera, var det klart att det var en smäll då och då.

För mig har du alltid framstått som den mörka i Wahlgren-familjen. 

– Jag sopar inte saker under mattan, saknar behov av att måla upp en falsk bild. Kan inte ljuga för mig själv. Mår jag skit tillåter jag mig att må skit. Sen tar jag mig ur det.

Efter några år när du ridit på vågen efter filmen "G" blev du pappa, gjorde flera roller, sen försvann du ur det offentliga stora delar av 90-talet. Vad gjorde du? 

– Skilde mig. La ner karriären. Jag hade varit tonårsidol och popstjärna, var 26 år. Tävlade i fullkontaktskarate. Jag tapetserade och snickrade hemma hos folk i stället.

Den omställningen är ganska ovanlig.

– Jag kände mig ju inte som en stjärna. Jag var bara Niclas. Niclas som kan gå upp spela en låt på en scen, snacka i radio, ställa sig här och servera. Man är inte det man gör, utan den man är.

Visst, jag menar bara att det är en ganska stor omställning.

– Jag kände inte att karriären var rolig längre. Jag undrade vad fan jag skulle göra. Visst, jag hade kampsporten. Men stålarna skulle in. För mig var det inget konstigt att börja jobba som hantverkare. Jag körde taxi några gånger. Det gick inte. Folk trodde det var "Dolda kameran", så jag fick knappt några körningar. Men det är ingenting gentemot vad min storebrorsa, Peter, gjorde.LÄS MER: Niclas om uppbrottet från LailaVad gjorde han?

– Han började i kassan på SEB. Jobbade sig upp. Blir stationerad i Frankfurt, London, New York. Efter 30 år träffar han en tjej från Dalarna. Det säger klick. Men hon hade barn. När de hade dejtat i knappt ett år gick han upp till sin chef och sa "jag funderar på att sluta". "Jaså, när då", säger chefen. "Ja, vad sägs om nu?". Sen gick han. Säljer lägenheten, lantstället. Köper ett stort hus i Borlänge. Vet inte vad han ska jobba med. Efter ett år ringer han mig och säger "jag ska bli brandman, de är en man kort på stationen häruppe".

Niclas Wahlgrens skådespelarkarriär återuppstod 1996, efter ett samtal av Hagge Geigert. Därefter blev det 250 avsnitt "Vita lögner".

Karriären tog ytterligare ny fart med "Nicke och Mojje" och "Nicke och Nilla". Det blev 120 program och tre skivor.

– Samtidigt höll jag på med en skiva. Jag tog alla vuxen-texter och satte barntexter på dem i stället. Det blev en helt ny grej. Poplåtar för barn. Sålde dubbel platina, säger Niclas.

Musiken har han tillfälligt lagt ner. Numera har han sin egen radioshow på eftermiddagar i Rix FM.

– När jag fann radion var det som när jag började med musik.

Efter att ha kallats in som reserv i "Let's dance" 2009 träffade han Laila Bagge. Han förälskade sig nästan genast.

Förlovning, sonen Kit, giftermål, villa på Lidingö. Allt inom loppet av ett år.

I november separerade de. Tiden som följde blev svår.

I en intervju i Aftonbladet, som väl närmast kan beskrivas som öppen hjärtkirurgi, avslöjade Niclas plötsligt att det var han som blev lämnad.

Niclas, som just lagt sig under kniven för att lyfta sina ögonlock, poserade i Bono-gula solglasögon på en klippa och sa saker som "Jag går både hos en psykolog för det mer långsiktiga arbetet och hos en psykoterapeut som kan ta det akuta, som finns till när man ligger i fosterställning och behöver hjälp".

Ärligheten i intervjun väckte stor uppmärksamhet.

– Jag fick enormt stor respons, säger Niclas.

Hur mår du nu?

– Jag är skitlycklig, mår skitbra. Oförskämt bra. Jag har just köpt en vindsvåning på Södermalm, vilken energi det har gett. Jag sprängde ut den totalt och renoverade upp. Det är en sån jävla lycka att komma hem, tända den öppna spisen.LÄS MER: Laila: "Jag vill aldrig gifta mig igen"Men då mådde du inte så bra. 

– Absolut inte. Går man igenom en skilsmässa måste man tillåta sig att sörja och må dåligt, inte sopa det under mattan. Kasta sig in i en ny relation  det är nog farligt. Jag ville slå in i kaklet. Det var jag öppen med. Daska i botten. In i väggen. Sörja. För att sen kunna göra en 2.0-version av mig själv. Jag mådde skit.

Vad innebär uppdateringen?

– Niclas 2.0 tar ansvar för sitt liv. För hur han mår. Jag är trygg i mig själv. Det har varit en livskris, allt ruckades. Jag skulle aldrig förminska det som hände, det Laila och jag hade. Det var något viktigt. Det var något jävligt fint. Det var just därför jag sörjde så starkt. Jag tog vårt äktenskap så seriöst.

Hur är er relation i dag?

– Vi är mamma och pappa till Kit som vi har hundra procent ansvar för. Jag och Mia (Niclas son Tims mamma) var inte bästa vänner direkt efter att vi skilt oss. Men det var en process att hamna där. Vi får se om jag och Laila också gör det. Vi får leta efter rollerna. Vilka är vi? Hur ska vi ha det?

När började du må bättre? 

– Varje månad kändes som ett år. Jag har varit jävligt lycklig de senaste två månaderna.

Träffat någon?

– Nej. Jag vill inte lova någon något. Och jag vill inte att någon ska lova mig någonting. Mitt fokus ligger på Kit, som jag har varannan vecka, min fantastiska lägenhet, mitt nya liv och mitt jobb och mina vänner.

Men du måste väl ha dejtat?

– Ja ja. Självklart. Men då blir det på ett ärligt sätt. Vi lovar inte varandra någonting. Jag kommer inte kasta mig in i någonting, men alla behöver... vuxentid ibland.

"Vuxentid". Niclas, jag är 28. 

– Hahaha, men vad ska jag kalla det då? Vuxentid, vad är det? Alla behöver väl ligga ibland. Men det hade inte varit att ta ansvar att kasta mig in i något nu. Jag har varit gift i sex år. Det går inte bara att byta ut det. Det vore inte fräscht, och inte ärligt.LÄS MER: Så går Laila vidareRaggas det på dig?

– Jag tycker det raggas för lite på mig. Jag älskar när kvinnor raggar på mig.

Niclas håller upp sin vänstra arm i luften, för att visa mig underarmen. Den är på thai, ett minne från tsunamin 2004.

– Tham di dai di. Gör gott så får du gott.

Han har fler tatueringar. Sina barns namn. Och Lailas.

Vad planerar du att göra med den? 

– Den är kvar. Jag har inte ens tänkt på det. Måste jag göra någonting med den? Kanske borde jag göra det. Men just nu vet jag inte.

Finns det någon del av dig som fortfarande drömmer om att de ska bli du och Laila?

– Skulle jag vilja vända om och gå tillbaka till det vi hade? Aldrig i livet. Det fungerade ju inte. Det finns ingen anledning alls att göra det. Men jag har ingen aning om vem jag träffar i morgon eller i övermorgon. Jag har ingen dröm om det, inte heller en icke-dröm. Det blir som blir, helt enkelt.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

LAILA & NICLAS BLEV ETT PAR UNDER "LET'S DANCE" 2009

Niclas Wahlgren och Laila Bagge syntes snart på olika vimmel och blev ett av Sveriges mest omskrivna kändispar. Bland annat gick de på "Kristallen"-galan tillsammans.

I mars 2010 sa paret "ja" till varandra under en högtidlig vigselceremoni i Jakobskyrkan i centrala Stockholm. Niclas rördes till tårar när han såg Laila i den specialdesignade klänningen från vännen Stefan Wåhlberg. Dagen efter bröllopet flög de till Aruba för en romantisk smekmånad. I oktober 2011 föddes parets son. Deras separation offentliggjordes i november 2014.

Niclas Wahlgren

Ålder: 49.

Bor: Nyinförskaffad lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Familj: Sönerna Kit och Tim.

Yrke: Programledare och musiker.

Aktuell: Med radioshowen "Eftermiddagar i RIX FM".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.