Nick Borgens tragedi när han lämnade offentligheten

Foto: PER WISSING

Schlagerstjärnan Nick Borgen, 66, drabbades av cancer.

- Jag tvingades operera bort stora delar av mina tarmar. Om jag inte gjort det hade jag inte klarat mig, säger schlagerkungen.

För Expressen berättar Nick Borgen om sitt nya liv med en stomipåse på magen.

Nick Borgens pappa och två äldre bröder, som varit stora förebilder för honom, avled i tarmcancer.

- Min äldsta bror Jarl drabbades 1995, cancern spred sig till levern. Det var förfärligt. Han var min stora idol, mentor inom musiken och en riktig lekpappa för mig. Det skilde 18 år mellan oss, säger Nick Borgen. Jarl led mycket och dog efter en mycket kort tids sjukdom. Det var inget värdigt liv han tvingades leva den sista tiden, säger Nick Borgen.

När Jarl Borgen fick det tragiska beskedet gick även näst äldsta brorsan Kurt, tio år äldre än Nick, och kollade sig.

Det visade sig att han också drabbats av samma sort cancer.

- Kurt dog 2002.

Ingen av schlagerstjärnan Nick Borgens bröder blev 60 år.

Hans pappa gick också bort i cancer 2001 – 90 år gammal.

- Det gick fort på slutet, säger Nick Borgen, som började gå på regelbundna kontroller 2002.

Varje gång läkarna kollade hans tarmar så tvingades de ta bort flera polyper – förstadiet till cancer.

- I november i fjol gick det inte längre. Jag var tvungen att opera bort både min ändtarm och tjocktarm. Annars hade jag inte klarat mig, säger Nick Borgen.

Schlagerstjärnan opererades på Östra sjukhuset i Göteborg. I dag har han en stomipåse på sin mage.

Livet är inte som förr. Det har blivit betydligt tuffare att klara av vardagen.

- Jag har tvingats att ändra mitt liv totalt.  Det känns tungt, men jag hade inget val.

Nick Borgen föddes i norska Andenes. 1969, 17 år gammal flyttade han till Sverige och Östersund.

- Det var en blandning av gymnasium och folkhögskola med musikalisk inriktning.


Nobbade alla erbjudanden

Han satsade allt på sin musik och anmälde sig 1971 till "Stjärna" som tidningen Saxon Veckotidning och Gröna Lund arrangerade.

- "Stjärna" var dåtidens "Idol", när unga tävlade i musik, säger Nick Borgen.

Han vann den prestigefulla tävlingen.

Skivbolagsdirektörerna slogs om att få den försvenskade norrmannens namnteckning.

Ett nytt liv väntade.

Men Nick Borgen valde en annan väg.

- Jag nobbade alla erbjudanden och valde dansbandssvängen i stället. Jag ångrar mig, jag skulle ha hoppat på något av alla de fina erbjudanden jag fick. Det blev inte rätt val, jag hade valt annorlunda om det varit i dag.

Med bandet Scandinavians turnerade han över hela Sverige och Norge. Mellan 1976 och 1980 var han sångare i bandet Thor-Erics.

 Nick Borgen fortsatte med dansbandsmusik fram till 2002 – med ett uppehåll under tio år under stora delar av 1980-talet – och blev en av våra mest hyllade dansbandsartister.

1993 fick han sitt stora genombrott i Sverige med hiten "We are all the winners". 

Nick Borgen med körtrion, friidrottsstjärnorna Erica Johansson, Maria Akraka, och Frida Johansson, blev tvåa i Melodifestivalen.

Låten klättrade på försäljningslistan och låg 23 veckor på Svensktoppen.

- Jag har sjungit "We are all the winners" i över 25 år, men tröttnar aldrig på låten. Jag hörde att Brynäs spelade min hit när laget vann SM-guld i hockey 1993. Det värmde en gammal brynäsare ända in i själen.

I dag kallar sig Nick Borgen för konstnär.

- Jag producerar musik, tonsätter, skriver texter, skriver böcker, målar och reser runt i Norden med min akustiska gitarr där jag underhåller med ord och toner från mitt långa, professionella musikliv. Jag har även arbetat som ämneslärare på olika skolor. Jag gör lite av varje kan man säga.


Nick Borgen bor med kärleken Ewa Andersson

Nick Borgen bor i Stenungsund i Bohuslän med sin kärlek Ewa Andersson som han träffade för 40 år sedan. Paret har två vuxna döttrar. 

Artisten lever – men livet är långt ifrån som det en gång var.

- Jag måste tänka på nya saker hela tiden som dyker upp när man har en stomipåse på magen, säger Nick Borgen.

Han är ofta ute och turnerar med sin gitarr – allt från spelningar på konserthus, bygdegårdar, folkparker till företags underhållning. 

- Det är inte så enkelt för oss som är stomiopererade att vara ute efter vägarna. Toaletterna är ofta smutsiga, trånga och saknar papper och vatten. Det är få ställen där jag stanna och byta påse utan att det händer en olycka.  


Nick Borgen vid svenska uttagningen till Eurovision Song Contest 1993.
Foto: SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Under några spelningar har artistens stomipåse sprucket på scenen.

- Jag kom åt påsen när jag spelade gitarr, sedan började det rinna bajs på magen och på mina kläder. Jag tvingades springa av scenen.

Vad sa publiken när du lämnade scenen?

- De förstod inte allvaret utan tyckte va kul, att jag bara bytt scenkläder.

- Jag har ändrat ställning nu, jag håller min gitarr annorlunda och har ett skydd över magen. Men det kan hända att påsen läcker eller går sönder när som helst. Det måste jag leva med.

Hur har stomipåsen påverkat ditt liv?

- Jag måste alltid ha extrakläder med mig och all den utrustning som krävs för att byta påse. Plastpåsar, papper, sprutor, vatten. Det här är inget vidare, men å andra sidan är jag tacksam för att läkarna opererade mig i tid, annars hade jag inte levt i dag.

Hur ser du på din framtid?

- Jag har bara haft stomipåsen ett knappt år, jag hoppas att kunna få göra en ny operation, att läkarna ska kunna ta bort påsen och att jag kan få en kocks blåsa i stället inne i magen. Då stoppar man in en plastkateter i magen och tömmer själv. Men det får ta den tid det tar.

Hur har operationen påverkat ditt privatliv?

- Jag kan inte göra vad som helst utan lär mig nya saker varje dag. Jag vill inte bada i pooler heller längre. Jag är rädd för att påsen på magen ska läcka och att det blir en olycka i poolen. Det är synd, för jag gillar verkligen att bada. Jag kanske vågar prova någon gång i framtiden, säger Nick Borgen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.