Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Netflixsuccén hånar – svenska Pewdiepie

Pewdiepies har kritiserats tidigare
Foto: JAMES SHAW/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Hasan Minhaj är trött på Youtubestjärnan Felix ”Pewdiepie” Kjellbergs sätt att uttrycka sig.

I sitt Netflixprogram ”Patriot Act with Hasan Minhaj” hånar han svensken – och anklagar honom för rasism.

– Ingen match för en svensk snubbe som heter Felix som gillar att säga n-ordet, säger Hasan Minhaj i programmet.

I Netflixprogrammet ”Patriot Act with Hasan Minhaj” diskuterar programledaren Hasan Minhaj samtiden.

Med glimten i ögat tar Minhaj sig an diverse ämnen som ligger honom varmt om hjärtat. I senaste avsnittet är det dataspelsindustrin som förklaras och granskas.

En storspelare inom denna bransch är svensken Felix ”Pewdiepie” Kjellberg. 

Med sina 98 miljoner prenumeranter på sin Youtubekanal drar han in multum. Vilket Hasan Minhaj poängterar i Netflixserien – och passar samtidigt på att ge svensken en känga.

Hånet uppdagas efter att programledaren Hasan Minhaj förklarar hur många miljarder dataspelsindustrin årligen omsätter – i jämförelse med andra nöjesindustrier som film- och musikindustrin.

– Tänk på det här, utav Kanye, Tom Brady, LeBron James och Mike Trout är det fortfarande ingen match för en svensk snubbe som heter Felix som gillar att säga n-ordet, säger Hasan Minhaj i programmet.

Pewdiepie anklagas för rasism – igen

Det är inte första gången Felix ”Pewdiepie” Kjellberg anklagas för att använda rasistiska och sexistiska uttryck i sin Youtubekanal. 2017 använde profilen ordet ”nigger” i en livesändning och sa sedan:

– Förlåt, men vad fan. Vilket jävla rövhål. Jag menar det inte på ett dåligt sätt, säger Pewdiepie i klippet. 

Ordvalet väckte starka reaktioner.

”Jag är trött på att detta barn får fler och fler chanser att tjäna pengar på det vi skapar”, skrev bland annat Sean Vanaman, medgrundare av spelutvecklaren Campo Santo, på Twitter och bad Youtube ta ner alla klipp där Pewdiepie spelar deras spel.

Felix ”Pewdiepie” Kjellberg har även anklagats för antisemitism, varpå Disneys dotterbolag valde att bryta sitt kontrakt med svensken.

Då bad Pewdiepie om ursäkt.

– Jag har en starkt övertygelse om att man kan skämta om allting, men jag tror också att det finns ett bra sätt och en inte så bra väg att skämta om saker, förklarade han i en video och fortsatte:

– Jag mår inte bra. Jag är inte stolt över detta. Jag är inte antisemit, så tro inte det om mig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.