Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Netflix stäms – efter replik i populära serien

Anya Taylor-Joy som Beth Harmon i ”The queens gambit”.
Nu stäms Netflix över en replik i serien.
Foto: Omar Marques / Sipa USA / TT Nyhetsbyrån
Före detta världsmästaren i schack, Nona Gaprindasjvili.
Foto: Nijs, Jac. de / Anefo

Schackdramat ”The Queens gambit” blev snabbt en av Netflix mest populära när den släpptes förra året. 

Men nu stäms streamingtjänsten på grund av en replik i serien – som kallas ”sexistisk”, skriver Deadline.

Det är den georgiska schackikonen och före detta världsmästaren Nona Gaprindasjvili som stämmer Netflix på fem miljoner dollar, motsvarande ungefär 43 miljoner svenska kronor.

Anledningen är en replik i succéserien ”The Queens gambit”, där Gaprindasjvili omnämns.

I sista avsnittet av Netflix framgångsrika serie spelar huvudpersonen, Beth Harmon, spelad av Anya Taylor-Joy, schack mot en fiktiv stormästare, Viktor Laev. 

En kommentator säger då följande om Beth Harmon:

– Det enda ovanliga med henne, egentligen, är hennes kön. Och inte ens det är unikt i Ryssland. Där finns Nona Gaprindasjvili, men hon är den kvinnliga världsmästaren, och hon har aldrig mött män.

Kameran visar sedan en kvinna i publiken, som enligt stämningen ”uppenbart är menad att spela  Gaprindasjvili”.

Menar att påståendet inte stämmer

Påståendet att  Gaprindasjvili aldrig skulle ha spelat mot män är falskt, och dessutom ”grovt sexistiskt” och ”förminskande”, enligt dokument som lämnats in till domstolen i Los Angeles. 

”1968, vilket är när det här avsnittet utspelar sig, hade hon tävlat mot minst 59 manliga schackspelare (28 av dem samtidigt i en match), inklusive minst 10 av dåtidens stormästare”, går vidare att läsa.

Dessutom menar man att Netflix ljugit om 80-åringens åstadkommanden endast för att skapa drama. Att Netflix dessutom utmålar Gaprindasjvili som rysk och inte georgisk gör saker värre. 

En representant för Netflix säger i ett uttalande att streamingtjänsten har ”stor respekt för Ms Gaprindasjvili och hennes ansedda karriär, men vi tror inte att det här anspråket är rimligt och kommer att försvara saken.”

Gaprindasjvili menar att hon före stämningen kontaktat Netflix gällande de påstådda lögnerna, men de vägrat ändra i serien eller göra ett offentligt uttalande om saken, skriver Deadline. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.