Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Netflix raderade Hitler-skämt efter kritik

Netflix nordiska avdelning tog bort innehållet på Instagram efteråt.
Foto: Shutterstock

”Vill du ligga med, gifta dig med eller döda Hitler?”

Den frågan ställde Netflix nordiska avdelning till sina följare på Instagram under måndagen.

– Det är klart att vi tycker att det är osmakligt att använda Hitler i den här kontexten, säger Nina Tojzner, generalsekreterare på Judiska ungdomsförbundet.

I den klassiska frågeleken ”fuck, marry, kill” får man välja mellan tre personer att antingen ”ligga med”, ”gifta sig med” eller ”döda”. 

En lek som Netflix Nordic använde på Instagram för att marknadsföra en rad serier för sina 308 000 följare.

Netflix Nordic hade bland annat Adolf Hitler och Donald Trump som personer att välja mellan.

Två bildrutor ur Netflix Nordics story på Instagram.
Foto: Skärmdump Instagram

Tanken var att storyn skulle referera till Netflix-serien ”Post mortem: Ingen dör i Skarnes”, enligt Netflix själva.

Att man valde just Adolf Hitler som ett av alternativen var till synes för att marknadsföra dokumentärserien ”Hitler's circle of evil” – om personerna bakom utrotningen av miljontals judar och minoriteter under andra världskriget – som går att streama på Netflix.

”De överlever maktkamper, förräderier och intriger. Nazistledarna i Hitlers innersta krets tar makten över Tyskland och formar landets katastrofala framtid”, lyder dokumentärseriens beskrivning.

Unga följare reagerade

Skärmdumpar på Netflix Nordics story fick snabbt spridning på Twitter och Instagram där många ställde sig frågande till varför man har valt den tyske diktatorn och nazistledaren.

Även i Netflix Nordics kommentarsfält, som främst har många unga följare, fick streamingbolaget frågor.

”Var är er ursäkt?” skriver en person.

”Netflix, jag älskar er, men snälla radera storyn med Hitler etc. Det är okänsligt och äckligt”, skriver en annan.

Under måndagskvällen raderades den aktuella storyn från Netflix Nordics konto utan någon ytterligare kommentar.

”Vi publicerade under tisdagen ett inlägg på Instagram Stories som refererade till en scen i vår norska serie Post Mortem: Ingen dör i Skarnes. Vi förstår att inlägget var stötande och det var ett misstag från vår sida att publicera det, varför vi valde att plocka ner inlägget senare samma dag”, lyder förklaringen från Netflix, via den svenska pr-byrån Isobar, i ett mejl till Expressen.

”Tycker att det är osmakligt”

Efter att Judiska Ungdomsförbundet i Sverige tagit del av materialet pratade man internt om hur man ser på saken.

– Det är klart att vi tycker att det är osmakligt att använda Hitler i den här kontexten. Just för att alla vet vilken typ av ideologi som han stod för och vad den ideologin ledde till, säger Nina Tojzner, generalsekreterare på Judiska ungdomsförbundet.

Judiska ungdomsförbundet säger att man förstår kontexten, att det är del av ett populärt skämt som ofta cirkulerar på internet.

– Det fattar vi. Och sen har ju Netflix tagit bort det. Men det är inte ovanligt att man gör fel och sedan tar bort det, det är inte första gången, säger Nina Tojzner.

Nina Tojzner säger vidare att det blir vanligare och vanligare att skämta på det här viset.

– Jag pratade med en kontakt jag har på SKMA (Svenska kommittén mot antisemitism, red. anm.) Att vi ser ju, med sociala medier, hur det ändrar hur vi interagerar med varandra med memes, och att man ska driva med det ena och det andra. De här skämten övergår ganska snabbt till något annat där det kan bli obehagligt, så det är inte ovanligt att det går för långt. Och det här känns som ännu ett led i det, säger hon.

Är det en avtrubbning?

– Jag tror det, om man kan kalla det för det. Det har ändrats jättemycket hur ungdomar i dag kommunicerar med varandra och hur sociala medier har ändrats, och det blir mycket grövre. Vi ser ju hur antisemitismen emellanåt eskalerar extremt i sociala medier, med konspirationsteorier hit och dit, och ”skämt”. Det är som en ny era som har pågått i ett par år nu. Men vi ser överlag hur sociala medier ändrar vårt förhållningssätt och hur vi beter oss mot varandra, säger Nina Tojzner.

Hemligheten bakom sexscenerna i Netflix-succén

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.