Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Netflix krossar allt motstånd

Foto: PHIL BRAY/NETFLIX / QG_106_PB_08873
Foto: Netflix / Netflix
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

KRÖNIKA: Netflix triumf på Emmygalan visar att tv-världen tillhör streamingtjänsterna. 

Reed Hastings och Ted Sarandos har anledning att le bredare än någonsin. Efter nattens Emmygala och förra helgens Creative Arts-utdelning kan Netflix räkna hem 44 statyetter. 

Senast gången ett tv-bolag vann lika många priser var 1974. Då var det CBS, en av de fyra stora rikstäckande amerikanska tv-kanalerna, som med serier som ”M*A*S*H” samt skådespelare som Alan Alda och Mary Taylor Moore stod för bedriften. 

Att Netflix tangerar rekordet för flest vinster under ett och samma år är dels bevis på den nya tv-tid som vi alla lever i och dels det Hastings och Sarandos drömt om. Duon, vd och innehållschef hos streamingjätten, rider fortsatt på att Netflix är störst – i årets andra kvartalsrapport konstateras 209 miljoner betalande användare globalt – men behöver också visa för sina innehållskreatörer att de kan leverera tittare likväl som priser. Nattens Emmy-triumf följer på de sju Oscarsstatyetter som Netflix filmer vann i april. 

Ytterligare en fjäder i hatten är förstås att Netflix närmaste konkurrenter inte ens var i närheten. WarnerMedia som har HBO och streamingtjänsten HBO Max i sitt stall, tog hem 19 priser. Efter dem landade Disney Plus på 14, medan Apple TV Plus tio statyetter. 

På det: Netflix-serierna ”The Crown” och ”The Queen’s Gambit” var Emmygalans mest prisade, med elva vinster var. 

Visst, exempelvis säsong 3 av ”Succession” tvingades pausa inspelningen som en följd av coronapandemin och har premiär först i oktober i år. Om så inte skett, hade HBO-serien med största sannolikhet vunnit några av galans dramapriser.

För Reed Hastings och Ted Sarandos blir det i alla fall lättare att motivera de närmare 18 miljarder dollar de planerar att spendera på nytt innehåll under hela 2021. 

Annat värt att lyfta: Kate Winslet vann välförtjänt ett av skådespelarpriserna för insatsen i ”Mare of Easttown”. Backstage konstaterade Winslet att hon och seriens författare ”pratar om säsong 2” men att det är ”omöjligt att säga om det blir av förrän det finns manus att läsa”. 

Efter att Scott Frank, upphovsman till ”The Queen’s Gambit”, tagit emot ett av regipriserna fick han frågan om en fortsättning på serien var aktuell. ”Nej”, var det korta svaret. Sedan sa han: ”Vi berättade den historia vi ville berätta, och jag är orolig, nej, vettskrämd, att om vi försöker berätta mer så kommer vi förstöra det vi redan har berättat.”

Netflix har gång på gång visat att mängden innehåll är av yttersta vikt för att en streamingtjänst ska lyckas. Användarna måste stanna kvar, fortsätta titta och klicka sig vidare. Många i tv-branschen snackar ändå om kvalitet framför kvantitet och det där är är en inte helt enkel ekvation att lösa.

Få vågar säga nej när en fortsättning blir aktuellt. 

Jag är väldigt glad att det inte blir fler avsnitt av ”The Queen’s Gambit”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.